Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

150 υποθέσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

ImageΕκατόν πενήντα υποθέσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά έχουν αναλάβει δικηγόροι της Καλαμάτας από την ομάδα που έχει συγκροτηθεί από το Δικηγορικό Σύλλογο, ενώ άλλοι 200 συμπολίτες μας έχουν ζητήσει διευκρινίσεις.
Το αυξημένο ενδιαφέρον του κόσμου καταγράφηκε και κατά την εκδήλωση που πραγματοποίησε το βράδυ της Παρασκευής ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.
  Ρύθμιση
Την ημερίδα άνοιξε με ομιλία του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, ο οποίος ανέφερε ότι μετά από μια μακρά περίοδο αλόγιστης υπερχρέωσης των πολιτών, όχι όμως χωρίς άμεση συνενοχή των τραπεζών, και στο πλαίσιο μιας γενικευμένης τάσης εύκολης δανειοδότησης, ιδιαίτερα στον τομέα της στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης, από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 άρχισαν να αυξάνονται ανησυχητικά τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων ομαλά δανείων.
Δεν άργησε, όπως επισήμανε, αυτό το πρόβλημα γρήγορα να πάρει τη μορφή κοινωνικής μάστιγας, με αύξηση των πλειστηριασμών και εμφάνιση εταιρειών είσπραξης.
Ο κ. Μαργέλης μίλησε και για αλλαγή τακτική των τραπεζών, εν όψει της κρίσης του 2008, οι οποίες θέσπισαν πολύ αυστηρά κριτήρια για τη χορήγηση δανείων.
Αναφερόμενος στο νόμο για τη ρύθμιση στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, είπε ότι είναι στα πρότυπα περίπου της «αστικής πτώχευσης», χωρίς όμως να ισχύουν οι αρνητικές μνήμες που πιθανόν ξυπνάει η λέξη «πτώχευση»: «Είναι ένας νόμος που χωρίς να εκπληρώνει βέβαια τις υπερβολικές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν στο άκουσμά του, σίγουρα θα εξυπηρετήσει αρκετό κόσμο και θα τον βάλει ξανά σε μια διαδικασία αισιοδοξίας και “επανένταξης” στην αγορά».
Κλείνοντας, ο κ. Μαργέλης ευχαρίστησε τους ομιλητές για την παρουσία τους, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον κ. Σπυράκο. Μάλιστα, επισήμανε ότι η Καλαμάτα είναι η πρώτη επίσκεψη του γραμματέα Καταναλωτή.

Ερωτήσεις
Στους δικηγόρους και τους πολίτες μίλησαν στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτριος Σπυράκος και ο δικηγόρος, λέκτορας της Νομικής Αθηνών, Ιάκωβος Βενιέρης.
Αμέσως μετά οι παριστάμενοι έθεσαν σειρά ερωτήσεων και ζήτησαν διευκρινίσεις για πολλά ζητήματα. Κυρίως τέθηκαν ερωτήσεις για το ποιους περιλαμβάνουν οι ρυθμίσεις, ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα