Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Ασύλληπτη καταστροφή και ζημιά 200 εκατομμυρίων στην Κρήτη

katastrofiτου Σωτήρη Μεταξά

Η Κρήτη ζει μία από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών στην παραγωγή ελαιολάδου. Οι ζημιές είναι τεράστιες για τον πρωτογενή τομέα και αναμένεται να επηρεάσουν το σύνολο της τοπικής οικονομίας.
Οι αγρότες αδυνατούν να πιστέψουν το μέγεθος της καταστροφής που σε νούμερα μεταφράζεται σε ζημιά 200 εκατομμυρίων ευρώ καθώς οι απώλειες στην ελαιοκαλλιέργεια αναμένεται να ξεπεράσουν το 65 %. Με αυτά τα δεδομένα, ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) εκπέμπει σήμα κινδύνου και με υπόμνημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με την τεράστια καταστροφή που έχει υποστεί η Ελαιοπαραγωγή του νησιού από τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και τους νότιους ανέμους, επισημαίνει το μέγεθος της καταστροφής και την ανάγκη πρωτοβουλιών από την πολιτεία για να μην μπει … ταφόπλακα στον κλάδο.

Στο Υπόμνημα αυτό, το οποίο κοινοποιείται στην Περιφέρεια και Αντιπεριφέρειες, τους Δήμους και τους Βουλευτές και Ευρωβουλευτές της Κρήτης, περιλαμβάνονται οι εκτιμήσεις Δήμων της Κρήτης σχετικά με τις ζημιές που σημειώθηκαν στις περιοχές τους, ενώ παράλληλα αποδεικνύεται ότι οι ζημιές αυτές είναι και πολύ σοβαρές αλλά και πολύ εκτεταμένες και ότι τελικά αποδεκάτισαν την ελαιοπαραγωγή του νησιού προκαλώντας μια μείωση της, τάξεως του 65-70% και ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα στην οικονομία της Κρήτης, της τάξεως των 150-200 εκατ. ευρω.
Βασικό σημείο του Υπομνήματος είναι ότι με αυτό τεκμηριώνεται, αντίθετα με τις μέχρι τώρα εξαγγελίες, ότι πάνω από το μισό των ζημιών αυτών που οφείλεται σε σχινοκαρπία και καρπόπτωση είναι αποζημιώσιμο από τον ισχύοντα Κανονισμό του ΕΛΓΑ, ενώ και το υπόλοιπο που οφείλεται σε ανθόπτωση πρέπει, με τροποποίηση του Κανονισμού να χαρακτηριστεί ως αποζημιώσιμο.
Όπως σημειώνεται στις προτάσεις που διαμορφώνει ο ΣΕΔΗΚ «δεν είναι λογικό και ηθικό οι ελαιοπαραγωγοί να τίθενται σε ήσσονα μοίρα από τους άλλους παραγωγούς της χώρας» αφού ζημιές πριν την καρπόδεση, όταν προκαλούνται από παγετούς, που συμβαίνουν συνήθως στην Βόρειο Ελλάδα να χαρακτηρίζονται ως αποζημιώσιμες και όταν προκαλούνται από καύσωνες, που συμβαίνουν συνήθως στην Κρητη και Νότια Ελλάδα να εξαιρούνται από τις αποζημιώσεις.
prismanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα