Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Συνάντηση νέων καλλιτεχνών

ImageΠνοή δημιουργίας στο Ιστορικό Κέντρο
Έργα ζωγραφικής και φωτογραφίας, graffiti και 3R, χειροποίητα ρούχα και αντικείμενα διακόσμησης, έργα καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας, καλλυντικά, κοσμήματα και vintage ρούχα, είναι μόνο λίγα από όσα εκτίθενται στη συνάντηση νέων καλλιτεχνών στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας. Μια αυθόρμητη ιδέα που εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο δημιουργικά event της σεζόν, το «Νέοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν» γέμισε ζωή, μουσική, χρώμα και καλό γούστο το μικρό πεζόδρομο της Alpha Bank στην παλιά πόλη.
 Οι δημιουργοί που παρουσιάζουν τη δουλειά είναι Μεσσήνιοι, αλλά και… Γάλλοι. Νέοι από τη Μασσαλία συμμετέχουν στην έκθεση, με έργα ζωγραφικής σε τεχνοτροπία graffiti, αλλά και φωτογραφίες. Από τους «δικούς μας» καλλιτέχνες του graffiti, έργα παρουσιάζουν στη συνάντηση ο Skitsofrenis (κατά κόσμον Κώστας Λούζης) και ο Nemes.
«Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια προσθέτει έναν τόνο διαφορετικότητας στην πόλη», λέει ο Κώστας Λούζης. «Πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται με ωραία πράγματα, τεχνίτες και καλλιτέχνες με μεράκι, έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν τη δουλειά τους και να μας προσφέρουν κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει».

Ανάμεσά τους και ο νέος designer Ντάνι Κάργας, που διατηρεί γραφείο στον πεζόδρομο. Στην έκθεση παρουσιάζει δικές του φωτογραφίες, με θέματα, κυρίως, από διάφορα κλειστά εργοστάσια της Καλαμάτας. Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Βιομηχανικές λήψεις: Εργοστάσια και αντικείμενα» και διακρίνουμε στιγμιότυπα από την Κλωστοϋφαντουργία του Λέκκα, από το παλιό εργοστάσιο του Καρέλια, αλλά και από το παλιό Νοσοκομείο και τους Κυλινδρόμυλους.
«Η προσπάθεια είναι πολυσυλλεκτική και στόχο έχει να γνωρίσει στους Καλαματιανούς και επισκέπτες νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς και να προβάλει το έργο τους», σημειώνει ο Ντάνι Κάργας. «Κυρίως, όμως, το μήνυμα είναι η επαναχρησιμοποίηση του δημόσιου χώρου. Ο αστικός ιστός ανήκει σε όλους και είναι καλό να γίνονται πράγματα που δίνουν ζωή στην πόλη. Επιπλέον, είναι μια ευκαιρία να γνωριστούν οι καλλιτέχνες μεταξύ τους. Πόσα άτομα εκθέτουν δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια, γιατί ήρθαν περισσότερα απ’ όσα υπολογίζαμε».
Είναι δύσκολη η καθημερινότητα για ένα νέο καλλιτέχνη στην Καλαμάτα, δεδομένης και της κρίσης; τον ρωτάω.
«Δε θα την έλεγα δύσκολη», απαντά. «Το θέμα είναι να εκφράζεσαι. Αυτό λύνει πολλά από τα υπόλοιπα. Είτε στην Καλαμάτα είσαι είτε στη Γουατεμάλα, δεν έχει σημασία».
Η Φωτεινή Μπεκρή φτιάχνει η ίδια φυτικά καλλυντικά από βότανα και πρώτες ύλες της Μεσσηνίας. «Από πολύ μικρή ασχολούμαι με τη δημιουργία φυτικών καλλυντικών», λέει. «Από τη γιαγιά μου έμαθα τον τρόπο να τα φτιάχνω, όπως και από μεγάλους ανθρώπους στο χωριό. Είναι όλα φυσικά. Φανταστείτε ότι… τρώγονται χωρίς να πάθει κανείς τίποτα. Μαζεύω μόνη μου τις πρώτες ύλες από τη φύση, προσεκτικά και με σεβασμό για το περιβάλλον. Παρουσιάζω κρέμες σώματος και μαλλιών, κρέμες και σπρέι για το πρόσωπο, καλλυντικά που φροντίζουν και αναζωογονούν. Επίσης, θαλασσινό αλάτι και για το μπάνιο και για το φαγητό».
«Αν κάποιος θέλει πραγματικά να δημιουργήσει και να πάει μπροστά, θα πάει. Ανεξαρτήτως του πού βρίσκεται, ανεξαρτήτως της κρίσης», υπογραμμίζει η Φωτεινή Μπεκρή. «Είναι δύσκολα τα πράγματα, αν τα αφήσουμε να μας φέρνουν πίσω. Αν εμείς πάμε μπροστά, πάνε και τα πράγματα μπροστά».
Η Δώρα Κολοκοτρώνη μάς πληροφορεί για την ομάδα «Φωτογράφοι Μεσσηνίας. «Πρόκειται για άτυπη ομάδα νέων και πραγματοποιούμε εδώ την πρώτη επίσημη παρουσίαση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από το πρόγραμμα 3Art», εξηγεί. «Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από την επαναχρησιμοποίηση υλικών και την ανακύκλωση. Η ομάδα επέστρεψε προχθές από τη Μασσαλία, όπου έγινε έκθεση φωτογραφίας με αντίστοιχες γαλλικές ομάδες».
Από την πλευρά της, η Αργυρώ Κατσιρέα θεωρεί ότι η συνάντηση ήταν κάτι που έλειπε από την πόλη. Η ίδια παρουσιάζει πλεκτά, κεριά και πασχαλινές λαμπάδες και διάφορες χειροποίητες δημιουργίες.
«Μας έχουν δώσει μια αφορμή να δείξουμε το ταλέντο μας μέσα από αυτό το event», λέει. «Πράγματι έλειπε από την Καλαμάτα, γιατί σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και κυρίως στο εξωτερικό, είναι πλέον θεσμός».
Σήμερα είναι η δεύτερη και τελευταία μέρα της εκδήλωσης «Νέοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν». Πάγκοι και περίπτερα στήνονται στις 5.00 το απόγευμα, με τη δημιουργική συνάντηση να φτάνει μέχρι αργά το βράδυ.
Της Γεωργίας Οικονομοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα