Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Ένα χρόνο πριν… για να μην ξεχνιόμαστε – τρίτο μέρος (26 Οκτωβρίου 2011)


Την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011 ο Γιώργος Παπανδρέου και η ελληνική αποστολή γνωρίζουν ότι πρέπει να φύγουν από τις Βρυξέλλες με μία συμφωνία που θα μειώνει ραγδαία το ελληνικό χρέος και θα προσφέρει στην Ελλάδα καλύτερους όρους εξυπηρέτησης των δανείων της. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Η εκκρεμότητα της οριστικής και αποτελεσματικής συμφωνίας με τους εταίρους, που κρατάει από τον Ιούλιο, πρέπει να λήξει τώρα.
Οι εφημερίδες αποτυπώνουν την κορύφωση των διαπραγματεύσεων:  

ΤΑ ΝΕΑ: «Δραματικό παζάρι για το κούρεμα»
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Όλα ανοιχτά ως την ύστατη ώρα»
ΕΘΝΟΣ: «ΕΥΡΩΖΑΛΗ από τα “βέτο” της Μέρκελ – σκληρή σύγκρουση στο παρά 5’ της συνόδου κορυφής»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ με τη χρεοκοπία – μάχη Μέρκελ-τραπεζιτών για το ύψος του κουρέματος»
Το κύριο άρθρο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» έχει τίτλο «Λύση με διάρκεια» και γράφει μεταξύ άλλων: «Δεν είναι υπερβολή: η σημερινή ημέρα θα σημαδέψει τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Στις Βρυξέλλες η Ελλάδα δίνει μάχη επιβίωσης και απέναντί της δεν έχει εχθρούς, έχει εταίρους και φίλους. Με τους οποίους δεν κάνει πόλεμο, αλλά διαπραγμάτευση. Αν η διαπραγμάτευση αυτή δεν πάει καλά, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό. Αυτό καθιστά την ελληνική στρατηγική ιδιαίτερα λεπτή υπόθεση».
Η εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δίνει, για ακόμη μία φορά, το στίγμα της Ν.Δ.:«ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΣ! Φτηνά κόλπα από τον Γιώργο για να… μείνει – ξαφνικά χθες το βράδυ ξέχασε τους…180 για το νέο Μνημόνιο, θα το περάσει (λέει) με 151! “Κοινοβουλευτική χούντα μια συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ” δήλωση βόμβα του από τον Δημήτρη Σταμάτη, σύμβουλο του αρχηγού της Ν.Δ.»
Στην Ελλάδα η καθημερινή δημαγωγία, κυρίως μέσα από τηλεοπτικά παράθυρα, έχει χτυπήσει κόκκινο. Βρισιές όπως «προδότες», «δοσίλογοι», «Τσολάκογλου» εκτοξεύονται σε καθημερινή βάση χωρίς να ιδρώνει το αυτί του οποιουδήποτε. Εδώ ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από παρέμβαση του Γιώργου Τράγκα στο δελτίο ειδήσεων του Alter στις 19/10/2011, που αποτυπώνει πλήρως το επίπεδο του υβρεολογίου της εποχής ενάντια στην κυβέρνηση και στον Γ. Παπανδρέου: 
Τα αποτελέσματα της δημαγωγίας είναι πλέον παντού ορατά. Εκείνη τη μέρα, στη Θεσσαλονίκη, στη δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης και τη γιορτή του πολιούχου της, βλέπουμε τα προεόρτια του αίσχους που θα ακολουθήσουν δύο μέρες αργότερα στις εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου. «Αγανακτισμένοι» καθυβρίζουν τον Υπουργό Άμυνας, Π. Μπεγλίτη ενώ εξέρχεται του ναού του Αγίου Δημητρίου. Δείτε το βίντεο:
Στη Ν.Δ. αποκαλύπτεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς που είχε συμμετάσχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, δεν έλαβε καν το λόγο να πει μια οποιαδήποτε υποστηρικτική κουβέντα για την Ελλάδα…
Παρόλα αυτά, την πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, το βράδυ της Τετάρτης 26 Οκτωβρίου 2011, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Μιχελάκης θεωρεί σωστό να κάνει στην κυβέρνηση μαθήματα διαπραγμάτευσης :
«Τα όσα διαδραματίζονται στις Βρυξέλλες, ερήμην του κ. Παπανδρέου, είναι αποτέλεσμα λαθεμένων κυβερνητικών χειρισμών. Είναι εκείνα που η κυβέρνηση διακήρυσσε πως ήθελε να αποφύγει, παίρνοντας διαδοχικά πακέτα επώδυνων μέτρων. Αναμένουμε να δούμε, εάν η όποια ελάφρυνση χρέους, θα μας επιστρέψει -τουλάχιστον- εκεί που ήμασταν (από πλευράς χρέους και τόκων) το 2009 και πριν αρχίσουν όλες αυτές οι θυσίες. Επίσης, αναμένουμε να δούμε τον τρόπο διασφάλισης της ρευστότητας για την οικονομία μας και των ασφαλιστικών μας ταμείων. Και ασφαλώς ζητάμε από την Κυβέρνηση να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια των Ελλήνων και να μην δεχτεί καν οποιαδήποτε συζήτηση για εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας».
Στο βραδινό δελτίο του MEGA, όπου διεξάγεται συζήτηση για το αν η Ελλάδα γίνεται “προτεκτοράτο” και αν έρχεται “ύπατος αρμοστής”, ο στενότερος συνεργάτης του κ. Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης δηλώνει:
«…Το σύνταγμα στο άρθρο 28 λέει ότι μπορεί να εκχωρήσει αρμοδιότητες των εθνικών οργάνων σε διεθνή όργανα όταν αυτό γίνεται σε διαδικασία της ΕΕ, και όταν το κάνουν το ίδιο ισομερώς και όλοι οι άλλοι, εδώ δεν πρόκειται περί αυτού, μην υποτιμάμε το σύνταγμά μας και δεν λέω ότι το κάνετε εσείς, αν πιστεύει ότι το σύνταγμα με οποιεσδήποτε πλειοψηφίες επιτρέπει να καταργήσουμε την εθνική κυριαρχία, το απαγορεύει και έχει και ένα ακροτελεύτιο άρθρο που λέει αν πάει να γίνει«παιδιά, σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους»
«…Αν συμφωνούμε με την πολιτική που εγκαινιάζει η νέα δανειακή σύμβαση, γιατί περί αυτού θα πρόκειται, αν συμφωνούμε με αυτό φυσικά θα το ψηφίσουμε και χωρίς να μας εκβιάσει κανένας, αν δεν συμφωνούμε, ο Θεός να κατέβει να μας επηρεάσει δεν θα την ψηφίσουμε».  
Στο βραδινό δελτίο του ΣΚΑΪ ο αναλυτής Μπ. Παπαδημητρίου, ανησυχώντας για τις τράπεζες, δηλώνει πολύ χαρακτηριστικά:
«Εμένα μου έχει κάνει εντύπωση εδώ που τα έφτασε ο Παπανδρέου, λες και το είχε βάλει στόχο από την αρχή να φτάσουμε εδώ αλλά δεν τον απέτρεψε και κανείς, μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση ότι αυτή τη στιγμή και στην ελληνική πολιτική σκηνή, έρχονται κάποιοι – παραδόξως – και υπερασπίζονται τις τράπεζες. Αντιλαμβάνομαι ότι τις τράπεζες θα τις υπερασπιστεί το κράτος και ο φορολογούμενος. Έβαλαν λεφτά το 2008, οι φορολογούμενοι, έβαλαν λεφτά το 2010, θα ξαναβάλουν τώρα, γιατί οι φορολογούμενοι θα χρωστούν όλα αυτά τα χρήματα που θα πάνε να επανακεφαλοποιήσουν τις τράπεζες. Άρα ποιους ακριβώς υπερασπίζονται αυτοί που υπερασπίζονται σήμερα τις τράπεζες ως να πρόκειται για ένα θέμα εθνικής ανεξαρτησίας. Είναι τεράστια η πάσα που κάνουν και άνθρωποι της αριστεράς και άνθρωποι της δεξιάς και διάφορα παπαγαλάκια που κυκλοφορούν, στον Παπανδρέου ο οποίος θα γυρίσει πίσω τροπαιοφόρος και θα πει: Σας έκοψα το χρέος, κρατικοποίησα τις τράπεζες. Θα πουλήσει πολύ σοσιαλισμό σε οικονομική συσκευασία. Αναρωτιέμαι αν όλα αυτά τα είχε σχεδιάσει ο ΓΑΠ ή ο καλός θεός του κάνει τέτοια μεγάλα δώρα».
Στο βραδινό δελτίο του ALTER, οι δημοσιογράφοι Χατζηνικολάου, Παυλόπουλος και Δελατόλλας δηλώνουν μεταξύ άλλων:
Δελατόλλας: «Το πολιτικό συμπέρασμα που βγάζουμε είναι το εξής. Ο Παπανδρέου έχει τελειώσει πολιτικά. Το λέω πριν τη Σύνοδο. Έχει τελειώσει γιατί, ήταν μεγάλη δουλειά, δύσκολη, δεν τα κατάφερε. Δεν συντονίστηκε. Δεν διαπραγματεύτηκε, είχε έναν απίστευτο υπουργό οικονομικών πριν, πήγαινε στις πρώτες συνεδριάσεις της Ε.Ε. και μιλούσε για πράσινη ανάπτυξη, αυτά είναι εγκληματικά που τα πληρώνει η χώρα τώρα. Δεν είπε την αλήθεια στον κόσμο για την αναδιάρθρωση για το κούρεμα. Κι έχω κι ένα κοινωνικό παράδειγμα. Έβλεπα στην Θεσσαλονίκη, ο Μπεγλίτης, αυτοδημιούργητος, καθαρός πολιτικός, δέχθηκε τη μήνη των συγκεντρωμένων ανθρώπων. Ανοίγει η πόρτα ενός αυτοκινήτου, βλέπουν πολιτικό και γιουχάρουν. Δεύτερο παράδειγμα τραγικό. Οι γιατροί χωρίς σύνορα μαζεύουν γάλα για τα παιδιά της Αφρικής κι ανακοίνωσαν κι ότι μαζεύουν τρόφιμα για ελληνικές οικογένειες. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί. Κι αυτά είναι απόρροια λανθασμένης πολιτικής. Ο Παπανδρέου χάνει πολιτικά και από αυτούς που τον ψέγουν γιατί δεν προχώρησε γρήγορα και από την κοινωνία και την αντιπολίτευση ότι υπέγραψε λάθος μνημόνιο».
Χατζηνικολάου: «Δεν είπε τα όχι που έπρεπε».
Παυλόπουλος: «Δύο χρόνια δεν έχουμε κάνει ούτε μια διαρθρωτική αλλαγή. Κάθε φορά που διαπίστωνε λάθος στρεφόταν στους μισθωτούς και τους γονάτιζε για να κλείσει τις τρύπες που άνοιγε. Φτάνουμε τώρα να διαπραγματευόμαστε και πάμε σε αυτό που ξορκίζαμε δηλαδή την απώλεια εθνικής κυριαρχίας, οδυνηρές μεταρρυθμίσεις και με τον κίνδυνο το χρέος να μην γίνει βιώσιμο. Πρέπει ένα ελληνικό κράτος διαλυμένο να αποδίδει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς».
Χατζηνικολάου: «Η πολιτική βάση των επιχειρημάτων της κυβέρνησης είναι ίδια. Να εφαρμοστούν τα μέτρα για να μην χρεοκοπήσουμε. Αυτό λέγανε για το μεσοπρόθεσμο αυτό για όλα. Ε, δεν είναι μονόδρομος. Πάλι η κοινωνία καλείται να ακολουθήσει το ίδιο δρόμο για τον ισοσκελισμό. Δεν γίνεται. Πρέπει να μαζέψουμε τις σπατάλες, να αλλάξουμε δρόμο. 77 νέοι οργανισμοί, ακόμη και 25.000 προσλήψεις έκαναν. Αυτή θα είναι πρωτογενής ταφόπλακα έτσι όπως πάει όχι πρωτογενές πλεόνασμα. Να μαζευτούν, να μειώσουν τους κομματικούς στρατούς». (σ.σ. τα περί 77 οργανισμών και 25.000 προσλήψεων ήταν επιχειρήματα Μιχελάκη που είχαν διαψευστεί από την κυβέρνηση και έχουν διαψευστεί κατ’επανάληψη με επίσημα στοιχεία) 
Δελατόλλας: «Αυτοί που μας ακούνε έχουν ακούσει τον Παπανδρέου να μας σώζει 2-3 φορές…»
Χατζηνικολάου: «Όχι 2-3, 5-6».
Δελατόλας: «Όταν ο Παπανδρέου μιλάει για σωτηρία και αυτό θα είναι να έρθει ο Ράιχενμπαχ εδώ που ήρθε και στρογγυλοκάθισε πριν ακόμη έχουμε απόφαση…»
Χατζηνικολάου: «Πρέπει να σας διακόψω, έχουμε δήλωση του υπερπρωθυπουργού, του Ράιχενμπαχ…Και τώρα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα πει κι ο Σκανδαλίδης που έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχθεί μπάστακα στο υπουργείο».
Δείτε εδώ χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το δελτίο του Alter:
Λίγο αργότερα στο ίδιο δελτίο ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, δηλώνει μεταξύ άλλων:
«Το Μάιο του 2010, όταν χρειαζόταν η χώρα τα 9 δισ. έφερα στον κ. Παπανδρέου μια μεγάλη πετρελαιοπαραγωγό χώρα, η οποία  θα μας δάνειζε 10 δισ. Πήγαν οι άνθρωποι στο Μαξίμου και δεν τους είπαν κουβέντα. Το είχα πει. Φαινόταν ότι είχε επιλεγεί ένας μονόδρομος… Αν ο κ. Παπανδρέου, την Δευτέρα κιόλας, δεν ανοίξει την πορεία σε μια άλλη κυβέρνηση θα έχουμε ένα casus belli σε όλα τα μέτωπα. Δεν μπορεί ο Παπανδρέου. Τα Χριστούγεννα θα μας βρουν με μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ο Παπανδρέου δεν μπορεί να παραμείνει πρωθυπουργός ούτε μία ημέρα».
Δείτε εδώ:
Ξημερώνει 27η Οκτωβρίου 2011. Γύρω στις 5 τα ξημερώματα (!) ο Γιώργος Παπανδρέου επιστρέφει στα γραφεία της Ελλάδας στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά από πάνω από δέκα ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων με όλους τους ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. Η διαγραφή του δημοσίου χρέους είναι η μέγιστη δυνατή, η νέα δανειακή σύμβαση έχει τους καλύτερους δυνατούς όρους και, φυσικά, δεν υπάρχει καμία “επιτροπεία” ή “ύπατος αρμοστής”.  
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες όλη η ελληνική αποστολή ξεσπάει αυθόρμητα σε χειροκροτήματα, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσιάζει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.
Γύρω στις 6 η ώρα το πρωί (!) ξεκινάει η συνέντευξη τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.  
Συνεχίζεται… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα