Τετάρτη 21 Μαΐου 2025

Σαν σήμερα 21/5, Στα Επτάνησα κυματίζει σημαία ελληνική – Προίκα στον νέο Βασιλιά ή κίνηση πολιτικής σκοπιμότητας από το Ηνωμένο Βασίλειο;


Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 21 Μαΐου του 1864, ανήμερα Κωνσταντίνου και Ελένης, όταν οι βρετανικές σημαίες που κυμάτιζαν στους ιστούς των κτηρίων δημοσιών υπηρεσιών υπεστάλησαν και οι ελληνικές του Βασιλείου της Ελλάδας πήραν τη θέση τους: Τα Επτάνησα ανήκαν πλέον και επίσημα στην Ελλάδα.
Η Συνθήκη μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας, της Αυστρίας, της Πρωσίας και της Ρωσίας, η οποία υπογράφηκε στο Παρίσι στις 5 Νοεμβρίου 1815, έθετε τα Ιόνια Νησιά υπό βρετανική διοίκηση, ενώ παράλληλα κατοχύρωνε τα αυστριακά εμπορικά συμφέροντα.Τα πρώτα χρόνια της βρετανικής κυριαρχίας δημιουργήθηκαν ελληνικές εθνικιστικές ομάδες που επικεντρώθηκαν αρχικά στην υποστήριξη του ελληνικού Αγώνα για ανεξαρτησία. Αφού η Ελλάδα πέτυχε την ανεξαρτησία της το 1832, οι ομάδες αυτές μετατόπισαν την εστίασή τους στην υποστήριξη της Ένωσης με την Ελλάδα. Το 1848 και το 1849 έλαβαν χώρα κάποιες εξεγέρσεις, οι οποίες κατέδειξαν την αυξανόμενη αναταραχή. Η εξέγερση του 1849 ήταν σημαντική και οδήγησε στην προσωρινή επιβολή στρατιωτικού νόμου από τους Βρετανούς. Το πολιτικό τοπίο της Ελλάδας στις αρχές της δεκαετίας του 1860 ήταν ασταθές και χαρακτηριζόταν από την αντιλαϊκή και αντισυνταγματική διακυβέρνηση του βασιλιά Όθωνα. Το 1862 εκδιώχθηκε ο Όθων και ο θρόνος της Ελλάδας προσφέρθηκε ως «δωρεά» στον πρίγκιπα Γουλιέλμο Γεώργιο της Δανίας, ο οποίος θα στεφόταν βασιλιάς των Ελλήνων Γεώργιος Α΄. Η βρετανική κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ως ευκαιρία να σταθεροποιήσει την Ελλάδα και να εξασφαλίσει τη διαρκή επιρροή της στην περιοχή.

Με κάθε επισημότητα...

Στις 29 Μαρτίου 1864, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ρωσία υπέγραψαν τη Συνθήκη του Λονδίνου, που δέσμευε τη μεταβίβαση της κυριαρχίας των Ιονίων Νήσων στην Ελλάδα μετά την επικύρωσή της, η οποία επισημοποιήθηκε στις 21 Μαΐου. Η Γαλανόλευκη υψώθηκε στο φρούριο της Κέρκυρας κι ο- 39χρονος τότε- Θρασύβουλος Ζαΐμης (μετέπειτα Πρωθυπουργός) παρέλαβε επισήμως τα Επτάνησα από τον Άγγλο Ύπατο Αρμοστή Έρικ Στορξ.
Η ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα διαμορφώθηκε έτσι ως «μέτρο αμιγώς βρετανικής πολιτικής». Η παραχώρηση των Επτανήσων αύξησε τη βρετανική επιρροή στην Ελλάδα, συνεπώς επ’ ουδενί θα πρέπει να θεωρούνται τα νησιά του Ιονίου «προίκα» του βασιλιά Γεωργίου, που παρεμπιπτόντως ήταν υποχείριο των Άγγλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα