Δευτέρα 6 Ιουλίου 2026

Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος: Στο «κόκκινο» οι καθυστερήσεις στις πτήσεις – Ευρεία σύσκεψη σήμερα

Στο «κόκκινο» παραμένουν οι καθυστερήσεις στις πτήσεις με το πρόβλημα να εντείνεται αεοδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, λίγο πριν από την κορύφωση της θερινής τουριστικής περιόδου. Η κατάσταση έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες πραγματοποιούν σήμερα το απόγευμα ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΔΑ), της AEGEAN και της SKY express, προκειμένου να διερευνηθούν οι αιτίες των συνεχών καθυστερήσεων, παρά το γεγονός ότι τα προγράμματα πτήσεων κινούνται εντός των προβλεπόμενων ορίων χωρητικότητας.
Η Ελλάδα στις πιο επιβαρυμένες χώρες της Ευρώπης
Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο Top 3 των ευρωπαϊκών χωρών με τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις στις πτήσεις, πίσω από τη Γαλλία και την Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol.. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καθυστερήσεις εν πτήσει στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 63% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μόνο την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, η χώρα συγκέντρωσε το 13% των συνολικών καθυστερήσεων στο ευρωπαϊκό δίκτυο, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών και το Κέντρο Ελέγχου Μακεδονίας. Οι βασικές αιτίες είναι οι περιορισμοί στη χωρητικότητα, οι ελλείψεις προσωπικού και η αυξημένη κίνηση στον ελληνικό εναέριο χώρο λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.
Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» πραγματοποιούνται καθημερινά περίπου 1.000 πτήσεις όλων των κατηγοριών κατά τη θερινή περίοδο. Υπολογίζεται ότι σχεδόν το 80% των καθυστερήσεων συνδέεται με περιορισμούς στη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται διαδοχικά τα επόμενα δρομολόγια, καθώς και η διαθεσιμότητα αεροσκαφών και πληρωμάτων.
Στο μικροσκόπιο τα αίτια
Παρότι το 98% των θερινών πτήσεων έχει προγραμματιστεί εντός των εγκεκριμένων ορίων χωρητικότητας, οι επιδόσεις στην εξυπηρέτηση παραμένουν χαμηλές, με τα σχετικά επίπεδα να κινούνται κάτω από το 50%.
Στη σημερινή σύσκεψη αναμένεται να εξεταστούν ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, η διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας, αλλά και οι καθυστερήσεις στις προσλήψεις προσωπικού και στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού. Παρά τις ελλείψεις πάντως δεν τίθεται κανένα ζήτημα ασφάλειας των πτήσεων, όπως επισημαίνουν όλοι οι φορείς.
Η εικόνα στην Ευρώπη
Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα, ωστόσο καταγράφει τη μεγαλύτερη επιδείνωση σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με το Eurocontrol, η Γαλλία εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση, συγκεντρώνοντας το 29% των συνολικών καθυστερήσεων στο ευρωπαϊκό δίκτυο, κυρίως λόγω προβλημάτων χωρητικότητας, ελλείψεων προσωπικού και της μετάβασης σε νέα τεχνολογικά συστήματα. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις εκεί έχουν μειωθεί κατά 38% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η Ισπανία ακολουθεί με ποσοστό 21% των συνολικών καθυστερήσεων και αύξηση 26% σε ετήσια βάση, εξαιτίας της αυξημένης κίνησης αλλά και περιορισμών στη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα