Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Να ελεγχθούν πλήρως όλες οι λίστες: του Λιχτενστάϊν, του Λουξεμβούργου, τα ακίνητα του Λονδίνου, και βέβαια η πιο σημαντική: τα εμβάσματα 22 δις στο εξωτερικό από το 2009. Εκεί είναι όλο το ζουμί.

Συνέντευξη στην εφημερίδα Realnews και στη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς είναι δυνατόν να μην ξέρετε πού βρίσκεται σήμερα το cd της λίστας Λαγκάρντ που παραλάβατε από τη Γαλλία;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να είμαστε συγκεκριμένοι: όλα τα ηλεκτρονικά αρχεία με καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετική τράπεζα, που εγώ ζήτησα και έλαβα από το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών τα παρέδωσα στον κ. Διώτη σε στικάκι με εντολή ελέγχου και σήμερα είναι στο ΣΔΟΕ που τα ερευνά. Το cd, ως λιγότερο εύχρηστο και μη ανθεκτικό αρχείο δεν μεταφέρθηκε. Παραδόθηκε προς φύλαξη στο γραφείο μου στο Υπουργείο Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι παρά αντίγραφο του πρωτότυπου ηλεκτρονικού αρχείου που βρίσκεται στις Γαλλικές Αρχές και χαίρομαι που έχει ήδη αναζητηθεί από την κυβέρνηση η εκ νέου αποστολή των στοιχείων, προκειμένου να σταματήσει η κάθε είδους σπέκουλα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με ποιο κριτήριο κάνατε την επιλογή των 20 ονομάτων που στείλατε στον κ. Καπελέρη;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Με μοναδικό κριτήριο το ύψος των καταθέσεων. Τα ονόματα αυτά αντιστοιχούσαν σε πάνω από το μισό των συνολικών καταθέσεων 1,5 περίπου δις ευρώ που υπήρχαν στα στοιχεία που μας εστάλησαν. Για παράδειγμα, ένα γυναικείο όνομα είχε καταθέσεις ύψους 500 περίπου εκατομμυρίων δολλαρίων. Ήθελα να ελεγχθεί η φερεγγυότητα των στοιχείων και να προχωρήσει ο έλεγχος, διαφυλάττοντας και το απόρρητο των στοιχείων, για το οποίο είχαμε δεσμευτεί και απέναντι στη Γαλλία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφού σας ενημέρωσε ότι υπάρχουν εξώφθαλμες περιπτώσεις προσώπων των οποίων οι καταθέσεις δεν δικαιολογούνταν, γιατί επί επτά μήνες δεν αναρωτηθήκατε αν έγινε ή όχι εξονυχιστικός έλεγχος στο πόθεν έσχες τους;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κάνετε λάθος. Όταν ο κ. Καπελέρης μου ανέφερε ότι από την πρώτη έρευνα προέκυπταν ασυμφωνίες με δηλωθέντα εισοδήματα, του ζήτησα να προχωρήσει τον έλεγχο. Συγκάλεσα μάλιστα σύσκεψη στο τέλος Ιανουαρίου 2011, όπου αποφασίσαμε να συνεχιστεί ο έλεγχος και οι διασταυρώσεις σε βάθος για κάθε στοιχείο που είχαμε, και παράλληλα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για σύναψη συμφωνίας σχετικά με τις καταθέσεις Ελλήνων σε όλες τις Ελβετικές τράπεζες.

Και βέβαια, βλέποντας τις υπηρεσιακές αδυναμίες που πράγματι υπήρχαν, φέραμε τότε στη Βουλή σειρά διατάξεων: τη δημιουργία του θεσμού του Οικονομικού Εισαγγελέα, την αυστηροποίηση των ποινών με αυτόφωρο και προφυλάκιση, τη δυνατότητα άρσης κάθε απορρήτου, αλλά και την αναδιοργάνωση του ΣΔΟΕ και τη σύσταση υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου για τους επίορκους. Όλα αυτά συνάντησαν σημαντικές αντιδράσεις (και στο Υπουργικό Συμβούλιο). Και βέβαια όλα καταψηφίστηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για τη φοροδιαφυγή.

Τον Μάιο ο κ. Διώτης διορίστηκε Ειδικός Γραμματέας ΣΔΟΕ. Τον Ιούνιο ενημέρωσα τον κ. Διώτη συγκεκριμένα για τα ηλεκτρονικά αυτά στοιχεία από τις Γαλλικές Αρχές και του τα παρέδωσα. Με την κατοχύρωση που είχαμε κάνει της πληρέστερης επιχειρησιακής αυτοτέλειας του ΣΔΟΕ, δεν θα μπορούσα να φανταστώ να προβάλλεται καν ο ισχυρισμός ότι χρειάζονται ειδικές εντολές απο την εκάστοτε πολιτική ηγεσία (που εξάλλου από εμένα δόθηκαν). Αυτή είναι η δουλειά του ΣΔΟΕ. Γι αυτό δημιουργήθηκε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Βενιζέλος είπε πως εκείνος δεν αλλοίωσε τη λίστα Λαγκάρντ αλλά δεν ξέρει τι κάνατε εσείς. Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο, όταν θα έρθει το πρωτότυπο από τη Γαλλία να αποδειχθεί ότι λείπουν ονόματα;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο καθένας μας μπορεί να βεβαιώσει κάτι μόνον για τον εαυτό του. Αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να διανοηθεί σοβαρά ότι θα έμπαινα στον κόπο να αλλοιώσω στοιχεία που εγώ έφερα και επέμεινα να ερευνηθούν γνωρίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να διασταυρωθούν με την πηγή προέλευσή τους από το Υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας. Ξέρω ότι αυτό το θέμα προσφέρεται, αλλά μας βγάζει πλήρως από την ουσία. Και η ουσία είναι ότι φρόντισα προσωπικά να πάρουν στα χέρια τους οι ελεγκτικές αρχές περίπου 2000 ονόματα που μπορούσαν να ελέγξουν και από την ημέρα που έφυγα από το Υπουργείο Οικονομικών διακόπηκε κάθε προσπάθεια αξιοποίησης της λίστας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι εμπεδωμένη σχεδόν η αντίληψη στην κοινή γνώμη πως όσοι διαχειριστήκατε τη λίστα προσπαθήσατε να καλύψετε πολιτικούς ή επιχειρηματίες. Υπήρχαν τέτοια ονόματα μέσα;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν πρόκειται να συμβάλω στην άρρωστη ονοματολογία των ημερών, όταν υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη από το ΣΔΟΕ. Σε κάθε περίπτωση, να ελεγχθούν πλήρως όλες οι λίστες: του Λιχτενστάϊν, του Λουξεμβούργου, τα ακίνητα του Λονδίνου, και βέβαια η πιο σημαντική: τα εμβάσματα 22 δις στο εξωτερικό από το 2009. Εκεί είναι όλο το ζουμί. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η λιστολογία και λασπολογία.

Σας μιλά ένας πρώην υπουργός που εξοργίζεται με τα περί δήθεν συγκάλυψης, γιατί ούτε λογαριασμούς στην Ελβετία έχω, ούτε offshore, ούτε καν καταθέσεις στην Ελλάδα σαν αυτές που διαβάσαμε σε διάφορα πόθεν έσχες. Μόνο δάνεια έχω. Και είμαι σήμερα εκτός πολιτικής σε πολύ χειρότερη οικονομική κατάσταση από όταν μπήκα στην πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κ. Κωνσταντοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι είπατε στη Βουλή πως συναντήσατε με τον κ. Παπανδρέου τον επικεφαλής της HSBC στο Davos το 2011 ενώ είχατε τη λίστα. Ισχύει; Και συζητήσατε για λίστες;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η κυρία Κωνσταντοπούλου έχει παρεξηγήσει το ρόλο της – και το χειρότερο είναι πως λέει και ανακρίβειες. Στη Βουλή είπα πως συναντήσαμε με τον κ. Παπανδρέου τον επικεφαλής της τράπεζας UBS – που τυχαίνει να είναι και τέως Πρόεδρος της Ελβετικής Ομοσπονδίας. Αυτό κάνει κανείς στο Davos – συναντά σημαντικούς οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες. Αυτό κάναμε με τον Πρωθυπουργό και το 2010 και το 2011, συναντώντας και τους επικεφαλής των μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου για να προωθήσουμε τα συμφέροντα της χώρας. Μόνο η κυρία Κωνσταντοπούλου θα μπορούσε να σκεφτεί ότι μιλήσαμε μαζί τους για λίστες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι εκκρεμές το ζήτημα για τη σύσταση Εξεταστικής επιτροπής για το πώς μπήκαμε στο μνημόνιο μετά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύετε ότι πρέπει να προχωρήσει για να μην υπάρχει καμία σκιά και καχυποψία σε ο,τι σας αφορά;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να τελειώνουμε με αυτήν την υπόθεση. Να γίνει η εξεταστική του ΣΥΡΙΖΑ γιατι δεν μπορεί να λένε διάφοροι στον κόσμο ότι υπήρχαν μαγικές λύσεις που εμείς δεν επιλέξαμε. Να φανεί γιατί έφτασε η χώρα μέχρι εδώ και ποιος ευθύνεται για όσα παραλάβαμε το 2009. Είναι «προδότες» οι πρωθυπουργοί και κυβερνήσεις της Πορτογαλία και της Ιρλανδίας που έχουν μνημόνια, της Ισπανίας που ετοιμάζεται ή ο Πρόεδρος Χριστόφιας στην Κύπρο; Είμαστε η μόνη χώρα που αρνείται να δει το πραγματικό πρόβλημα και ψάχνει για εξιλαστήρια θύματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε λίγες ημέρες η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο. Ο κ. Σαμαράς λέει ο,τι υποστηρίζατε κι εσείς, δηλαδή πως θα είναι το τελευταίο. Το πιστεύετε;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο κ. Σαμαράς έχει κάνει μία μεγάλη στροφή από όσα έλεγε δύο χρόνια τώρα. Αυτό δεν τον απαλλάσσει από τις ευθύνες του – το τέρας του λαϊκισμού το εξέθρεψε και αυτός. Αντιλαμβάνεται τώρα πόσο δύσκολες είναι οι διαπραγματεύσεις, πόση προσπάθεια χρειάζεται για να πειστούν οι εταίροι, πόσο επίπονο είναι να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Σήμερα η κυβέρνηση της οποίας ηγείται ακολουθεί την πολιτική που εμείς ξεκινήσαμε και είναι η μόνη πολιτική που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Αλλά είμαστε στη μέση μιας διαδρομής που έχει πολύ δρόμο ακόμα. Το πιο δύσκολο κομμάτι το έχουμε περάσει, με τις τεράστιες θυσίες του Ελληνικού λαού. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τώρα και να χαθούν όλα όσα έγιναν. Αλλά και τίποτα δεν είναι διασφαλισμένο – δυστυχώς τα πράγματα δεν εξαρτώνται μόνο από τις δικές μας προσπάθειες, όσο μεγάλες και να είναι αυτές. Εξαρτώναι και από τις συνολικές αποφάσεις που θα παρθούν για την Ευρώπη. Υπάρχει πρόοδος, αλλά είναι αργή και αυτό δημιουργεί κινδύνους για εμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα