Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Οι 53 καίνε το πόρισμα των σοφών

Προειδοποιητικές βολές στην κυβέρνηση μέσα από την εφημερίδα Εποχή
Χρήστος Φράγκου
Χρήστος Φράγκου
 Θέση απέναντι στο πόρισμα της επιτροπής σοφών για το ασφαλιστικό παίρνουν ευθέως οι 53 -και όχι μόνο- καθώς μέσα την εφημερίδα Εποχή, που εκφράζει το μπλοκ της πάλαι ποτέ ανανεωτικής Αριστεράς, αντιδρούν - επιτιθέμενοι, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αποδεχόμενη αυτή την ανάγνωση της πραγματικότητας διαβαίνει τον Ρουβίκωνα. Αν και η κριτική της εφημερίδας εστιάζει στα αίτια της κρίσης του ασφαλιστικού διαφωνώντας στις προτεινόμενες λύσεις καθώς αυτές δεν αποδίδουν το βάρος στις αιτίες αλλά στα συνήθη υποζύγια, εν τούτοις μέσω του τίτλου “Βγάλτε στη σύνταξη την επιτροπή σοφών” προσωποποιεί τη διαμάχη.
Οι 53 καίνε το πόρισμα των σοφώνΣτοχοποιώντας τους σοφούς τόσο η Εποχή και οι 53 κάνουν μια στρατηγική και διπλωματική επιλογή, αποδίδοντας την ευθύνη για το πόρισμα σε μια ομάδα τεχνοκρατών και δίδοντας παράλληλα χρόνο και χώρο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα να απορρίψουν το πόρισμα και να ζητήσουν νέο το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τις πολιτικές παραδοχές.
Υπ αυτό το πρίσμα τόσο ο συντάκτης του άρθρου όσο και η κίνηση των 53, που στην πλειοψηφία τους υποστηρίζουν τόσο τη διαφωνία όσο και τη στρατηγική της έκφρασής της, διαμορφώνουν συνθήκες ιδεολογικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα εν μέσω της διαδικασίας υλοποίησης του προγράμματος
Μέσα από το Δημοσίευμα η κυβέρνηση δέχεται τα πρώτα, ουσιαστικά, τροχιοδεικτικά πυρά από την ισχυροποιούμενη εσωτερική κίνηση των 53 καθώς και από το -υπό αναδιάταξη- μπλοκ της ανανεωτικής Αριστεράς.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η κόντρα αυτή θα αποκτήσει πολιτικά χαρακτηριστικά
αμφισβήτησης της κυβέρνησης ή των εφαρμοστικών νόμων, αλλά αποτελούν ωστόσο την πρώτη καταγεγραμμένη και δημόσια εκπεφρασμένη διαφωνία μιας ολόκληρης ιδεολογικής ομάδας, στην οποία περιλαμβάνονται βουλευτές, εν ενεργεία υπουργοί και υψηλόβαθμα στελέχη.
Όπως όλα δείχνουν η κίνηση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα άσκησης ιδεολογικής πίεσης στην κυβέρνηση, ενώ η δημόσια έκφρασή του φαίνεται ότι έχει διττό στόχο: Από τη μια να αφυπνίσει την κυβέρνηση και από την άλλη να προσπαθήσει να κάψει το πόρισμα και τους εμπνευστές του.
Πρόκειται πάντως για νέο τρόπο πολιτικής και ιδεολογικής επικοινωνίας στον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία επαναπροσδιορισμού. Καταγράφοντας τη διαφωνία αυτή σε υψηλούς τόνους διαμορφώνεται ήδη ένα μέτωπο το οποίο θα συζητηθεί στο επερχόμενο συνέδριο του κόμματος. Όπερ σημαίνει ότι το ασφαλιστικό μπαίνει στην ατζέντα και μάλιστα επιτακτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα