Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

Απάντηση Κουτουμάνου στην πρόταση συνεργασίας αριστερών παρατάξεων: Καιροσκοπισμός και νέες αυταπάτες


ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Η συνεργασία γεννιέται στο κίνημα, στα σωματεία και τους συλλογικούς αγώνες και όχι με “καιροσκοπικές” προτάσεις που οδηγούν τους εργαζόμενους σε νέες αυταπάτες. Αυτό απάντησε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκος Κουτουμάνος, στην πρόταση της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου και του Θανάση Πετράκου, για κοινή κάθοδο στις περιφερειακές εκλογές της Λαϊκής Συσπείρωσης, της Αγωνιστικής Συνεργασίας και της Ανταρσία στο Μωριά…
“Δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε τέτοιες καιροσκοπικές συνεργασίες που το μόνο που μπορούν να προσφέρουν, τουλάχιστον σε επίπεδο διαμόρφωσης της λαϊκής συνείδησης, που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ εμάς, είναι αυταπάτες ότι με μια κυβέρνηση της αριστεράς, έστω και σε τοπικό επίπεδο, μπορούν να δοθούν λύσεις στα λαϊκά προβλήματα, γιατί τάχα το πρόβλημα είναι αυτοί που διοικούν και όχι ο ίδιος ο θεσμός, όχι οι πολιτικές του, όχι ο ίδιος ο θεσμός, που είναι αντιδραστικός κατά τη γνώμη μας από τη φύση του και από το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται” είπε ο Νίκος Κουτουμάνος, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο αναψυκτήριο του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων Καλαμάτας, για την παρουσίαση των βασικών θέσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου.
Ο Νίκος Κουτουμάνος διερωτήθηκε γιατί η πρόταση αυτή έγινε τώρα και δεν έγινε πριν τις βουλευτές εκλογές, όταν ο Θανάσης Πετράκος ήταν υποψήφιος με το ΜέΡΑ25 και ο επικεφαλής της Ανταρσία στο Μωριά, Παναγιώτης Κάτσαρης, ήταν υποψήφιος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Διερωτήθηκε ακόμη γιατί η πρόταση αυτή αφορά συνεργασία μόνο στις Περιφερειακές εκλογές της Πελοποννήσου και όχι και στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, καθώς και στις εκλογές των Δήμων. Μια απάντηση που έδωσε ο ίδιος είναι ότι οι δυνάμεις που έκαναν αυτή την πρόταση στις προηγούμενες εκλογές έκαναν “τράμπες” ψηφοφόρων που ελέγχουν μεταξύ των δημοτικών εκλογών, στους οποίους δεν είχαν υποψήφιους και των περιφερειακών εκλογών. Αντίθετα το ΚΚΕ, υπογράμμισε, εκεί που δεν υπήρχαν ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν έκανε καμία “τράμπα” αλλά έδωσε αγώνα για άκυρο ή λευκό. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τον περιφερειακό σύμβουλο της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου, Δημοσθένη Δρούγκα, σημειώνοντας ότι στις δημοτικές εκλογές θα είναι υποψήφιος σύμβουλος στο Ναύπλιο με τον υποψήφιο δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ και διερωτήθηκε εάν είναι λάθος να υποθέσει ότι ο πολιτικός του σχηματισμός στις δημοτικές εκλογές στο Ναύπλιο θα στηρίξει το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά στις περιφερειακές εκλογές της Πελοποννήσου θα στηρίξει το προτεινόμενο ψηφοδέλτιο συνεργασίας της αριστεράς.
Ο Νίκος Κουτουμάνος ανέφερε ότι οι συνεργασίες χτίζονται στο κίνημα, τόνισε όμως ότι οι δυνάμεις της ΛΑΕ στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, για παράδειγμα, όχι μόνο δεν συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις που στηρίζει το ΚΚΕ, αλλά αντίθετα στράφηκαν εναντίον τους και συνεργάστηκαν, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τις δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας.
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε ότι το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου είναι ανοιχτό “για να κατέβουν μαζί μας συμπορευόμενοι, συνεργαζόμενοι που κρατούν τις ενστάσεις τους, τις παρατηρήσεις τους, συμφωνούν όμως σε ένα βασικό ζήτημα, τον αντιδραστικό ρόλο που έχει σήμερα η τοπική διοίκηση”.
Η βασική θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης, τόνισε ο Νίκος Κουτουμάνος, είναι ότι “οι Περιφέρειες και οι Δήμοι είναι κράτος το ίδιο αντιδραστικό, όπως είναι το κεντρικό κράτος. Είναι κράτος ταξικό, είναι ο τοπικός εκπρόσωπος των μονοπωλίων, της κερδοφορίας τους, το μακρύ τους χέρι στην τσέπη των λαϊκών οικογενειών”.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ο Νίκος Κουτουμάνος αναφέρθηκε και στην αντικατάσταση του υποψήφιου περιφερειάρχη της Νέας Δημοκρατίας, που είναι ο Δημήτρης Πτωχός αντί του Παναγιώτη Νίκα: “Μπροστά στα εκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, του Ταμείου Μετάβασης, τα διάφορα ΕΣΠΑ, εκτιμούν (στη Νέα Δημοκρατία) ότι μπορεί να παίξει (ο Δημήτρης Πτωχός) καλύτερα τον μεσάζοντα για τα μονοπώλια, προφανώς, που θα ξεκοκαλίσουν και αυτά τα προγράμματα. Πάντως θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι αν νομίζει η ηγεσία της Ν.Δ. ότι έχει στο τσεπάκι της τους χιλιάδες απλούς λαϊκούς ανθρώπους, τους ανθρώπους που ψήφισαν Ν.Δ., είναι βαθιά νυχτωμένη. Δεν θα πρέπει να μπερδεύει η ηγεσία της Ν.Δ. τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα συμφέροντα των γαλαζοαίματων κομματικών της οικογενειών, τα πολιτικά παιχνίδια συσχετισμών, με τις οικογένειες των εκατοντάδων χιλιάδων βιοπαλαιστών, που καμία σχέση δεν έχουν με όλα αυτά τα οποία, τουλάχιστον σε εμάς και σε πολύ κόσμο, προκαλούν θυμηδία για το πως τουλάχιστον κάποτε μοιράζανε τα φέουδα. Κάπως έτσι γίνεται…”.    Στ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα