Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

«Άφαντα» σχέδια τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού 2019 του Δήμου Τριφυλίας

Κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει στο Δήμο Τριφυλίας, αφού από τη Δημοτική Αρχή Κατσίβελα δεν είχε «ανέβει», μέχρι και χθες το απόγευμα, στη Δι@υγεια απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για το προ-σχέδιο του τεχνικού προγράμματος 2019. Απόφαση η οποία έπρεπε να ληφθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου του 2018.
Σχεδόν σε όλους τους Δήμους της χώρας έχει υλοποιηθεί αυτή η θεσμική υποχρέωση του αρμόδιου Οργάνου του Δήμου, που σύμφωνα με το άρθρο 63 του νόμου 3852/2010 είναι η Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία «καταρτίζει και εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου και έχει την ευθύνη της υλοποίησής του». Όμως, στο Δήμο Τριφυλίας, παρότι πλησιάζουν μέσα Νοεμβρίου, απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για κατάρτιση τεχνικού προγράμματος 2019 και εισήγησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο κι αν ψάξαμε στη

Δι@υγεια, δε βρήκαμε!
Σημειώνεται ότι για το τεχνικό πρόγραμμα 2018 η Ε.Ε. Δήμου Τριφυλίας συνεδρίασε στις 4 Σεπτέμβρη 2017 και η σχετική απόφαση αναρτήθηκε στη Δι@υγεια στις 8 Σεπτεμβρίου 2017, ενώ για το τεχνικό πρόγραμμα 2017 η Ε.Ε. Δήμου Τριφυλίας συνεδρίασε την 1η Σεπτεμβρίου 2016 και η απόφαση αναρτήθηκε στη Δι@υγεια στις 19 Σεπτεμβρίου 2016. Για το τεχνικό πρόγραμμα 2016 η Ε.Ε. είχε συνεδριάσει στις 2 Σεπτέμβρη 2015 και η απόφαση αναρτήθηκε στη Δι@υγεια στις 26 Οκτώβρη 2017.
Για την κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες του Δήμου. Σε κάθε Δήμο που η Δημοτική Αρχή διαθέτει στοιχειώδη σοβαρότητα, προκειμένου να συνταχθεί το τεχνικό πρόγραμμα συγκεντρώνονται τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη μέχρι την ημέρα κατάρτισης του σχεδίου τεχνικού προγράμματος, αναλύονται οι υποχρεώσεις του Δήμου για κάθε ένα από εκείνα, προβλέπονται ποσότητες εργασιών των έργων που θα υλοποιηθούν κατά το τρέχον έτος και συντάσσονται πίνακες του υπολοίπου των συνεχιζόμενων έργων, ζητούνται και συγκεντρώνονται προτάσεις έργων από όλα τα συμβούλια Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και τους εκπροσώπους Κοινοτήτων, γίνεται αξιολόγηση όλων των προτάσεων λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου, τις δαπάνες των συνεχιζόμενων έργων, καθώς και νέων απαραίτητων παρεμβάσεων, συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης σύμφωνα με το άρθρο 76 παρ. 2α του Ν.3852/2010 που γνωμοδοτεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για το Τ.Π. και από την οποία ζητούνται προτάσεις και παρατηρήσεις, ενσωματώνονται αυτές – στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων – στο τεχνικό πρόγραμμα, γίνεται έλεγχος για την εφαρμογή των περιορισμών που προβλέπονται από το άρθρο 208 παρ. 2β του Ν.3852/2010 και εισάγεται το σχέδιο του τεχνικού προγράμματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Μέχρι και χθες στο Δήμο Τριφυλίας τίποτα από τα παραπάνω δεν είχε γίνει και είναι «άφαντη» στη Δι@υγεια απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για τεχνικό πρόγραμμα 2019!
Το Δημοτικό Συμβούλιο, έως τη 15η Νοεμβρίου, ψηφίζει τον προϋπολογισμό και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης. Αναπόσπαστο τμήμα του προϋπολογισμού είναι το τεχνικό πρόγραμμα, οπότε η κατάρτισή του έπρεπε να έχει προηγηθεί, αλλά μέχρι και χθες το απόγευμα απόφαση της Ε.Ε. Δήμου Τριφυλίας δεν υπήρχε στη Δι@υγεια.
Σημειώνεται ότι για «Γνωμοδότηση -Εισήγηση στην Οικονομική Επιτροπή για το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2018» συνεδρίασε και έλαβε απόφαση η Ε.Ε. Δήμου Τριφυλίας στις 4 Σεπτέμβρη 2017, ενώ για «Γνωμοδότηση –Εισήγηση στην Οικονομική Επιτροπή για το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2017 σύμφωνα με το άρθρο 76 παρ.2 του Ν.3852/2010» η Ε.Ε. Δήμου Τριφυλίας συνεδρίασε την 1η Σεπτέμβρη 2016. Μέχρι και χθες το απόγευμα αντίστοιχη απόφαση για γνωμοδότηση – εισήγηση στην Ο.Ε. για το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 στη Δι@υγεια δεν υπήρχε πουθενά, όσο κι αν ψάξαμε!
Τονίζεται ότι στην ΚΥΑ οικ.38347/25.07.2018 (ΦΕΚ 3086/27.07.2018 τεύχος Β') «Παροχή οδηγιών για την κατάρτιση του προϋπολογισμού των Δήμων, οικονομικού έτους 2019 - τροποποίηση της αριθμ. 7028/2004 (Β'253) απόφασης», αναφέρεται ρητά: «Για την κατάρτιση του σχεδίου του Π/Υ από την Οικονομική Επιτροπή απαιτείται κατ' ελάχιστον η ύπαρξη τεχνικού προγράμματος, το περιεχόμενο του οποίου προσδιορίζεται με γνώμονα τη δυνατότητα χρηματοδότησής του και ψηφίζεται εντός της προθεσμίας ψήφισης του Π/Υ».
Γιατί μέχρι και χθες δεν υπήρχαν στη Δι@υγεια ανηρτημένες αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής Δήμου Τριφυλίας για τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό 2019; Δε βγαίνουν τα λεφτά ή δε βγαίνουν τα… «κουκιά» για να πάνε προς ψήφιση το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας;
«Το Δημοτικό Συμβούλιο, έως τη 15η Νοεμβρίου, ψηφίζει τον προϋπολογισμό και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης», αναφέρεται στο ν. 4555/2018.
Του Ηλία Γιαννόπουλου tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα