Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Βουλευτές στα κάγκελα...

ΤΩΝ ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ - ΒΙΚΥΣ ΣΑΜΑΡΑ
Με καζάνι που βράζει μοιάζουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων της κυβέρνησης. Η ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο μπορεί να είχε το αποτέλεσμα που ήθελαν οι Αντ. Σαμαράς και Β. Βενιζέλος, όμως έχει αφήσει ανοιχτές πληγές και στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ.
  Οι ...απειλές του μεγάρου Μαξίμου για εκλογές και η αναποφασιστικότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον καταψηφίσαντα Πάρι Κουκουλόπουλο προκαλούν δυσαρέσκεια στους «γαλάζιους» και «πράσινους» βουλευτές, που δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τη στάση των ηγεσιών των κομμάτων τους. Για την ώρα τα επιτελεία του Μαξίμου και της Ιπποκράτους προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα, ελπίζοντας ότι όλα θα ξεχαστούν μέσα στο καλοκαίρι, κυρίως γιατί δεν μεσολαβούν άλλες κρίσιμες ψηφοφορίες.
Εκβιασμός

Η αντεπίθεση του στενού σαμαρικού πυρήνα μετά το πολυνομοσχέδιο, διά του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου, ο οποίος απάντησε με τον εκβιασμό των πρόωρων εκλογών στις προειδοποιήσεις των «γαλάζιων» πως στο εξής η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αγνοεί την κοινοβουλευτική της ομάδα, προκάλεσε νέο κύμα δυσαρέσκειας. Ηδη οι βουλευτές της Ν.Δ. είχαν ενοχληθεί σφόδρα από το γεγονός ότι λίγο πριν από την ψηφοφορία και ενώ το «κόψε-ράψε» στο πολυνομοσχέδιο λόγω των διαφωνιών συνεχιζόταν, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά υπενθύμιζαν με απειλητικό τόνο πως εάν προκηρυχθούν εκλογές θα γίνουν με λίστα.
«Είναι δυνατόν να απειλεί το Μαξίμου τους ίδιους τους βουλευτές της Ν.Δ.; Δηλαδή εάν διαφωνούμε με συγκεκριμένες παραμέτρους ενός νομοσχεδίου και θέλουμε να το βελτιώσουμε, σημαίνει ότι θέλουμε να ρίξουμε την κυβέρνηση;», έλεγαν μέλη της "γαλάζιας" κοινοβουλευτικής ομάδας στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους. Πολλοί δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους γενικότερα για τη στάση των επιτελικών στελεχών του Μαξίμου απέναντι στην κοινοβουλευτική ομάδα και χρέωναν στο στενό πυρήνα συνεργατών του κ. Σαμαρά σοβαρά επικοινωνιακά και πολιτικά λάθη ειδικά τον τελευταίο μήνα, αρχής γενομένης από την ΕΡΤ και μετά.
Ο πρώην υπουργός Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος έχει μπει εδώ και καιρό σε τροχιά σύγκρουσης με το Μαξίμου, εξέφρασε μάλιστα την ενόχλησή του και δημοσίως. «Μην παίζουν με τις αντοχές και τις ανοχές των βουλευτών. Να σέβονται τους εκλεγμένους βουλευτές, ακόμα και εκείνους που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά. Τελεία και παύλα», δήλωσε στον Real FM και συνέστησε στον κ. Μπαλτάκο να περιοριστεί στα καθήκοντά του, όπως αυτά αναφέρονται επί λέξει στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Ο Νικήτας Κακλαμάνης ασκεί δημοσίως κριτική σε πρόσωπα της κυβέρνησης. Ο Νικήτας Κακλαμάνης ασκεί δημοσίως κριτική σε πρόσωπα της κυβέρνησης.Εντύπωση προκάλεσε δε το σχόλιο του κ. Κακλαμάνη για το ρόλο που μπορεί να παίξει ο Κώστας Καραμανλής στο μέλλον. «Ο Κώστας Καραμανλής αποτελεί εγγύηση ενότητας και σταθερότητας. Ας ελπίσουμε να μην έρθει η στιγμή να χρειαστεί η χώρα "σωτήρες". Αν έρθει εκείνη η ώρα, όμως, είναι θέμα του κ. Καραμανλή το τι θα πράξει», είπε ο βουλευτής Α' Αθήνας της Ν.Δ. Την ίδια ώρα στο καραμανλικό στρατόπεδο εξακολουθεί να επικρατεί σιωπηλή δυσθυμία για την απροθυμία του Μαξίμου να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων Καραμανλή στην οικονομία την περίοδο 2004-2009, αφήνοντας τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να υιοθετεί την κατηγορία των πλαστών οικονομικών στοιχείων.
Δύο μέτρα...
Αναταραχή επικρατεί και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς πέντε μέρες μετά την καταψήφιση του άρθρου 81 για τη Δημοτική Αστυνομία του πολυνομοσχεδίου από τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Πάρι Κουκουλόπουλο, βλέπουν ότι ο αρχηγός τους αφήνει το θέμα να περάσει χωρίς συνέπειες για το στενό του συνεργάτη και φίλο.
«Εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά ο πρόεδρος. Θα έπρεπε αμέσως να ζητήσει την παραίτηση του Πάρι Κουκουλόπουλου από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Τώρα δίνει την εντύπωση ότι κουκουλώνει την υπόθεση επειδή είναι συνεργάτης του και επί της ουσίας στέλνει μήνυμα στους άλλους βουλευτές ότι ο δρόμος της καταψήφισης νομοσχεδίων ή άρθρων είναι ανοιχτός για όλους και χωρίς συνέπειες», μας έλεγε χθες το βράδυ ένας εκ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, μεταφέροντας τις συζητήσεις που κάνουν μεταξύ τους. Λόγω της υπόθεσης Κουκουλόπουλου πέρασε σε δεύτερη μοίρα το μήνυμα που έστειλε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αλλά και στη δικομματική κυβέρνηση ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, που απουσίαζε και από την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο γιατί διαφωνούσε με την κινητικότητα των καθηγητών τεχνολογικής εκπαίδευσης και από την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο της ΝΕΡΙΤ.
Ηδη εμμέσως πλην σαφώς την αντικατάσταση του κ. Κουκουλόπουλου έχουν ζητήσει από την επομένη της καταψήφισης ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, αλλά και ο βουλευτής Γιώργος Ντόλιος. Βουλευτές πάντως εκτιμούσαν ότι είναι δύσκολο για τον κ. Βενιζέλο να βρει άλλο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο. Κι αυτό γιατί, όπως έχει γραφεί, πριν καταλήξει στον κ. Κουκουλόπουλο είχαν αρνηθεί να δεχθούν τη θέση ο Δημήτρης Κρεμαστινός και ο Τάκης Ρήγας. Την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι κύριοι Βενιζέλος και Κουκουλόπουλος συναντήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών και στη συνάντηση αυτή φέρεται ο βουλευτής να έριξε το γάντι στον πρόεδρο του κόμματος, λέγοντάς του «ο εκπρόσωπος δεν εκλέγεται, ορίζεται. Εσύ με όρισες, εσύ μπορείς και να με αντικαταστήσεις». Μετά τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος πάντως ταξίδεψε στην Τουρκία και στη Μαγιόρκα.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα