Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Κυπαρισσία: Προβληματισμός για τις προοπτικές της ΚΑΠ


Τους έντονους προβληματισμούς τους για τις προοπτικές που μπορεί να ανοίξει η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής εξέφρασαν αγρότες της Τριφυλίας σε ημερίδα του ΟΓΕΕΚΑ «Η Δήμητρα», στην Κυπαρισσία, για την ΚΑΠ, τις τελευταίες εξελίξεις και τις προοπτικές μετά το 2013.
ImageΗ γενική γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεωργία Μπαζώτη- Μητσώνη, ανέπτυξε το θέμα της ημερίδας, σημειώνοντας: «Η ΚΑΠ σήμερα είναι ριζικά αναμορφωμένη, αποτελείται από δύο συμπληρωματικούς πυλώνες, παρέχει ενισχύσεις που είναι κυρίως αποσυνδεδεμένες και υποκείμενες στην πολλαπλή συμμόρφωση, περιορίζει σημαντικά το ρόλο των μηχανισμών παρέμβασης στην αγορά σε “δίχτυ ασφαλείας”, ενδυναμώνει την πολιτική ανάπτυξης της υπαίθρου με πόρους και νέα μέσα πολιτικής. Είναι αποτελεσματικότερη και εξάλειψε τα πλεονάσματα, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, αυξάνει την αποτελεσματικότητα των επιδοτήσεων, προωθεί μια γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, έχει ολοκληρωμένη προσέγγιση για τις αγροτικές περιφέρειες, συμβάλλει στη σταθεροποίηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. και οδηγεί σε μία πιο ισορροπημένη περιφερειακά και περιβαλλοντικά ευρωπαϊκή γεωργία!».Επιπρόσθετα, ανέφερε πως «οι άμεσες ενισχύσεις αποτελούν δίχτυ ασφαλείας του βασικού εισοδήματος των αγροτών, τα μέτρα ρύθμισης της αγοράς αποτελούν δίκτυ ασφαλείας της αγοράς και των τιμών, ενώ αυξανόμενη είναι η σημασία των μέτρων Αγροτικής Ανάπτυξης που οδηγούν προς μια αειφόρο προσαρμογή της ευρωπαϊκής γεωργίας. Οι τρεις πολιτικές δρουν παράλληλα και συνεργατικά.

[…] Με τη μεταρρύθμιση αυτή, η Ε. Επιτροπή ισχυρίζεται ότι η ΚΑΠ πρέπει να αντιμετωπίσει καλύτερα τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και περιφερειακές προκλήσεις, να είναι περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον, ισορροπημένη, καλύτερα εναρμονισμένη με τους στόχους, απλούστερη, αποτελεσματικότερη και πιο υπεύθυνη, να βελτιώσει τα υφιστάμενα και να σχεδιάσει νέα μέσα.

[…] Η ΚΑΠ για την Ελλάδα σημαίνει, περίπου 2,5 δισ. ευρώ κατ’ έτος, 40% των συνολικών μας εισροών από την Ε.Ε., 35% του γεωργικού εισοδήματος, αλλά και υποχρεώσεις διοικητικές, περιβαλλοντικές, ποιοτικές, κανόνες εσωτερικής αγοράς».

Όσο για τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ, επισήμανε πως «είμαστε υπέρ μιας ισχυρής ΚΑΠ με επαρκείς πόρους, που θα μπορέσει να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις νέες περιβαλλοντικές προκλήσεις και στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών. Που οδηγεί στην ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας και συμβάλλει στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Σε γενικές γραμμές συμφωνούμε με την πρόταση της Επιτροπής. Διατήρηση των 2 πυλώνων, συμπληρωματικών και διακριτών. Ο 1ος πυλώνας να παραμείνει κοινοτικά χρηματοδοτούμενος. Οι τρεις επιλογές πολιτικής χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση για να υπάρξει τελική τοποθέτηση. Κλίνουμε προς τη δεύτερη κατεύθυνση… Στα κριτήρια για την αναδιανομή των πόρων ανάμεσα στα ΚΜ θα πρέπει να συμπεριληφθούν: το υφιστάμενο επίπεδο ενισχύσεων, η απασχόληση στη γεωργία, η συμμετοχή της γεωργίας στο ΑΕΠ, η συνολική έκταση των μειονεκτικών περιοχών, ο συνολικός αριθμός των εκμεταλλεύσεων και η μέση ενίσχυση ανά εκμετάλλευση... Τα κριτήρια διαχωρισμού  των περιφερειών  θα πρέπει να δημιουργούν τους λιγότερους δυνατούς κλυδωνισμούς και ταυτόχρονα να ωθούν την παραγωγική διαδικασία ή συγκεκριμένους στόχους (π.χ. ορεινές / μειονεκτικές/ νησιωτικές περιοχές)… Υποστηρίζουμε την ύπαρξη μεγάλης μεταβατικής περιόδου για την ομαλή προσαρμογή και την σταδιακή απορρόφηση των οικονομικών επιπτώσεων από τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ (εισόδημα του γεωργού, αξία γης)».

Για τη λειτουργία της αγοράς είπε πως «στόχος είναι η στήριξη των παραγωγών και η εξυγίανση στο σύνολο της διατροφικής αλυσίδας, η ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των αγροτών μέσω της καλύτερης και ταχύτερης δικτύωσής τους, τα κίνητρα για συντόμευση της αλυσίδας, η δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η προώθηση της συμβολαιακής γεωργίας, τα κανονιστικά μέτρα για τους μεγάλους λιανοπωλητές σε ευρωπαϊκό επίπεδο με σκοπό την αποτροπή χρήσης καταχρηστικών πρακτικών και στις διμερείς συμφωνίες της Ε.Ε. να υπάρχει αμοιβαία αναγνώριση και προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και προτύπων εμπορίας…».

Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε η πρόεδρος του ΟΓΕΕΚΑ Αγγελική Μπούρα, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Χρήστος Μαλαπάνης, ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας και ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος.
Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα