Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΕΛΕΧΗ * ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΟΝΟΥΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ

Σε σταυροδρόμι η Ν.Δ.

Εσωκομματικές πιέσεις να βάλει νερό στο κρασί του και να απαλύνει τη σκληρή γραμμή που ακολουθεί απέναντι στο Μνημόνιο δέχεται ο Αντώνης Σαμαράς, στο βωμό μιας ευρύτερης συναίνεσης μπροστά στα τραγικά αδιέξοδα της οικονομίας, η έκβαση των οποίων εν πολλοίς θα κρίνει τη σωτηρία του τόπου.
Στην Κ.Ο. ο Αντ. Σαμαράς κάλεσε τον Παπανδρέου να πάρει το τιμόνι αλλιώς. Αυτό θα έλεγαν στον ίδιο και κάποιοι βουλευτές του Λίγα 24ωρα νωρίτερα, εκείνος έστελνε το αντίθετο μήνυμα. Ανέβαζε κι άλλο τους τόνους κατά της «συμμαχίας των προθύμων» του Μνημονίου, την οποία κατηγόρησε για συναντίληψη και στα εθνικά. Στην Κ.Ο. υπενθύμισε το «αλήστου μνήμης σχέδιο Ανάν», υπέρ του οποίου είχαν ταχθεί ο Γιώργος Παπανδρέου και η Ντόρα Μπακογιάννη.
Τα πρώτα του γενέθλια στην προεδρία της Ν.Δ. -οι εσωκομματικές εκλογές έγιναν στις 29 Νοεμβρίου 2009- τον βρίσκουν μπροστά σε ένα κρίσιμο και για τη Ν.Δ. σταυροδρόμι. Μεταξύ άλλων, έχει να λύσει το γρίφο για το ποιοι βουλευτές της Ν.Δ. θα προστεθούν στην «ομάδα των πέντε», που συγκροτούν μέχρι στιγμής την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Δημοκρατικής Συμμαχίας (Ντόρα, Κιλτίδης, Μαρκογιαννάκης, Αυγενάκης, Κοντογιάννης).

Σιωπή Δήμα
Πρώτη προτεραιότητά του, όμως, είναι η οικονομία. Την ανάγκη συναίνεσης «για να σωθεί ο τόπος», όπως είναι ο τίτλος του άρθρου του στη χθεσινή «Καθημερινή», προτάσσει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Με ηχηρή σιωπή και απροθυμία της στήριξης των θέσεων Σαμαρά αντιδρά ο έτερος αντιπρόεδρος, Σταύρος Δήμας. Λόγω και της ευρωπαϊκής καριέρας του -ήταν Επίτροπος επί πέντε χρόνια- δυσκολεύεται να υιοθετήσει τις απόψεις ότι η Ν.Δ. μπορεί να μηδενίσει το έλλειμμα σε ενάμιση χρόνο, όπως και την πολεμική κατά της τρόικας. Ανάλογες θέσεις έχει εκφράσει μια σειρά στελεχών (Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Θανάσης Γιαννόπουλος, Μαριέττα Γιαννάκου κ.ά.).
Ο Αντ. Σαμαράς κάλεσε τον Παπανδρέου να πάρει το τιμόνι αλλιώς, για να του δώσει συναίνεση. Οι πραγματικές του προθέσεις όμως -όπως και του Παπανδρέου- θα φανούν στην πράξη όταν θα συναντηθούν στο Μαξίμου, στο πλαίσιο των επαφών που θα ξεκινήσει ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς για την αναζήτηση συναίνεσης. Στην παρούσα φάση, πάντως, κερδίζει πόντους η άποψη ενός στενού πυρήνα συμβούλων του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος επιμένει σκληρά κατά του Μνημονίου και υπερασπίζεται το μίγμα πολιτικής, το οποίο, στην καλύτερη περίπτωση χαρακτηρίζεται υπεραισιόδοξο και στη χειρότερη προκαλεί από μειδίαμα έως δυσφορία στους κόλπους της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Πιο ψύχραιμα στελέχη προτείνουν αναδίπλωση, ώστε η Ν.Δ. να απεγκλωβιστεί από το αδιέξοδο των θέσεών της. Δεν έχουν εισακουστεί, όμως, μέχρι τώρα.
«Προ των θυρών»
Ο Δ. Αβραμόπουλος διαπιστώνει ότι «η κατάσταση έφτασε πλέον στο απροχώρητο» και προειδοποιεί ότι «πρέπει να αντιληφθούμε ότι με την πολιτική αυτή, η πτώχευση για τη χώρα μας, με τη μορφή της αναδιάρθρωσης του χρέους, είναι προ των θυρών». «Κάποτε πρέπει να μάθουμε να "συνωμοτούμε" για το εθνικό συμφέρον και το καλό του τόπου», αναφέρει. Προκρίνει την «πολιτική τέχνη της σύνθεσης» και τονίζει: «Ο δρόμος είναι ένας. Αυτός της εθνικής συνεννόησης. Και αυτός ο δρόμος προϋποθέτει ειλικρίνεια λόγων, προθέσεων και ενεργειών. Προϋποθέτει ως οδηγό την εθνική ευθύνη. Αυτός ο δρόμος μπορεί να οδηγήσει στην εθνική συνεννόηση και τη συναίνεση».
Για την ανάγκη μιας «σύγχρονης πολιτικής ατζέντας» και την ανάδειξη ενός «μετριοπαθούς λόγου» μίλησε και ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος. «Εχουμε μία μόνον επιλογή», είπε στην Κ.Ο. «Να κοιτάξουμε μπροστά. Μόνον μπροστά. Ούτε πίσω ούτε δίπλα. Καθήκον μας είναι η συνεχής παραγωγή Πολιτικής με το "Π" κεφαλαίο. Πολιτική για το καλό της χώρας και των Ελλήνων, με επεξεργασμένες προτάσεις, με μετριοπαθή λόγο και αποφασιστική δράση. Με ψυχραιμία, σοβαρότητα και διορατικότητα. Για όλα τα ζητήματα της παραδοσιακής, αλλά και της σύγχρονης πολιτικής ατζέντας».
korai@enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα