Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Υπέρ της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης η ΠΟΕ-ΟΤΑ (έγγραφα)

Όχι δεν πρόκειται για fake τίτλο που υποστηρίζει fake news. Πρόκειται για την θέση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ όπως εκφράζεται σε δύο δελτία Τύπου τον Μάιο του 2007. Θέση που είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή που εκφράζει η σημερινή πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία συναντήθηκε σήμερα το πρωί για το θέμα αυτό με τους υπουργούς Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, και την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου.
Τι έχει αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ από το «αίτημα της καθιέρωσης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής για τα παιδιά ηλικίας 4-6 χρονών, με αποκλειστική ευθύνη του ΥΠΕΠΘ» του 2007, έχει, ενόψει και του συνεδρίου της Ομοσπονδίας τον Απρίλιο, αναγάγει σε μείζον το ακριβώς αντίθετο αίτημα, υποστηρίζοντας ότι «η απόφαση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας να περάσει νομοθετική διάταξη με την οποία θα εντάσσονται τα παιδιά ηλικίας από

τεσσάρων (4) ετών και πάνω στην υποχρεωτική εκπαίδευση, οδηγεί τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς στην απαξίωση και στο κλείσιμο, τους εργαζόμενους στην ανεργία και χιλιάδες γονείς σε αδιέξοδο και απελπισία» και βάζοντας λουκέτο και μάλιστα δύο φορές σε πέντε ημέρες, στους παιδικούς σταθμούς;
Μήπως έχουν αλλάξει τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ που υποστηρίζουν αυτή την άποψη, δηλαδή, τα στελέχη της ΣΥΝΑΝ (τότε ΠΑΣΚΕ) και ΔΑΚΕ; Έχουμε και λέμε: Νίκος Τράκας (πρόεδρος σήμερα, μέλος το 2007), Γιάννης Τσούνης (αναπληρωτής γραμματέας σήμερα, Έφορος Δημοσίων Σχέσεων το 2007), Σπύρος Πολυζώης (β΄ αντιπρόεδρος σήμερα, αναπληρωτής γενικός γραμματέας τότε), Βασίλης Πολυμερόπουλος (μέλος σήμερα, α΄αντιπρόεδρος τότε).
Μήπως τα μέλη της σημερινής πλειοψηφίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ εφαρμόζουν εκείνο που έλεγε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για το όνομα των Σκοπίων ότι «κανείς δεν θα το θυμάται σε 10 χρόνια»;
Τις, πειστικές, απαντήσεις προς τους συναδέλφους τους, οφείλουν να τις δώσουν οι ίδιοι. Η aftodioikisi.gr απλώς παραθέτει τα δύο δελτία Τύπου που είχε εκδώσει η ΠΟΕ-ΟΤΑ (το πρώτο κοινό με τη ΔΟΕ) προ μιας δεκαετίας:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
με αφορμή τη συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την ΠΟΕ-ΟΤΑ
Αθήνα 8/5/2007
Προς
Τα Μ.Μ.Ε.
(συντάκτες εκπ/κού ρεπορτάζ)
Πραγματοποιήθηκε σήμερα 8 Μαΐου 2007 συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με το Προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με αφορμή την επικείμενη κατάθεση της τροπολογίας του ΥΠΕΠΘ για δημιουργία τμημάτων Νηπιαγωγείων στους παιδικούς σταθμούς των Δήμων και των Ιδιωτικών Σχολείων.
Οι δυο Ομοσπονδίες κατέληξαν στα εξής:
Είναι κατηγορηματικά αντίθετες με τη συγκεκριμένη τροπολογία και ζητούν από το Υπουργείο να μην την καταθέσει. Ταυτόχρονα διεκδικούν την πλήρη εφαρμογή της διάταξης του Ν.3518/06 που καθιερώνει τον ένα χρόνο Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής.
Οι δυο Ομοσπονδίες, επίσης, συμφώνησαν στο αίτημα της καθιέρωσης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής για τα παιδιά ηλικίας 4-6 χρονών, με αποκλειστική ευθύνη του ΥΠΕΠΘ.
Οι δυο Ομοσπονδίες επαναβεβαίωσαν τη διάθεσή τους να συνεχίσουν τη συνεργασία τους και να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον αγώνα για τη διαμόρφωση ενός μετώπου εργαζομένων για την υπεράσπιση και διεύρυνση της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και επιχειρηματικοποίησή της και την κατοχύρωση των εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων.
Για την Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΟΤΑ Για τη ΔΟΕ
Ο Πρόεδρος                                     Ο Πρόεδρος

ΘΕΜΗΣ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ   ΜΠΡΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

2. Αθήνα, 17 Μαΐου 2007
Αρ. Πρωτ.: 545
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) εκφράζει την αντίθεση της στη δημιουργία Τμημάτων Νηπιαγωγείων στους Παιδικούς Σταθμούς των Δήμων, που προωθεί το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με διάταξη στο σχέδιο Νόμου: «Δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Ολοκληρωμένου Προγράμματος δια βίου μάθησης, Ρύθμιση Θεμάτων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και φορέων εποπτείας Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλες διατάξεις».
Σύμφωνα με το άρθρο 32 του πιο πάνω Νόμου προβλέπεται η λειτουργία τμημάτων Νηπιαγωγείων εντός των Παιδικών Σταθμών με εκπαιδευτικό προσωπικό (Νηπιαγωγοί) των Ο.Τ.Α. που τους υποχρεώνει να προσλάβουν, όπου δεν υπάρχουν, και θα μισθοδοτούνται απ’ αυτούς αλλά θα ελέγχονται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας.
Ενώ το εργασιακό καθεστώς ουσιαστικά θα είναι διαφορετικό δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα και στην λειτουργία των Βρεφονηπιακών Σταθμών.
Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας κ. Θεμιστοκλής Μπαλασόπουλος παρενέβη στη συζήτηση του Νομοσχεδίου, που έγινε την Τετάρτη 16 Μαΐου 2007, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, διατυπώνοντας τις ενστάσεις της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. στη μη εφαρμογή του Ν.3518/2006 και στην προσπάθεια ανατροπής του υφιστάμενου καθεστώτος της Δωρεάν Παιδείας και δημιουργίας νέου, όπως επιχειρεί το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας, με σκοπό την εξυπηρέτηση των Ιδιωτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών.
Πέραν του κόστους που θα προκύψει και θα επιβαρύνει τους δημότες, όπως συμφωνούν πλήρως Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (Δ.Ο.Ε.), τυχόν εφαρμογή της προωθούμενης νομοθετικής ρύθμισης θα δημιουργήσει χάος στους Παιδικούς Σταθμούς, αφού εντός αυτών είναι αδύνατο να συσταθούν τα Νηπιαγωγεία, θα οδηγήσει σε υπαλλήλους «δύο ταχυτήτων» και θα προκαλέσει ανυπέρβλητα λειτουργικά προβλήματα (τροφεία, σίτιση, ωράριο, άδειες, διακοπές κ.α.).
Οι δύο Ομοσπονδίες (Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. και Δ.Ο.Ε.) διεκδικούν, αρχικά, την πλήρη εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 73 του Ν. 3518/2006 που καθιερώνει τον ένα χρόνο υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και συμφωνούν στο αίτημα της καθιέρωσης δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής για τα παιδιά ηλικίας 4-6 χρόνων, με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας.
Επισημαίνουν δε, σε κοινή ανακοίνωση τους, πώς θα ενώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την διασφάλιση και διεύρυνση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και θα παλέψουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και επιχειρηματικοποίηση καθώς και για την κατοχύρωση των εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
aftodioikisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα