Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Τασάκια στον ορίζοντα

Η κρίση χαλαρώνει τα αντικαπνιστικά µέτρα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη

Ανδρέας Λοβέρδος. «Η  ελληνική Πολιτεία  γελοιοποιείται.  Η νοµοθεσία πρέπει  να εφαρµοστεί µε λογική»
Την ελαστικοποίηση του αντικαπνιστικού νόµου υπαινίχτηκε χτες ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, δηλώνοντας πως «η ελληνική Πολιτεία γελοιοποιείται. Η νοµοθεσία πρέπει να εφαρµοστεί µε λογική».
Είναι ενδεικτικό πως περίπου τρεις µήνες µετά την εφαρµογή της καπνοαπαγόρευσης σε κλειστούς δηµόσιους χώρους, οι πολίτες δεν φαίνεται να σβήνουν το τσιγάρο.

Από τον περασµένο µήνα οι καταστηµατάρχες έχουν κηρύξει καπνιστική… ανταρσία, επικαλούµενοι την πτώση του τζίρου τους κατά 50% λόγω της οικονοµικής κρίσης αλλά και των αντικαπνιστικών µέτρων. Το αποτέλεσµα είναι να επιτρέπουν στους πελάτες τους να ανάβουν τσιγάρο προσφέροντάς τους αυτοσχέδια τασάκια για να κρατήσουν τα προσχήµατα. Στο µεταξύ, όπως έλεγαν στελέχη του υπουργείου Υγείας, οι δηµοτικές εκλογές ενέτειναν το κλίµα ανοχής. Οι υποψήφιοι δήµαρχοι, προσπαθώντας να αποφύγουν τις συγκρούσεις µε τους εστιάτορες και τους ιδιοκτήτες καφετεριών και µπαρ της εκλογικής περιοχής τους, έδωσαν άτυπη οδηγία στη δηµοτική αστυνοµία να µην κόβει κλήσεις στους παραβάτες.

Ετσι, από την 1η Σεπτεµβρίου – πρώτη ηµέρα εφαρµογής του νόµου – έως και την περασµένη Τρίτη η τηλεφωνική γραµµή ενηµέρωσης και υποστήριξης για το κάπνισµα «1142» έχει δεχτεί 6.216 κλήσεις από πολίτες που παραπονούνται πως εισπνέουν τον καπνό των άλλων.

Πανευρωπαϊκή χαλάρωση
Πάντως, όπως έχειφανεί από αντίστοιχεςπροσπάθειεςσε ευρωπαϊκές χώρες, η εφαρµογή της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσµατος σε κλειστούς δηµόσιους χώρους δεν κράτησε για πολύ, µε αποτέλεσµα να οδηγηθούν σε ελαστικοποίηση των µέτρων.

Ενδεικτικόείναιτοπαράδειγµατης Ολλανδίας, όπου στις αρχές του µήνα αποφασίστηκε η µερική άρση του µέτρου απαγόρευσης. Ειδικότερα, ύστερα από έντονες αντιδράσεις η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως στους θαµώνες των µπαρ κάτω των 70 τ. µ. να ανάψουν τσιγάρο χωρίς την απειλή επιβολής προστίµου.

Στην Ισπανία, το υπουργείο Υγείας δίνει το δικαίωµα στους ιδιοκτήτες να αποφασίσουν εάν θέλουν να κολλήσουν στην εξώπορτά τους το αντικαπνιστικό σήµα ή εάν θέλουν να διατηρήσουν το κατάστηµά τους χώρο για καπνίζοντες. Ακόµη και στην… αυστηρή Γερµανία, η καθολική απαγόρευση δεν κατάφερε να σβήσει τα τσιγάρα των Βερολινέζων. Ειδικότερα, από τις αρχές του 2008, η γερµανική κυβέρνηση αποφάσισε την απαγόρευση του καπνίσµατος σε µπαρ και εστιατόρια οκτώ πόλεων της χώρας, συµπεριλαµβανοµένου και του Βερολίνου. Η περίοδος χάριτος ήταν έξι µήνες, ενώ οι αντιδράσεις από τους καπνιστές πολλές. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφάσισαν να επιτρέψουν ειδικούς χώρους για καπνίζοντες σε καφετέριες, µπαρ και εστιατόρια.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα µας, στελέχη του υπουργείου Υγείας παραδέχονται πως η προσαρµογή των Ελλήνων στα αντικαπνιστικά µέτρα είναι απογοητευτική, συµπληρώνοντας πως ο ∆εκέµβριος έχει οριστεί ως µήνας επαναξιολόγησης του νόµου.

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
η καθολική απαγόρευση σε δηµόσιους χώρους δεν κράτησε για πολύ, µε αποτέλεσµα να οδηγηθούν σε ελαστικοποίηση των µέτρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα