Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

«Παγκόσμια οικονομική βόμβα. Κάντε κάτι τώρα», λένε οι επιστήμονες

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες, σχετικά με την μεγάλη διαρροή υποθαλάσσιου μεθανίου στην Αρκτική.

Οι επιστήμονες της έρευνας που έγινε από το ολλανδικό Πανεπιστήμιο Erasmus, λένε πως αποτελεί παγκόσμια ωρολογιακή οικονομική βόμβα, καθώς η αρνητική επίπτωση που έχει στο περιβάλλον μπορεί να κοστίσει έως και 60 τρισ. δολάρια, περίπου δηλαδή όσο είναι το συνολικό ποσό της παγκόσμιας οικονομίας!
Οι επιπτώσεις θα γίνουν αρχικά πιο αισθητές στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.
Οι επιστήμονες ανησυχούν επίσης και για την αύξηση της θερμοκρασίας που προκαλείται από την εκροή μεθανίου.
Μεγάλες ποσότητες μεθανίου έχουν συγκεντρωθεί στην επιφάνεια της Αρκτικής, όμως αυτό που προκαλεί τρόμο στους ειδικούς είναι η εξίσου μεγάλη ποσότητα που έχει συγκεντρωθεί κάτω από την παγωμένη θάλασσα.


Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει πως το λιώσιμο των πάγων στην θάλασσα της ανατολικής Σιβηρίας επιτρέπουν στο νερό να θερμανθεί και αφήνουν το μεθάνιο να διαρρέει. Σε αυτά τα νερά οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει «λόφους» μεθανίου με τη διάμετρό τους να εκτείνεται ένα χιλιόμετρο.

Το μεθάνιο, ένα από τα ισχυρότερα «αέρια του θερμοκηπίου», διαρρέει από το βυθό των παγωμένων Αρκτικών θαλασσών με πολύ ταχύτερο ρυθμό, από ό,τι αναμενόταν, κάτι που εγείρει αυξημένες ανησυχίες για περαιτέρω ταχεία άνοδο της θερμοκρασίας και ξαφνική πια επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη μας.

Οι προηγούμενες μελέτες είχαν εστιαστεί κυρίως στην έκλυση μεθανίου από τους επιφανειακούς αρκτικούς πάγους, αλλά η νέα μελέτη επισημαίνει ότι η απελευθέρωση του αερίου από τους παγωμένους βυθούς είναι πολύ χειρότερη.

Μέχρι τώρα ο βυθός είχε θεωρηθεί αδιαπέραστο φράγμα που παγιδεύει αποτελεσματικά το μεθάνιο από κάτω του, αλλά τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι πάγοι του αρκτικού βυθού σταδιακά αποσταθεροποιούνται λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας και γίνονται πλέον πορώδεις σε ορισμένα σημεία, επιτρέποντας στο αέριο να διαρρέει προς την επιφάνεια του νερού.

Το μεθάνιο έχει παγιδευτεί εδώ και πολύ καιρό στην παγωμένη Αρκτική και τώρα, εξαιτίας της υπερθέρμανσης της Γης, αρχίζει να αναδύεται στην επιφάνεια των θαλασσών του Βορρά και να απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα.

Η εξέλιξη αυτή απειλεί να αντισταθμίσει τα όποια οφέλη από την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και να αχρηστεύσει τις διεθνείς προσπάθειες για συγκράτηση της κλιματικής αλλαγής.

Σε αυτή τη μελέτη οι επιστήμονες προσπάθησαν να εκτιμήσουν πόσο κοστίζει η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τις εκπομπές μεθανίου. Όπως τόνισαν, εδώ και μια δεκαετία έχουν απελευθερωθεί πάνω από 50 γιγατόνοι μεθανίου. Αυτό σημαίνει πως οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν άμεσα, καθώς ο πλανήτης απειλείται από άνοδο της θαλάσσιας στάθμης, πλημμύρες ζημιές στη γεωργία και την ανθρώπινη υγεία. Όλα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποτελούν παγκόσμια οικονομική βόμβα, καθώς για να ξεπεραστούν τα προβλήματα θα χρειαστούν μέχρι και 60 τρισεκατομμύρια δολάρια.

«Αυτό είναι μια οικονομική βόμβα, κάτι που ακόμα δεν έχει γίνει αντιληπτό σε παγκόσμιο επίπεδο», ανέφερε ο καθηγητής Gail Whiteman του Πανεπιστημίου Erasmus στην Ολλανδία, ένα από τους συντάκτες της έκθεσης.

Επίσης τόνισε πως είναι «εξαιρετικά σημαντικό για τους παγκόσμιους ηγέτες να συζητήσουν πραγματικά για τις επιπτώσεις της απελευθέρωσης μεθανίου και για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα