Tzoumakas
Προετοιμάζονται - με δραματικοποιημένες εξάρσεις - οι βίαιες περικοπές εισοδημάτων και η προετοιμασία για τη παράδοση της δημόσιας ασφάλισης στην ιδιωτική ασφάλιση. Ήδη ξεκίνησε και η υπονόμευση του αναδιανεμητικού συστήματος υπέρ του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στη κοινωνική ασφάλιση 
Yannis M. Vamvakas•
Τώρα βγαίνει ο Δ. Μπούρλος της επιτροπής "Σοφών" και λέει ότι διαφώνησε σε κεντρικά ζητήματα του πορίσματος και επί της ουσίας το τινάζει στον αέρα...!
Κι όταν λέμε πόρισμα, εννοούμε μια έκθεση νεοφιλελέ ιδεών, χωρίς αριθμητική τεκμηρίωση...μιας και τέτοια δεν μπορεί να υπάρχει...μιας και η χώρα βρίσκεται σε περιδίνηση υφεσιακή, πράγμα που σημαίνει ότι κανένας αναλογιστικός υπολογισμός και καμιά προβολή στο μέλλον δεν στέκουν, παρά μόνον αυτόματες περικοπές με βάση τη δημοσιονομική πειθαρχία, δηλαδή τις ρήτρες μηδενικού ελλείμματος και την αναίρεση της κρατικής χρηματοδότησης στο τριμερές σύστημα εργαζομένων-εργοδοτών-κράτους ..
Εκείνο που στέκει και αυτό που θα γίνει, είναι η ριζική αλλαγή του υπάρχοντος διανεμητικού
συστήματος (pay as you go systems) της "αλληλεγγύης των γενεών", σε κεφαλαιοποιητικό (funded systems) σύμφωνα με το οποίο το ύψος των παρεχόμενων συντάξεων είναι συνάρτηση της ικανότητας των ατόμων να αποταμιεύουν εισοδήματα κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου τους, η βάση του οποίου είναι η επίτευξη της μέγιστης οικονομικής αποδοτικότητας και η χρηματοδότηση του στηρίζεται εξολοκλήρου στις δυνάμεις της αγοράς και στις ασφαλιστικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.
Με λίγα λόγια, η μετατροπή του Δημόσιου χαρακτήρα του Ασφαλιστικού Συστήματος, σε Ιδιωτικό.
Αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη νίκη του Νεοφιλελευθερισμού στη χώρα μας, μια νίκη στρατηγικού χαρακτήρα, επί της διακυβέρνησης της δεύτερης φοράς αριστεράς, που ισχυρίζεται μεν ότι είναι αντι-νεοφιλελεύθερη, αλλά που ακόμα από τη περίοδο της πρώτης, έδειξε να ενσωματώνεται σε αυτόν, τόσο σε επίπεδο διαπραγματευτικών τακτικής και στρατηγικής, όσο και σε επίπεδο επιλογών προσώπων, η πιο χαρακτηριστική των οποίων είναι αυτή του απερίγραπτου κ. Βαρουφάκη., αλλά και ο κ Κατρούγκαλος με ανάλογες πρακτικές εντυπώσεων μέσω των οποίων επιδιώκεται η συγκάλυψη των βίαιων περικοπών εισοδημάτων από εισφορές δεκαετιών