Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Διαθεσιμότητα σε δύο δόσεις για το Δημόσιο

Σχολικοί φύλακες και εκπαιδευτικοί σε πρώτη φάση και ακολουθούν οι δημοτικοί αστυνομικοί
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης  Κυριάκος Μητσοτάκης και η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου ενώ βγαίνουν από το αυτοκίνητο για να προσέλθουν σε διυπουργική σύσκεψη
Νικολέττα Μουτούση 
Παράταση με αγκάθια πήρε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την υπαγωγή σε διαθεσιμότητα των πρώτων 12.500 δημοσίων υπαλλήλων από τους συνολικά 25.000 που απαιτείται να βρεθούν στο καθεστώς αυτό μέχρι το τέλος του έτους. Η τρόικα αποχώρησε έχοντας δεχθεί οι 12.500 υπάλληλοι να τεθούν σε διαθεσιμότητα σε δύο φάσεις - τέλος Ιουλίου και τέλος Σεπτεμβρίου - αλλά η επόμενη ημέρα φέρνει την ηγεσία του υπουργείου ενώπιον διαρκών εξετάσεων για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
Το στοίχημα δεν είναι μόνο η εφαρμογή της συμφωνίας για τους πρώτους αυτούς 12.500 υπαλλήλους - που κλείδωσε το μεγαλύτερο μέρος να προέλθει από τους δήμους και δευτερευόντως από τον χώρο της παιδείας -, αλλά η προώθηση των απαιτούμενων μέτρων για τους επόμενους, για τους οποίους το ραντεβού με την τρόικα είναι σε δύο μήνες, δηλαδή τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα πρέπει και πάλι να δοθούν νέα ονοματεπώνυμα υπαλλήλων προς διαθεσιμότητα.
Σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί, εκπαιδευτικοί, αλλά και υπάλληλοι υπουργείων και δήμων θα αποτελέσουν τις βασικές δεξαμενές για το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας. Ο αρχικός σχεδιασμός της συμφωνίας με την τρόικα που έκλεισε το περασμένο Σάββατο - χωρίς να αποκλείουν κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις - τοποθετεί σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος Ιουλίου 2.200 σχολικούς φύλακες, 2.000 εκπαιδευτικούς οι οποίοι, βάσει μελέτης του υπουργείου Παιδείας, μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες και τους 50 υπαλλήλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που προκύπτουν ως πλεονάζοντες.
Εως τον Σεπτέμβριο θα υπαχθούν βάσει της συμφωνίας σε διαθεσιμότητα οι 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί, άλλοι 1.500 εκπαιδευτικοί που έχουν δηλώσει αδυναμία να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, 2.000 πλεονάζοντες από την αναδιοργάνωση των δομών σε υπουργεία, ενώ ο αριθμός θα συμπληρωθεί με 1.250 υπαλλήλους των δήμων.

Στο κάδρο μπαίνουν επίσης και οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων, πιθανά για επόμενο κύμα διαθεσιμότητας. Πρόκειται για μια ομάδα υπαλλήλων η οποία μπορεί να τεθεί καθ' ολοκληρίαν και αυτόματα στο καθεστώς αυτό. Υπάρχουν περίπου 3.000 καθαρίστριες οι οποίες υπηρετούν με σχέση αορίστου χρόνου, ενώ συνολικά μαζί με τις επί συμβάσει συναδέλφους τους ανέρχονται σε 9.000. Τα χέρια της κυβέρνησης λύνει και το γεγονός πως η υπηρεσία αυτή μπορεί να ανατεθεί σε εργολάβους, όπως γίνεται ήδη σε άλλους φορείς - σχέδιο που βρίσκει αντίθετους αρκετούς δημάρχους.

ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ. Αγώνα δρόμου πρέπει να δώσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και για την κάλυψη της απαίτησης για 15.000 απολύσεις έως το τέλος του 2014, εκ των οποίων οι 4.000 εντός του τρέχοντος έτους.

Επιχειρώντας να δώσουν το στίγμα για τις επικείμενες απολύσεις, κύκλοι της ηγεσίας του υπουργείου παρέπεμπαν σε παλαιότερες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις οποίες ένα από τα βασικά κριτήρια για την επιλογή όσων θα αποχωρήσουν είναι η μη πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ. «Αυτοί είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα πολιτικά ρουσφέτια», σχολίαζαν.

Ξεσκονίζουν τα δικαιολογητικά

Ξεκινάει επιχείρηση ξεσκονίσματος των δικαιολογητικών των υπαλλήλων που θα μπουν σε διαθεσιμότητα για να εντοπιστούν εκείνοι που έχουν δηλώσει πλαστά και για τους οποίους προβλέπεται αυτόματη απόλυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα