Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Κόβουν τη χρηματοδότηση στην ΕΑΣ για την αγορά ελαιολάδου

Ρεπορτάζ
Γιάννης Σινάπης
Οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας ζητεί από την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, η Αγροτική Τράπεζα για να της δώσει τη β’ δόση των 500.000 ευρώ από το 1 εκ. ευρώ συνολικά του δανείου που της είχε εγκρίνει, ώστε να παρέμβει στην αγορά ελαιολάδου.
Τη δόση που της είχε υποσχεθεί ότι θα μπορούσε να αξιοποιήσει από την 1η του νέου χρόνου. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ενωσης, που ετοιμάζει επιστολή  διαμαρτυρίας προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, το διοικητή της ΑΤΕ, τους βουλευτές του νομού και τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ. Να επισημάνουμε ότι η ΕΑΣ είχε ζητήσει δάνειο 2,5 εκ. ευρώ, για να παρέμβει ουσιαστικά στη στήριξη του ελαιολάδου και των παραγωγών, αλλά η Αγροτική τής ενέκρινε μόνο 1 εκ. και μάλιστα σε δύο δόσεις. Πέρσι η οργάνωση είχε πάρει δάνειο 1,5 εκ. ευρώ, το οποίο είχε αποπληρώσει μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Εκφράζοντας την αγανάκτησή του ο πρόεδρος της Ενωσης Βασίλης Κοζομπόλης σημείωσε: «Δεν
 υπάρχει δικαιολογία. Αυτή η ασφυξία που προκαλούν με τη μη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, δημιουργεί πρόβλημα στην αγορά, πλήττει τους παραγωγούς, τις μεταποιητικές επιχειρήσεις
αγροτικών προϊόντων και τους βιώσιμους συνεταιρισμούς, που θα γίνουν προβληματικοί. Ανησυχώντας γι’ αυτή την κατάσταση, θα στείλουμε επιστολή διαμαρτυρίας σε κάθε υπεύθυνο. Δεν μπορεί από κει που παρακαλούσαν τον κόσμο να πάρει καταναλωτικά δάνεια, να μη χρηματοδοτούν τώρα ούτε την πραγματική οικονομία».
Ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Δημήτρης Ραπτέας επεσήμανε πως «η τακτική τους είναι αντιπαραγωγική, αντιοικονομική, γιατί εμείς προσπαθούμε να τονώσουμε την πραγματική οικονομία» και παρατήρησε: «Πέρσι μέχρι τις 30 Ιουνίου είχαμε αποπληρώσει το δάνειο του 1,5 εκ. ευρώ. Ολα τα έσοδα από τις εξαγωγές και τη διαχείρισή μας περνούν από την ΑΤΕ.
Μας στραγγαλίζουν, ματαιώνουν τον παρεμβατικό μας ρόλο. Πέρσι με τη χρηματοδότηση του 1,5 εκ. ευρώ διαχειριστήκαμε 2.500 τόνους ελαιολάδου. Φέτος είμαστε πολύ πίσω και μας ζητάνε βιωσιμότητα, την οποία συρρικνώνουν. Μας απομονώνουν από το φυσικό επιχειρησιακό μας ρόλο. Το 2010 κλείνει με αύξηση του κύκλου εργασιών, με αύξηση του τζίρου για την Ενωση».
Ο κ. Ραπτέας μίλησε για «αυτοτελή δραστηριότητα, για ανακυκλούμενο σύστημα εισροών - εκροών» και τόνισε διαμαρτυρόμενος: «Πώς θα παρέμβουμε, πώς θα παίξουμε καταλυτικό ρόλο στη στήριξη
του προϊόντος; Πώς θα αξιοποιηθούν οι σύγχρονες υποδομές και επενδύσεις που έχουμε κάνει, αν δεν μπορούμε να παρέμβουμε εγκαίρως; Αυτή η περίοδος είναι κρίσιμη, καθώς οι παραγωγοί έχουν πληγεί από τον πάγο και έχει κατρακυλήσει η τιμή του ελαιολάδου. Αξιοκρατικά πάμε.
Δε θέλουμε λεφτά για να κλείσουμε τρύπες. Η εκταμίευση γίνεται με προσκόμιση τιμολογίων παραγωγών. Αγνοούν το γεγονός ότι έχουμε θεαματική αύξηση στις εξαγωγές, εν μέσω κρίσης. Είναι τραπεζική, ταμειακή εξυπηρέτηση, καθώς το δάνειο θα αποπληρωθεί σε λιγότερο από 1 χρόνο. Και το επιτόκιο έχει πάει φέτος από το 7 και κάτι πάνω από 10%».
Μεσσηνιακό ελαιόλαδο για την Ελαιουργική

Η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας συνεχίζει και φέτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, τη συνεργασία της με την Ελαιουργική. Η Ενωση τυποποιεί στις εγκαταστάσεις της στη Θουρία μεσσηνιακό ελαιόλαδο, έξτρα παρθένο, για λογαριασμό της Ελαιουργικής. Το συγκεκριμένο προϊόν εξάγεται στην Ιαπωνία και σε άλλες χώρες. Πέρσι, στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής τυπο-
ποιήθηκαν γύρω στους 300 τόνους ελαιόλαδο.

2 σχόλια:

  1. ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΕΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ!
    ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΥΡΙΕ Υφυπουργέ του ΠΑΣΟΚ
    Που είστε, τι κάνετε για τους αγρότες;
    Πως τους βοηθάτε;
    Νομίζετε ότι δεν τους έχετε ανάγκη πλέον και αδιαφορείτε;
    Να σας βλέπουν οι ψηφοφόροι σας, να σας καμαρώνουν!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα