Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Αναδρομικά συνταξιούχων: Έγγραφο του ΕΦΚΑ αποκαλύπτει ότι ετοιμάζεται να πληρώσει αναδρομικά

Πληρωμές αναδρομικών ετοιμάζεται να κάνει ο ΕΦΚΑ για συνταξιούχους ειδικών μισθολογίων, γιατρών και πανεπιστημιακών, που έχουν τελεσίδικα δικαιωθεί με προσφυγές τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την επιστροφή των μειώσεων που είχαν στις συντάξεις τους μετά την αναπροσαρμογή των αποδοχών τους με τον νόμο 4093/2012.
Έγγραφο που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος» και το οποίο απευθύνεται στις 12/9/2018 προς τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσο Πετρόπουλο, αναφέρει ότι η υπηρεσία συντάξεων του ΕΦΚΑ - Δημοσίου «βρίσκεται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την υλοποίηση - εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων που αφορούν συνταξιούχους γιατρούς ΕΣΥ και μέλη ΔΕΠ».
Στην πράξη θα πληρωθούν αναδρομικά με δικαστικές αποφάσεις που αφορούν εν

προκειμένω προσφυγές συνταξιούχων του Δημοσίου.
Οι προς εκτέλεση αποφάσεις αφορούν σε 550 δικαιωθέντες με επιστροφές αναδρομικών ύψους 13,7 εκατ. ευρώ. Κατά μέσο όρο αντιστοιχεί ποσό 25.000 ευρώ στον καθένα.
Η εκτέλεση των αποφάσεων και η πληρωμή των αναδρομικών είναι ζήτημα χρόνου. καθώς το μόνο που απομένει είναι να πιστοποιηθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αν οι 550 συνταξιούχοι έχουν τυχόν οφειλές στην εφορία, ώστε σε περίπτωση χρεών, το ποσό των οφειλών να αφαιρεθεί από τα αναδρομικά. Αυτό αναφέρει και το έγγραφο - «βόμβα» που ανοίγει ουσιαστικό το δρόμο για επιστροφές και σε άλλες κατηγορίες συνταξιούχων του Δημοσίου με αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Παρόμοιες ενέργειες για επιστροφές αναδρομικών μετά από πιστοποίηση μη οφειλής από τη ΓΓΠΣ έχουν γίνει και για απόστρατους, οι οποίοι επίσης δικαιώθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο με αναδρομικά συντάξεων από τις μειώσεις που είχαν με βάση την αναπροσαρμογή που έγινε στις αποδοχές των εν ενεργεία στρατιωτικών με τον νόμο 4093/2012.
Η πληρωμή των αναδρομικών σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές αφορά στην περίοδο από 1/8/2012 μέχρι σήμερα, δηλ. σχεδόν μια εξαετία, καθώς οι συνταξιούχοι των εν λόγω ειδικών μισθολογίων δεν έχουν πάρει πίσω το 50% της μείωσης που δόθηκε στους ένστολους το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα