Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Βίντεο σοκ: Η στιγμή που καταρρέει η ιστορική γέφυρα του Κερίτη στον Αλικιανό Χανίων

Η γέφυρα που έστεκε εκεί για πάνω από 100 χρόνια παρασύρθηκε από τα νερά του ποταμού - Σε άμεσο κίνδυνο και η γέφυρα προς τις Βουκολιές - Απαγόρευση κυκλοφορίας στο δήμο Πλατανιά - Εγκλωβισμένοι κάτοικοι σε χωριά
Την κατάρρευση της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη προκάλεσε η κακοκαιρία «Ωκεανίς», που σαρώνει την Κρήτη. Η ισοπέδωση της γέφυρας καταγράφηκε σε ζωντανή μετάδοση από τη Νέα Τηλεόραση Κρήτης και το βίντεο είναι τρομακτικό.
Η γέφυρα του Κερίτη, που έστεκε στο σημείο για πάνω από 100 χρόνια και ήταν ένα μέρος της ιστορίας της περιοχής δεν υπάρχει πια, καθώς λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι παρασύρθηκε από τα νερά του ποταμού. Δείτε περίπου στο πεντηκοστό δευτερόλεπτο του βίντεο τη στιγμή που η γέφυρα καταρρέει και οι

κάτοικοι ξεσπούν σε επιφωνήματα λύπης και οργής ενώ κάποιοι αντιδρούν βλασφημώντας. Η γέφυρα του Κερίτη, που έστεκε στο σημείο για πάνω από 100 χρόνια και ήταν ένα μέρος της ιστορίας της περιοχής δεν υπάρχει πια, καθώς λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι παρασύρθηκε από τα νερά του ποταμού.
Από νωρίς το πρωί, στη γέφυρα είχε διαπιστωθεί πρόβλημα καθώς είχε υποσκαφεί το σημείο στο οποίο το προηγούμενο διάστημα είχαν γίνει παρεμβάσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες χωρίς όμως τελικά η γέφυρα να σωθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτοκίνητα κινούνταν προς τη γέφυρα, ευτυχώς όμως, τα συνεργεία που βρίσκονταν εκεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες τα υποχρέωσαν σε αναστροφή, δευτερόλεπτα πριν την κατάρρευση της γέφυρας. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης οι περισσότεροι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ορμητικά ποτάμια.
Παράλληλα με την κατάρρευση τμήματος της γέφυρας όπως γίνεται αντιληπτό το πρόβλημα της σύνδεσης της ευρύτερης περιοχής από και προς τα Χανιά γίνεται πλέον πολύ εντονότερο.
Όπως μεταδίδει το zarpanews.gr, στη γέφυρα που συνδέει τις Βουκολιές με το Νιο Χωριό ο ποταμός κατέβασε εκατομμύρια κυβικά νερού, παρέσυρε το οδόστρωμα, τα τοιχία και τις εξέδρες.
Απαγόρευση κυκλοφορίας στον Πλατανιά
Η γέφυρα οριακά αντέχει και ο Δήμος έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία. Μετά το πρόσφατο ανακοινωθέν για απαγόρευση κυκλοφορίας σε τμήματα του οδικό δικτύου του Δήμου Πλατάνια, και δεδομένου ότι η εξέλιξη του φαινόμενου είναι σφοδρή, η ένταση και η διάρκεια των φαινόμενων είναι πολύ μεγάλη, συνιστάται η πλήρης αποφυγή μετακινήσεων σε όλο το εύρος του Δήμου.
Ο ποταμός Ιάρδανος έχει υπερχείλιση στην γέφυρα του Πλατάνια, είναι απροσπέλαστη η
παλαιά εθνική οδός. Ο ποταμός Ταυρωνίτης έχει υπερχείλιση στο ύψος των Βουκολιών και του Συριλίου.
Από τον Δήμο συστήνεται οι κάτοικοι που μένουν σε παραποτάμιους οικισμούς να είναι σε επιφυλακή για την ασφάλεια τους και να αποφεύγεται κάθε μετακίνηση μέχρι την παύση των φαινόμενων αν δεν είναι απολύτως αναγκαία. Υπάρχει κίνδυνος από καθιζήσεις και κατολισθήσεις εδαφών και πέσιμο δένδρων.
Εγκλωβισμένοι κάτοικοι στο Χλιαρό και το Λαγγό
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Πλατανιά, «αυτή τη στιγμή έχουμε εγκλωβισμένους στο Χλιαρό και το Λαγγό. Προσπαθούν τα συνεργεία να φτάσουν αλλά δυσκολεύονται από τους όγκους της λάσπης. Έπεσε μια γέφυρα στο Χλιαρό, αυτή στον Κερίτη, ενώ πλέον έχουμε πρόβλημα και με τη γέφυρα του Φουρνέ. Επίσης, κλειστή είναι η γέφυρα του Ντεριανού ποταμού στο Συρίλι, καθώς το ποτάμι έχει πάρει τη μισή».






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα