Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Διαφωνίες από... το παρελθόν

Τις τελευταίες ημέρες ο Ευ. Βενιζέλος δεν χάνει ευκαιρία να θυμίζει παλιές του θέσεις - διαφωνίες, για την ακρίβεια, με τον Γ. Παπανδρέου. Μετά τον εκλογικό νόμο και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, επανήλθε και στο θέμα των ιδιωτικών ΑΕΙ. «Το θέμα μας δεν είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Είναι όλο το σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το μέλλον των δημοσίων πανεπιστημίων, η ποιότητά τους, η αξιοκρατία, η αξιολόγηση, η λειτουργία τους», τόνισε σε άρθρο του στο aixmi.gr. «Η αποχώρηση των κομμάτων από τα πανεπιστήμια είναι το μείζον ζήτημα για τα πάντα. Κι αυτό είναι ένα αντικείμενο διαλόγου, για ν’ αρχίσω από τα πιο εύκολα», πρόσθεσε με νόημα ο υπουργός Αμυνας.

 ΣτήριξηΤις θέσεις του Ευ. Βενιζέλου για τον εκλογικό νόμο στήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου. «Δεν το συζητάμε ότι οποιοδήποτε σύστημα οδηγεί σε λίστα, άρα δεν υπάρχει η άμεση εκλογή από τον λαό, προϋποθέτει την πλήρη εσωκομματική δημοκρατία», δήλωσε ο (και) πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ.
ΣυγκρίσειςΣύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις του Wikileaks, ακριβώς πριν από έναν χρόνο ο Τούρκος πρόεδρος Α. Γκιουλ ζητούσε με επιστολή του προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπ. Ομπάμα να συμμετάσχει Τούρκος αστροναύτης στο πρόγραμμα της NASA ως αντάλλαγμα για την αγορά αεροσκαφών από την Μπόινγκ. Ειρωνεία: Πριν από πέντε χρόνια η Μόσχα είχε προτείνει στην κυβέρνηση Καραμανλή ως «αντισταθμιστικό ωφέλημα» για την αγορά των τεθωρακισμένων οχημάτων ΒΜΒ-3 τη συμμετοχή Ελληνα αστροναύτη στο «Σογιούζ-3», που εκτοξεύτηκε στο Διάστημα πριν από λίγες εβδομάδες. Φυσικά, η Αθήνα ουδέποτε απάντησε θετικά ή αρνητικά στη ρωσική πρόταση. Τέτοιου είδους τραγελαφικές καταστάσεις συμβαίνουν μόνο σε χώρες υποανάπτυκτες που δεν διαθέτουν εθνική στρατηγική...
Αντιμνημονιακή... συστράτευσηΑπό την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πάρει πρωτοβουλίες η ηγεσία του ΣΥΝ για τη σύγκλιση δυνάμεων με σαφή αντιμνημονιακό χαρακτήρα. Επαφές και συζητήσεις θα τις αναλάβει προσωπικά ο Αλ. Τσίπρας. Στον κύκλο αυτό εντάσσονται και συναντήσεις με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με δυνάμεις που βρίσκονται στα... αριστερά του ΠΑΣΟΚ.
Τελικά κανένα «golden boy» της καραμανλικής διακυβέρνησης δεν πάει χαμένο. Και ο Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, πρώην επικεφαλής του ΟΠΑΠ, αποκαταστάθηκε ως πολιτικός - οικονομικός αναλυτής σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα.
Αλλωστε κάτω από την ίδια στέγη βρίσκεται εδώ και καιρό το έτερο «golden boy», ο αλήστου μνήμης δικηγόρος Σπύρος Κλαδάς. Τελικά μόνο ο Θόδωρος δυσκολεύεται να ξαναβγεί στο προσκήνιο.
ο Κοριός
Δεν άρεσαν οι «κοπρίτες»!
Στη ΝΔ ασχολούνται ακόμη με τους «ντιντήδες» του Φαήλου και στην κυβέρνηση με τους «κοπρίτες» του Πάγκαλου! Ο απαξιωτικός χαρακτηρισμός που εκτόξευσε ο πληθωρικός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο Γ. Ραγκούσης. Αρχικά, ο υπουργός Εσωτερικών απέφυγε να απαντήσει, αλλά, μετά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δήλωσε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν χαρακτήρισε με αυτό τον τρόπο το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. «Σε κάθε περίπτωση, ξέρετε ότι στις μέχρι σήμερα δηλώσεις τις δικές μου, του πρωθυπουργού ή της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνονται αντίστοιχοι χαρακτηρισμοί», δήλωσε με νόημα...
Φαίνεται ότι η αθυροστομία του Θ. Πάγκαλου δεν εκτιμάται δεόντως στο υπουργείο Εσωτερικών...
Λιμουζίνες και 1400άριαΠαρεμπιπτόντως, ο Γ. Ραγκούσης επισήμανε και χθες το γεγονός ότι οι υπουργοί κινούνται πλέον με αυτοκίνητα μικρού κυβισμού (1400 κ.εκ.) και αναφέρθηκε σε μία εικόνα από την Ιρλανδία, όπου, όταν αποφασίστηκε η ένταξη στον μηχανισμό στήριξης, αρκετοί πολίτες αντέδρασαν αναποδογυρίζοντας τα υπερπολυτελή αυτοκίνητα των υπουργών. Δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα, αφού κανείς υπουργός δεν κυκλοφορεί με πολυτελές αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού πλέον, είπε ο υπουργός Εσωτερικών. Δεν ξέρουμε τι γίνεται στην Ιρλανδία, εδώ πάντως ο περισσότερος κόσμος δεν «τρελαίνεται» τόσο με τις υπουργικές λιμουζίνες όσο με εκείνους που επιβαίνουν σε αυτές...
«Φωτιά» στο κινητόΔύσκολη μέρα χθες για τον Τ. Ρήγα. Οχι μόνο γιατί υποχρεώθηκε να βρίσκεται στα κυβερνητικά έδρανα της αίθουσας Γερουσίας από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, αλλά γιατί υποχρεώθηκε να περάσει από την αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών λίγο πριν από τις 8 το βράδυ, προκειμένου να ανασκευάσει τις δηλώσεις του για το θέμα του συμψηφισμού επιστροφής ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις με τις οφειλές προς το Δημόσιο. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν αλαλούμ και, όπως ήταν φυσικό, το κινητό του υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας πήρε... φωτιά. Εθεάθη, μάλιστα, στο υπόγειο πάρκινγκ της Βουλής μετά τις 9 να περπατά πέρα-δώθε, μιλώντας στο κινητό του!
Τα υποβρύχιαΗ κυβέρνηση της ΝΔ προφανώς είχε αποφασίσει να μην παραλάβει ποτέ τα νέα υποβρύχια «214», γι’ αυτό και δεν είχε προχωρήσει στην κατασκευή των αντίστοιχων προβλητών. Τώρα όμως που το πρόγραμμα ξεμπλόκαρε, στο Ναυτικό τρέχουν και δεν φτάνουν. Παραμονή Πρωτοχρονιάς προκηρύχτηκε διαγωνισμός, ύψους 6 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή προβλήτα για τον ελλιμενισμό νέου υποβρυχίου «214». Οπως πάει το πράγμα, το 2011 μόνο το πρόγραμμα υποβρυχίων θα συνεχίσει να «τρώει» χρήματα από τον ήδη κουτσουρεμένο προϋπολογισμό του ΓΕΝ.
Προσεχώς ανασχηματισμός και... μετακόμιση στη ΝΔΑπό Δευτέρα τα σπουδαία, σε ό,τι αφορά τον πολυσυζητημένο κομματικό ανασχηματισμό της ΝΔ. Πρόσωπο που είναι σε θέση να γνωρίζει τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει ο Αντ. Σαμαράς, έλεγε χθες στη στήλη ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, αλλά η ανακοίνωση θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς τα στελέχη της Ρηγίλλης δεν θέλουν να «χαθούν» οι αλλαγές μέσα στις γιορτές. Η Δευτέρα 10 Ιανουαρίου είναι η πιθανότερη ημερομηνία, καθώς έπεται και η...μετακόμιση στα νέα γραφεία στη Συγγρού, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο 15 - 16 του μηνός.
Διορία μέχρι τον ΜάρτιοΟ νέος αναπτυξιακός νόμος περνά την επόμενη εβδομάδα στο στάδιο της δεύτερης ανάγνωσης και ο Μ. Χρυσοχοΐδης δεν έχει αποκλείσει ότι μπορεί να υπάρξουν βελτιώσεις, χωρίς να αλλάζει η στόχευσή του. Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματά η αξιολόγηση των επενδύσεων του προηγούμενου αναπτυξιακού. Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας δεσμεύτηκε ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχει ξεκαθαρίσει ο όγκος των αιτήσεων που εκκρεμούν.
Από το αποτέλεσμα των συναντήσεων του Αλ. Τσίπρα θα κριθούν πολλά, όπως με ποιο σχήμα θα βαδίσει προς τις εκλογές ο ΣΥΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα