Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Συνελήφθη σπείρα Γεωργιανών και Ελλήνων που δρούσε και στην Καλαμάτα

Σπείρα 4 Γεωργιανών και 2 Ελλήνων ενεχυροδανειστών οι οποίοι διέπρατταν κλοπές και στην Καλαμάτα εξάρθρωσε το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.
Κανένα από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δεν έχει σχέση με τη Μεσσηνία και όλοι συνελήφθησαν στην Αττική, ενώ οι δύο Ελληνες είχαν τα ενεχυροδανειστήρια στην περιοχή της πλατείας Ομονοίας στην Αθήνα, όπου οι Γεωργιανοί “προωθούσαν” τα χρυσαφικά και τα ρολόγια που έκλεβαν από τα σπίτια. Επίσης, έκλεβαν και χρήματα, μέρος από τα οποία οι δράστες έστελναν στη Γεωργία. Οι διωκτικές αρχές πιστεύουν ότι ήταν ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα, που “δούλευε” με... δημοσιοϋπαλληλικό ωράριο, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Είχαν μάλιστα ως τακτική να δρουν τη μια εβδομάδα σε περιοχές της Πελοποννήσου και την επόμενη που ακολουθούσε σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 26 περιπτώσεις κλοπών από σπίτια σε

Μαρούσι, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Ηλιούπολη, Χαϊδάρι, Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Αιγάλεω, Νίκαια, Αργυρούπολη, Αγιο Δημήτριο, Αλιμο, Πάτρα, Τρίπολη, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Αίγιο, Διακοφτό, Λουτράκι, Λειβαδιά, Ιτέα και Θήβα, ενώ διερευνάται η εμπλοκή τους και σε άλλες παρόμοιες πράξεις.
Σε βάρος των 6 συλληφθέντων, ηλικίας από 34 μέχρι 53 ετών, μεταξύ των οποίων και ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης, σχηματίστηκε -κατά περίπτωση- δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, καθώς και παραβάσεις των νόμων που αφορούν τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, τα ναρκωτικά, τα όπλα και τους αλλοδαπούς. Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και 57χρονη Ελληνίδα, κατηγορούμενη για συνέργεια σε διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες εκφράσεις, με σύνθετη ορολογία στις μεταξύ τους επικοινωνίες και λάμβαναν αυστηρά μέτρα αντιπαρακολούθησης και προστασίας κατά τις μετακινήσεις τους.
ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ
Πιο αναλυτικά, ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της οργάνωσης ξεκινούσαν κάθε μέρα νωρίς το πρωί διανύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα, προκειμένου να μετακινηθούν σε πόλεις της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας, επιλέγοντας έως και δύο πόλεις ανά ημέρα, όπου διέπρατταν τις κλοπές. Με την άφιξή τους στις πόλεις-προορισμούς προσέγγιζαν σπίτια και διαμερίσματα με βάση και την εξωτερική όψη τους. Συνήθως επέλεγαν το στόχο τους είτε ύστερα από επιτήρηση τη συγκεκριμένη στιγμή, είτε μετά από προηγούμενη ενέργεια στην εκάστοτε περιοχή. Επιπλέον και με σκοπό να «επιχειρήσουν» με ασφάλεια, κάθε μέλος της οργάνωσης είχε ξεχωριστό ρόλο. Συγκεκριμένα, το συντονισμό των ενεργειών είχε ο 53χρονος φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης, ενώ τα λοιπά μέλη είχαν αναλάβει την αυτοψία του χώρου, την επιτήρηση του σημείου (τσιλιαδόροι), την απασφάλιση ή θραύση της κλειδαριάς με αυτοσχέδια διαρρηκτικά εργαλεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της μακρόχρονης ενασχόλησής τους με τη συγκεκριμένη εγκληματική δραστηριότητα, τα μέλη της οργάνωσης είχαν τη δυνατότητα, με τη χρήση ειδικών διαρρηκτικών εργαλείων, να παραβιάζουν ακόμα και τις πιο τεχνολογικά εξελιγμένες κλειδαριές ασφαλείας, που χαρακτηρίζονται ως απαραβίαστες. Παράλληλα, λόγω της εμπειρίας και ομοιογένειας που είχαν αποκτήσει ως ομάδα, γνώριζαν άψογα τους ρόλους τους, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω επικοινωνία κατά τη διάρκεια των κλοπών ή για διευκρινίσεις.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ
Σε όλες τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν τρία συγκεκριμένα οχήματα, ένα εκ των οποίων λειτουργούσε ως προπομπός και ενημέρωνε τον 53χρονο φερόμενο ως αρχηγό της οργάνωσης, ο οποίος μετέφερε τα κλοπιμαία, για τυχόν ύπαρξη αστυνομικών στο οδικό δίκτυο που χρησιμοποιούσαν. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της οργάνωσης ήταν ότι ενώ χρησιμοποιούσαν δύο οχήματα κατά τις μετακινήσεις τους, όταν επισκέπτονταν ξανά την ίδια πόλη ο αρχηγός άλλαζε όχημα και χρησιμοποιούσε το τρίτο, ώστε να εξασφαλίσει το ενδεχόμενο να έχει εντοπιστεί – καεί κάποιο όχημα. Μετά την επιστροφή τους, οι δράστες είτε αποθήκευαν τα κλοπιμαία στους χώρους απόκρυψης, είτε τα μετέφεραν σε ενεχυροδανειστήριο που διαχειρίζονταν οι δύο Ελληνες συλληφθέντες, ηλικίας 34 και 44 ετών, όπου γινόταν η άμεση εκποίησή τους. Στο πλαίσιο της εξάρθρωσης, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 9 έρευνες σε σπίτια και άλλους χώρους, όπου μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Το χρηματικό ποσό των 40.000 ευρώ. Πλήθος κοσμημάτων και χρυσαφικών μεγάλης χρηματικής αξίας, χρυσές λίρες και σημαντικός αριθμός ρολογιών. Ηλεκτρονικές συσκευές (τάμπλετ, κινητά τηλέφωνα κ.λπ.). Δύο πιστόλια, δύο περίστροφα, κυνηγετικό όπλο, αεροβόλο τουφέκι και πλήθος φυσιγγίων. Τέσσερα αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτα, καθώς και πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, μεταξύ των οποίων και ειδικά εργαλεία απασφάλισης κλειδαριών. eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα