Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Τα τελευταία δεδομένα για τις βάσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ

Βάσεις 2020: Τα τελευταία δεδομένα - Εκτιμήσεις και πότε θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Παιδείας
Επικρατέστερη ημερομηνία για την ανακοίνωση των βάσεων 2020 είναι η Παρασκευή 28 Αυγούστου. Τι μπορεί να αλλάξει.
Αντίστροφα μετρούν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων για να μάθουν σε ποια σχολή θα εισαχθούν καθώς οι βάσεις παρά την περιπέτεια του κορονοϊού με το κλείσιμο των σχολείων δεν φαίνεται πώς θα καθυστερήσουν.
Έτσι, μετά τις 20 Αυγούστου αναμένονται οι ανακοινώσεις των βάσεων, δίνοντας ένα τέλος στην αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους.
Επικρατέστερη ημερομηνία είναι η Παρασκευή 28 Αυγούστου. Ωστόσο, μπορεί να πάει και αργότερα δηλαδή 1η Σεπτέμβρη. Αυτό θα εξαρτηθεί από την ημερομηνία που θα

ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους οι σχολές Αστυνομίας, Στρατού και Λιμενικού.
Πού θα κινηθούν φέτος οι βάσεις
Άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των τμημάτων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με την περιφέρεια περιμένουν οι ειδικοί ως προς την εκτίμηση διαμόρφωσης των φετινών βάσεων.
Η σημαντικότερη αλλαγή είναι ο επιχειρούµενος περιορισµός των µετεγγραφών, που αναµένεται να έχει επηρεάσει τον τρόπο που δήλωσαν τις σχολές στο µηχανογραφικό τους δελτίο οι υποψήφιοι, καθώς αναμένεται να µειωθεί ο αριθµός των υποψηφίων που επέλεξαν σχολές εκτός της οικογενειακής εστίας, υπό τον φόβο του εγκλωβισµού σε µια σχολή στην περιφέρεια, σημείωνε προ ημερών ο μαθηματικός-αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».
Η βάση µετεγγραφής που εισήχθη προκύπτει από τη βάση του τµήµατος µείον 2.750 µόρια. Οι υποψήφιοι δεν γνωρίζουν, όµως, τη βάση του κάθε τµήµατος, αφού οι βάσεις θα ανακοινωθούν στο τέλος Αυγούστου, συνεπώς θα πρέπει να µαντέψουν τι θα γίνει, πράγµα εξαιρετικά δύσκολο. Αυτό αναµένεται να περιορίσει τις δηλώσεις σχολών στην περιφέρεια. Μια άλλη δυσκολία είναι ότι άλλαξαν οι αντιστοιχίες των σχολών που χωρίστηκαν σε παλαιές και νέες, µε συνέπεια τον περιορισµό των µετεγγραφών, ο οποίος θα επιφέρει αλλαγές στον τρόπο δήλωσης των τµηµάτων, που επίσης δεν µπορεί να υπολογιστεί.
Υπάρχει ακόµη η οικονοµική κατάσταση της κάθε οικογένειας, που µπορεί να επιδεινώθηκε µε την κρίση του κορονοϊού και να αναγκάσει τους γονείς να µην επιτρέψουν στα παιδιά τους να δηλώσουν σχολές εκτός της οικογενειακής εστίας. Η επίπτωση της αλλαγής στον τρόπο που δηλώνουν οι υποψήφιοι τις σχολές θα είναι να ανοίξει η ψαλίδα µεταξύ των τµηµάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη µε τα τµήµατα στην περιφέρεια. ∆ηλαδή περιµένουµε να πέσουν οι βάσεις πιο πολύ στην περιφέρεια απ’ ό,τι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όλα αυτά δεν είναι µετρήσιµα µεγέθη, θα τα δούµε µε την ανακοίνωση των βάσεων και συνεπώς δεν µπορούν να συνυπολογισθούν στην παρούσα εκτίµηση.
Η γενική εικόνα είναι ότι έχουµε µια µετακίνηση υποψηφίων προς τις Σπουδές Οικονοµίας και Πληροφορικής, που θεωρούνται από τους υποψηφίους πιο εύκολος δρόµος προς το Πανεπιστήµιο. Παρότι είχαµε συνολική µείωση των υποψηφίων κατά 1.827, είχαµε αύξηση των υποψηφίων του 4ου Πεδίου κατά 923. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την άνοδο των βάσεων στο 4ο Πεδίο για ακόµη µία χρονιά. Αντίστοιχα έχουµε µείωση των υποψηφίων στο 2ο Πεδίο, µε συνέπεια όσοι έµειναν στο 2ο Πεδίο να περνούν όλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα