Του Γιώργου Γερόπουλου
Στο ίδιο έργο θεατές, με την αξιολόγηση των δανειστών να είναι σε εξέλιξη και τα ενδοκυβερνητικά αντάρτικα του ΠΑΣΟΚ να βρίσκονται επί σκηνής, ενώ το βλέμμα της Χαριλάου Τρικούπη είναι στραμμένο στην προεκλογική προετοιμασία.
Τον τόνο των διεργασιών έδωσε από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο του ΟΗΕ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος για άλλη μια φορά πρώτος προσέφερε την είδηση. Η αναζήτηση ενός προσώπου αποδεκτού από τις πολιτικές δυνάμεις για την Προεδρία της Δημοκρατίας κινείται πλέον εκτός πολιτικής, αφού οι εν δυνάμει υποψήφιοι, όπως ο Φώτης Κουβέλης, αυτοαποκλείστηκαν. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε στο Reuters: «Η κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως να προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας το Μάρτιο ένα μη πολιτικό πρόσωπο ώστε να επιδιώξει τη συναίνεση και να αποφύγει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, κάτι που θα επιβράδυνε την οικονομική πρόοδο» και διευκρίνισε ότι ο κατάλογος των υποψηφίων είναι πολύ περιορισμένος. Άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο, εφόσον δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, να προετοιμαστεί ένας νέος συνασπισμός.
METΩΠΟ ΜΕ ΚΥΡΙΑΚΟ
Στη Χαριλάου Τρικούπη, σε μια προσπάθεια να απευθυνθούν σε ομάδες ψηφοφόρων και να διαφοροποιηθούν από τη ΝΔ, δίνοντας, όπως λένε, το στίγμα της προοδευτικής διακυβέρνησης, άνοιξαν μέτωπο εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα του μισθού των νεοεισερχομένων στο Δημόσιο. Ο εκπρόσωπος Τύπου, Δ. Καρύδης, έθεσε δημόσια τη διαφωνία, ενώ αιχμές άφησε και για τον τρόπο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Αψιμαχίες είχαμε και με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, για το περιβόητο «bank run» με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησαν για δημαγωγία και λαϊκισμό.
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Κατά τα άλλα, μια φράση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την αναγκαιότητα συγκρότησης κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο αναζωπύρωσε τη συζήτηση για το ζήτημα των συμμαχιών στο ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος, επιχειρώντας να προκαταλάβει αντιδράσεις για τη μακροχρόνια συνεργασία με τη ΝΔ, αλλά και να κλείσει το μάτι προς τα κεντροαριστερά, πυροδότησε σχετική σεναριολογία.
Ο πρώην γραμματέας Κ. Σκανδαλίδης επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η συνεργασία με τον Α. Σαμαρά κάποια στιγμή πρέπει να αποτελέσει παρελθόν. Εμβόλιμα στη συζήτηση μπήκε και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει.
ΜΑΧΗ ΣΤΗΝ Α’ ΚΑΙ ΤΗ Β’ ΑΘΗΝΩΝ
Και όλα αυτά στη σκιά της προσπάθειας κορυφαίων στελεχών να βρουν εκλογικές περιφέρειες, για να θέσουν υποψηφιότητα με προοπτική εκλογής. Οι εκλόγιμες θέσεις του ΠΑΣΟΚ με το ποσοστό των ευρωεκλογών (8%) έχουν μειωθεί, με τους αναγνωρίσιμους να συνωθούνται στις μεγάλες περιφέρειες, όπως στην Α ’ και τη Β’ Αθηνών. Σύμφωνα με τις αναλύσεις, στην Α’ Αθηνών το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει ένα βουλευτή, θέση την οποία καταλαμβάνει ο νυν βουλευτής, κ. Σκανδαλίδης. Στη Β’ Αθηνών τρεις θα είναι οι εκλόγιμες θέσεις, για τις οποίες υποψηφιότητα θέτουν οι νυν βουλευτές Α. Λοβέρδος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Απ. Κακλαμάνης και συζητούν τη μετακόμισή τους η Φώφη Γεννηματά και ο Γιάννης Μανιάτης.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ
Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του σε ό,τι αφορά τα προσωπικά του πολιτικά σχέδια και να απαλλάξει τη ΔΗΜΑΡ από την ακατάσχετη προεδρολογία έχει προβεί ο Φώτης Κουβέλης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατέστησε σαφές ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας και δηλώνει παρών στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, ότι δηλαδή θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία της ΔΗΜΑΡ.
Ωστόσο, η αποσαφήνιση των τελικών προθέσεών του δεν έφερε νηνεμία στην Αγ. Κωνσταντίνου, αφού μετά την αποχώρηση της Μεταρρυθμιστικής Τάσης οι τριγμοί συνεχίζονται σε ό,τι αφορά τον προσανατολισμό του κόμματος. Όσο και εάν ο κ. Κουβέλης κλείνει το μάτι στην Κουμουνδούρου, για την οποία το τελευταίο διάστημα αναφέρει ότι κάνει βήματα ρεαλιστικοποίησης της πολιτικής της, οι πιέσεις από κοινοβουλευτικά στελέχη είναι αφόρητη για μια ξεκάθαρη πορεία συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη στο μέτωπο των βουλευτών κ.κ. Ρεπούση, Ξυροτήρη και Πανούση πρέπει να προστεθούν τα ονόματα των κ.κ. Αναγνωστάκη και Κυρίτση. Εν τω μεταξύ εντείνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες για την αναζήτηση εναλλακτικής ηγετικής πρότασης κυρίως από το Αριστερό Δίκτυο, που αποτελεί την ισχυρότερη εσωκομματική ομάδα. Το όνομα του κ. Πανούση έπαιξε στα δημοσιογραφικά γραφεία ως αντίπαλης υποψηφιότητας στο συνέδριο απέναντι στον Φ. Κουβέλη. Ο κ. Πανούσης διέψευσε οποιοδήποτε ενδεχόμενο να διεκδικήσει τη θέση του επικεφαλής της Αγ. Κωνσταντίνου, αν και στο παρελθόν το όνομά του φιγούραρε για θέση αντιπροέδρου. Διευκρίνισε ότι τελικώς θα συμμετάσχει στο συνέδριο παρά τα περί του αντιθέτου γραφόμενα.
Σύγκρουση συμφερόντων στην υπόθεση της Proton Bank κατήγγειλε με νέα παρέμβασή του ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο οποίος ζητά να μάθει αν γνωρίζουν οι οικονομικοί εισαγγελείς τι στοιχείο μπορεί να έχει εξαφανιστεί ή και δολίως πιθανώς να έχει αποκρυφτεί στην «ύποπτη», όπως τη χαρακτηρίζει, πώλησή της από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Στη δήλωσή του καταλήγει: «Αν δεν τα γνωρίζουν, μήπως πρέπει να διευρύνουν την έρευνα και να αποδώσουν ευθύνες για τα χρήματα που χάθηκαν και από τους Έλληνες καταθέτες και από το Δημόσιο σε βάρος τελικά του κόσμου που δοκιμάζεται από την κρίση;»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα