Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Τριφυλία:Σήμερα στο Δ.Σ. η απαγόρευση δόμησης στις Ζώνες Υψηλής Παραγωγικότητας

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας θα συζητηθεί σήμερα το μεσημέρι, στις 3.00, το θέμα που ανέδειξε το «Θ», μετά από δηλώσεις του αντιδημάρχου Παναγιώτη Τσίγγανου, σχετικά με τη διαφαινόμενη πρόθεση του ΥΠΕΚΑ για πλήρη απαγόρευση δόμησης σε Αγροτική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας. Το όλο θέμα προκαλεί πολλές και έντονες αντιδράσεις (και) στην Τριφυλία, αφού οι ζώνες αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας καλύπτουν, σχεδόν, το σύνολο του παραλιακού μετώπου του Δήμου.
Στη δε μεσημβρινή συνεδρίαση θα γίνει «ενημέρωση επί των νομοθετικών εξελίξεων που αφορούν στις ζώνες υψηλής παραγωγικότητας».
Θυμίζουμε πως ο κ. Τσίγγανος μας είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων: «Σε αυτό το ζήτημα ο Δήμος δίνει πολύ μεγάλη σημασία, όπως αυτή που δώσαμε στο κλείσιμο των σχολείων και στις περιοχές Natura. Η αντίδρασή μας θα είναι ανάλογη και αντίστοιχη. Θεωρούμε ότι καταστρέφονται εκατοντάδες περιουσίες στην περιοχή μας και ανατρέπεται ο οικονομικός σχεδιασμός των τελευταίων 30 ετών, εάν προχωρήσει η πλήρης απαγόρευση οικοδομησιμότητας στις περιοχές που αποτελούν ζώνες υψηλής παραγωγικότητας. Συμφωνήθηκε, σε συνεργασία και με το ΤΕΕ και με το Σύλλογο Μηχανικών, να γίνει άμεση ενημέρωση προς τους ιδιοκτήτες σχετικά με τις διαφαινόμενες διαθέσεις του υπουργείου. Αποτελεί ύψιστο πολιτικό και κοινωνικό και οικονομικό θέμα για την περιοχή μας.
[…] Απ’ ό,τι φαίνεται, επανέρχεται το θέμα και, μάλιστα, με αυστηρότερους όρους απ’ ό,τι είχε τεθεί το 1998. Ο Δήμος θα έχει τις κεραίες του σηκωμένες, είναι υψίστης σημασίας θέμα για την περιοχή μας, γιατί, πραγματικά, ακυρώνει προσπάθειες οικογενειών ολόκληρων δεκαετιών…».



Αξίζει να τονίσουμε πως το θέμα άρχισε να βγαίνει ξανά στην επιφάνεια, και με μεγάλη ένταση, μετά την έκδοση της ΚΥΑ 168040, που καθορίζει κριτήρια με τα οποία διαβαθμίζεται η αγροτική γη σε ποιότητες και κατατάσσεται σε κατηγορίες παραγωγικότητας, π.χ. υψηλής παραγωγικότητας. Μιας ΚΥΑ που εφαρμόζεται σε κάθε ιδιαίτερο χαρακτηρισμό περιοχών, οπότε οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες δε χορηγούν βεβαίωση, αν δεν έχουν εδαφολογική μελέτη προσδιορισμού χαρακτηρισμού της περιοχής! Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 56 του Ν.2637/1998, όπως τροποποιημένες ισχύουν, προβλέπεται: α) «Σε αγροτεμάχια (δηλαδή στις εκτός σχεδίου και οικισμού περιοχές) που χαρακτηρίζονται ως Αγροτική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, απαγορεύεται η άσκηση οιασδήποτε άλλης δραστηριότητας, εκτός από τη γεωργική εκμετάλλευση. Κάθε επέμβαση στις εκτάσεις αυτές (μεταβολή προορισμού της, διάθεσή της γι’ άλλες χρήσεις, εκτέλεση έργων, δημιουργία εγκαταστάσεων, παροχή εξυπηρετήσεων), έστω και χωρίς μεταβολή της χρήσης τους, ενεργείται πάντοτε ύστερα από άδεια της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και μόνο για λόγους που εξυπηρετούν το γεωργικό χαρακτήρα της αγροτικής εκμετάλλευσης…» και,
β) «Σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως Γ.Υ.Π. απαγορεύεται η κατάτμηση είτε με διανομή μεταξύ συνιδιοκτητών είτε με πώληση ή οποιαδήποτε άλλη πράξη, με την οποία μεταβιβάζονται δικαιώματα κυριότητας, χωρίς προηγούμενη άδεια της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης… Η άδεια παρέχεται μόνο εφόσον διευκολύνεται η αγροτική εκμετάλλευση…».
Οι πιο πάνω διατάξεις παρέμεναν ανενεργές όσο δεν είχε εκδοθεί η προβλεπόμενη (στην παρ. 1 του ίδιου άρθρου) ΚΥΑ, περί «κριτηρίων διαβάθμισης της αγροτικής γης σε ποιότητες και κατηγορίες παραγωγικότητας». Στις 07.09.2010 δημοσιεύθηκε η αρ. 168040/03.09.2010 (ΦΕΚ 1528Β΄) ΚΥΑ, οπότε και ενεργοποιήθηκε η εν λόγω διάταξη. Πλέον, για την έκδοση οικοδομικής αδείας, σε όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές, απαιτείται η σχετική έγκριση της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης. Όμως, η επίμαχη διάταξη ενεργοποιήθηκε χωρίς την προηγούμενη έκδοση και της 2ης ΚΥΑ που προβλέπει η παρ. 2 του ίδιου άρθρου. Αυτή, δηλαδή, που θα καθορίζει τα γεωγραφικά όρια (χάρτες ζωνών) της αγροτικής Γ.Υ.Π., επειδή προφανώς δεν έχουν παραχθεί οι ανάλογοι χάρτες.

Του Ηλία Γιαννόπουλου

1 σχόλιο:

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα