
Σύμφωνα με το Reuters, η JP Morgan θεωρεί ότι η αναθεώρηση του δείκτη, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 18 Σεπτεμβρίου, μπορεί να λειτουργήσει ως σημαντικός καταλύτης για το ελληνικό χρηματιστήριο. Την ίδια ώρα, η τράπεζα αύξησε και τη στάθμιση των μετοχών από την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής στο χαρτοφυλάκιό της.
Η πιο θετική εικόνα για την Ελλάδα συνδέεται με τη σαφή βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της χώρας, η οποία έχει πλέον απομακρυνθεί από τη δημοσιονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. Το δημόσιο χρέος μειώνεται με ταχύτερο ρυθμό από τον αρχικό σχεδιασμό, ενώ τα δάνεια των προγραμμάτων διάσωσης έχουν αποπληρωθεί νωρίτερα.
Υπενθυμίζεται ότι ο MSCI ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα την πρόθεσή του να επαναφέρει την Ελλάδα στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών το 2027. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ελληνική οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά την υποβάθμιση της χώρας το 2013.
Η αναβάθμιση και το «παράθυρο» εισροών
Η JP Morgan εκτιμά ότι η μεταβατική περίοδος μέχρι την αλλαγή κατηγορίας μπορεί να αποδειχθεί ευνοϊκή για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Για περίπου οκτώ μήνες, οι ελληνικές μετοχές αναμένεται να συμμετέχουν ταυτόχρονα στον δείκτη MSCI Emerging Markets και σε έναν από τους βασικούς ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες.
Αυτό, σύμφωνα με την ανάλυση, μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετη επενδυτική ζήτηση, καθώς η ελληνική αγορά ενδέχεται να προσελκύσει κεφάλαια τόσο από επενδυτές που παρακολουθούν τις αναδυόμενες αγορές, όσο και από όσους τοποθετούνται σε ανεπτυγμένες αγορές.
Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έχει ολοκληρώσει την επιστροφή του σε ιδιωτικά χέρια μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των χρόνων της κρίσης. Παράλληλα, αρκετές ελληνικές τράπεζες έχουν επανεκκινήσει τη διανομή μερισμάτων, ενισχύοντας την επενδυτική τους εικόνα.
Η JP Morgan θεωρεί πιθανή την ένταξη των Eurobank, Εθνικής Τράπεζας, Τράπεζας Πειραιώς και Alpha Bank στον δείκτη STOXX, εξέλιξη που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ορατότητα των ελληνικών τραπεζικών μετοχών στους διεθνείς επενδυτές.
Αποτιμήσεις, τράπεζες και πολιτική σταθερότητα
Παράλληλα, το Reuters επισημαίνει ότι η πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών αντανακλά τη συνολικότερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πέρυσι την καλύτερη ετήσια επίδοσή του από το 2019, ενώ από το 2021 η χρηματιστηριακή του αξία έχει υπερτριπλασιαστεί.
Παρά το ισχυρό ράλι των τελευταίων ετών, η JP Morgan εκτιμά ότι οι ελληνικές μετοχές εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε ελκυστικές αποτιμήσεις. Όπως σημειώνει, η αγορά κινείται περίπου στις 10,8 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη των επόμενων δώδεκα μηνών, έναντι 11,3 φορές για τις αναδυόμενες αγορές συνολικά.
Η σύγκριση αυτή, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, αφήνει περιθώρια για περαιτέρω υπεραπόδοση των ελληνικών τίτλων, ειδικά εφόσον επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για εισροές από την αναδιάρθρωση των δεικτών.
Σε πολιτικό επίπεδο, η JP Morgan εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει το επικρατέστερο κόμμα ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών. Κατά την ανάλυση της τράπεζας, αυτό ενισχύει τις προσδοκίες για συνέχιση της σταθερότητας στην οικονομική πολιτική της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα