Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Φιλιατρά: Αναβίωσαν, ξανά, προχθές τα Λελώνεια!

ImageΑναβίωσαν προχθές, ανήμερα του Αγιωργιού, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, τα «Λελώνεια» στα Φιλιατρά! Ιππικός αγώνας αφιερωμένος στο Φιλιατρινό Πανάγο Λελώνη, από το επώνυμο του οποίου πήρε την ονομασία του.
Νωρίς το πρωί, στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία από τον ιερέα – εφημέριο του ιερού ναού Αγίου Ιωάννη, Διονύσιο Καλογερόπουλο (στην ενορία του οποίου υπάγεται και το ξωκλήσι) και μετά ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις.

Ο εφημέριος αναφέρθηκε στο ιστορικό των αγώνων και τον ηρωισμό του Πανάγου Λελώνη, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας.
Στη συνέχεια έφιπποι, από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας, με την εικόνα του Αγίου Γεωργίου ξεκίνησαν για να διασχίσουν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και πέριξ της πλατείας, με κατάληξη, πάλι, στον Αγιώργη, όπου και διεξήχθη ιππικός αγώνας. Αξίζει να σημειωθεί πως εκατοντάδες πολίτες από κάθε γωνιά της Μεσσηνίας βρέθηκαν προχθές το πρωί στον Αϊγιώργη των Φιλιατρών για να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη του και να παρακολουθήσουν τον ιππικό αγώνα, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει και μεγαλύτερο ενδιαφέρον!
Στα «Λελώνεια» συμμετείχαν με τα άλογά τους, μεταξύ άλλων, οι: Πανταζόπουλος Διονύσιος
(Νιόνιος), Παράσχης Παναγιώτης, Παράσχης Δημήτρης, Αργυρόπουλος Αντώνης, Πανταζόπουλος Τάκης, Μίχος Τάκης, Αναγνωστόπουλος Τάκης, Αρβανίτης
Σωτήρης, Φωτεινόπουλος Κώστας από Κυπαρισσία, Καυκάς Μπάμπης, Μπάιμπος Κώστας, Σταθόπουλος Βασίλης, Σαπέρας Θεόδωρος, Κοντοράβδης Γιώργος, Κοντοράβδης Παναγιώτης, Κυριακόπουλος Θανάσης, Ντουγερόγλου Δημήτρης, Γούγουλας Τάσης, Λαμπούσης Νικήτας, Γιαννόπουλος Αντρέας από τη Γιάλοβα, Σταματόπουλος, Κοντογιαννόπουλος από το Χατζή, Σωτηρακόπουλος από το Χατζή, Παντελής Κώστας από την Κυπαρισσία, Πανταζόπουλος Αντώνης, ενώ από τις «αμαζόνες» ξεχώρισε με την παρουσία της η Πετροπούλου Μαρία!
Σε δηλώσεις του ο βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης, που παρέστη με την οικογένειά του στην εκδήλωση, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Με εντυπωσιάζει κάθε φορά που βλέπω κάθε γωνιά αυτού του τόπου που σφύζει από Ιστορία. Εδώ έχουμε ένα εκκλησάκι, το οποίο έχει μια τρομερή ιστορία, που δείχνει τον ηρωισμό των Ελλήνων. Νομίζω πως είναι πάρα πολύ σημαντικό, τέτοιες μέρες, να κάνουμε αναφορά σ’ αυτή την Ιστορία, διότι και τώρα περνάμε δύσκολες περιόδους και, πραγματικά, πρέπει να εμπνευστούμε απ’ όλη αυτή την Ιστορία».
Με τη σειρά του ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας τόνισε πως «τέτοιου είδους εκδηλώσεις, που θεμελιώνονται πάνω στην παράδοση του τόπου, κρατούν γρηγορούσες τις συνειδήσεις μας, που κάποιοι θέλουν να χαλιναγωγήσουν!».
Στις εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, διακρίναμε τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Τσίγγανο, τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Τριφυλίας Δημήτρη Σωτηρόπουλο, τον περιφερειακό σύμβουλο Γιώργο Μπακούρο (που είχε και την ονομαστική του εορτή) και τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατρών Χαράλαμπο Στάμο.
Σε όλους τους διαγωνισθέντες απονεμήθηκαν αναμνηστικά μετάλλια.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα