Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Εύβοια: Παρέμβαση εισαγγελέα για τις ευθύνες της τραγωδίας – 8 οι νεκροί-Είχαμε προειδοποιήσει δηλώνει η ΕΜΥ

Προκαταρκτική ερευνά για τις πλημμύρες στην Εύβοια και για τυχόν ευθύνες αρμοδίων διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Χαλκίδας. Μάλιστα ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε να ερευνηθεί και η τυχόν διάπραξη κακουργήματος και ειδικότερα της διάπραξης πλημμυρών με κίνδυνο για ανθρώπους κατά συρροή.
Εισαγγελική έρευνα παρήγγειλε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Χαλκίδας προκειμένου να διερευνηθούν πιθανές ευθύνες της τραγωδίας στην Εύβοια, όπου οκτώ πολίτες – μεταξύ των οποίων κι ένα βρέφος – έχασαν τη ζωή τους μετά το «χτύπημα» της κακοκαιρίας «Θάλειας».
Ειδικότερα, ο κ. Προκοπίου ζήτησε τη διενέργεια διπλής έρευνας, μια από την Πυροσβεστική για τυχόν παραλείψεις και λάθη στο χειρισμό του φαινόμενου και μια από πταισματοδίκη για τυχόν αυθαίρετες δομήσεις και παράνομες επιχωματώσεις στην κοίτη

του ποταμού Λήλαντα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.
Μάλιστα αναμένεται να οριστεί και ειδικός πραγματογνώμονας από τον κατάλογο των πραγματογνωμόνων, ο οποίος θα συντάξει πόρισμα – μελέτη στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας.
ΣΤΟΥΣ 8 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ – ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΣΟΡΟΣ ΠΟΥ ΞΕΒΡΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΜΟ



Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγη ώρα μετά και από την ταυτοποίηση του όγδοου θύματος της τραγωδίας. Πρόκειται για έναν 72χρονο, ο οποίος αγνοούνταν από την Κυριακή, με τα σωστικά συνεργεία να διενεργούν έρευνες για την ανεύρεσή του.
Η σορός του βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή των Αγίων Αποστόλων, στον Κάλαμο, σύμφωνα με πληροφορίες.
Το άψυχο σώμα παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου και ταυτοποιήθηκε.
Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσά στα θύματα είναι και ένα βρέφος 8 μηνών, το οποίο έχασε τη ζωή του, όταν οι γονείς του προσπάθησαν να διαφύγουν από το σπίτι έχοντάς το στην αγκαλιά τους, όμως τα ορμητικά νερά το παρέσυραν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, έχουν πραγματοποιηθεί 294 αντλήσεις και 164 παροχές βοήθειας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής για τις πλημμύρες στην Εύβοια:
«Σε συνέχεια ενημερώσεων, αναφορικά με τα πλημμυρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στην Κεντρική Εύβοια, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 664 κλήσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 294 αντλήσεις και 164 παροχές βοηθείας, ενώ χωρίς τις αισθήσεις τους μεταφέρθηκαν συνολικά 8 άτομα.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην πληγείσα περιοχή για παροχές βοηθείας και αντλήσεις».
ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ



«Με πήρε ο ξάδερφός μου στις 4.30 το πρωί και μου φώναζε “Πνιγόμαστε! Κάνε κάτι, σε παρακαλώ”. Ήταν μαζί με τους γονείς του, έχουν άνοια. Ξαφνικά εκεί που κοιμούνταν είδαν νερό κάτω απ’ την πόρτα, με το που άνοιξαν την πόρτα τους πήρε το νερό. Ήμουν στα 100 μέτρα και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Κρατιόμουν απ’ το χέρι με έναν άλλο θείο μου, το ποτάμι μας πέταξε πάνω σε ένα σύρμα, αν δεν ήταν αυτό θα είχαμε πνιγεί κι εμείς. Ο ξάδερφός μου έδεσε με ένα λουρί τον θείο, τη θεία και το σκυλί μας πάνω σε έναν φοίνικα και προσπαθούσε να την κρατήσει γιατί έφευγε μέσα στο νερό», τόνισε στο Star η Καλομοίρα Μπερτόλη, η οποία έζησε δραματικές στιγμές στην περιοχή που έπληξαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα το βράδυ του Σαββάτου, και συνέχισε:
«Ήταν τα πυροσβεστικά, φωνάζαμε βοήθεια και δεν μας άκουγε κανείς. Τα πυροσβεστικά έφευγαν, προσπαθούσαμε να σωθούμε μόνοι μας με τον υπόλοιπο κόσμο. Να φωνάζουμε βοήθεια και να μην μπορούμε να φτάσουμε. Κάποια στιγμή έσπασε κι ο δρόμος. Μετά από πολλές ώρες κατάφερε ένα πυροσβεστικό με αυτοθυσία να σώσει μωρά και γυναίκες. Τα δύο πυροσβεστικά στις 4.00 η ώρα μπορούσαν να σώσουν κόσμο και φύγανε, γιατί δεν μπορούσαν να το διακινδυνεύσουν».
«Δεν έχει μείνει τίποτα, δεν υπάρχει τίποτα. Όλα είναι μπάζα και λάσπη. Ούτε σπίτια, ούτε θάλασσα, ούτε δρόμοι», κατέληξε η ίδια.
«Κανείς δε μπορούσε να περιμένει αυτή την ποσότητα βροχής. Μαγαζιά έχουν καταστραφεί, το ίδιο και σπίτια», ανέφερε από την πλευρά του κάτοικος από το Λευκαντί, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Πολλοί είναι εκείνοι που θα μείνουν σε σπίτια φίλων, καθώς η πλημμύρα κατέστρεψε τα σπίτια τους, ενώ η μεταφορά σε άλλες περιοχές είναι δύσκολη. Άλλοι δεν κοιμήθηκαν και καθόλου. Όπως είπε ο ακόμη ο ίδιος «δεν υπήρχε καμία ενημέρωση. Απλώς ξυπνήσαμε και είδαμε ποτάμια νερού και λάσπης».
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Υπηρεσίας, μάλιστα, η ΕΜΥ είχε προβεί στη σχετική ενημέρωση ήδη από την Τρίτη, ενώ την Πέμπτη επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο.

H ANAΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΜΥ
Σε σχέση με τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στη χώρα τις τελευταίες ημέρες η ΕΜΥ επισημαίνει τα εξής:
α. Την Τρίτη 4/8/2020 με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού προειδοποιούσε για έντονα καιρικά φαινόμενα που θα εκδηλωθούν σε πολλές περιοχές της χώρας από την Τετάρτη 5/8 έως και την Κυριακή 9/8.
Την Πέμπτη 6/8/2020 το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού επικαιροποιήθηκε με περισσότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες.
Για την περιοχή της Εύβοιας όπου τα ισχυρά φαινόμενα είχαν τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, ανέφερε συγκεκριμένα:
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από θυελλώδεις ανέμους, θα επηρεάσουν:
Το ΣΑΒΒΑΤΟ (08-08-2020) την Θεσσαλία, τη Στερεά και την Εύβοια.
Την ΚΥΡΙΑΚΗ (9-08-2020) τη Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες μέχρι και τις πρωινές ώρες.
β. Στα Έκτακτα Δελτία Επιδείνωσης Καιρού η ΕΜΥ ποτέ δεν αναφέρει ύψη υετού αναλυτικά ανά περιοχή διότι αυτό δεν είναι εφικτό, όπως είναι γνωστό σε όλη την μετεωρολογική επιστημονική κοινότητα.  ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα