Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

«ΜΑΧΑΙΡΙ» ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Μητέρες με ανήλικο και συνταξιούχοι αναπηρίας, οι μεγάλοι «χαμένοι» των περικοπών.


Μητέρες με ανήλικο και συνταξιούχοι αναπηρίας, οι μεγάλοι «χαμένοι» των περικοπών

Οι μητέρες ανήλικων τέκνων που συνταξιοδοτήθηκαν με μειωμένη σύνταξη, αλλά και τα άτομα με αναπηρία που λαμβάνουν χαμηλές αναπηρικές συντάξεις, κινδυνεύουν να βρίσκονται μέσα στους «χαμένους» του νέου κύκλου των περικοπών στις συντάξεις και να υποστούν τη μείωση έως 18% το 2019, που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές.
Χωρίς να υπάρξει ειδική πρόνοια, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι όλες οι κατηγορίες συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά στις συντάξεις τους, θα θιγούν από τις περικοπές αυτές. 
Έτσι, αυτές οι πολύ ειδικές ομάδες συνταξιούχων θα κινδυνεύσουν με σημαντική μείωση των συντάξιμων αποδοχών τους. 
Συνολικά, εκτιμάται ότι οι μειώσεις θα κυμανθούν από 1 έως και 300 ευρώ το μήνα για τις κύριες και έως 70 ευρώ για τις επικουρικές συντάξεις. 
Οι περιπτώσεις των δημοσίων υπαλλήλων με πολλά έτη ασφάλισης (πχ 35αετία) είναι πιθανό να υποστούν το μέγιστο των περικοπών. 
Οι μειώσεις υπολογίζεται ότι θα αφορούν 900.000 έως 1 εκατ συνταξιούχους. 
Από αυτούς υπάρχουν 100.000 οι οποίοι θα διαπιστώσουν ότι η όποια μείωση θα αφορά τόσο την κύρια, όσο και την επικουρική σύνταξή τους. 
Μπορεί η κυβέρνηση να πέτυχε το «ταβάνι» των μειώσεων να καθοριστεί στο 18% και όχι υψηλότερα (πχ 22%) όπως ήταν η αρχική εκτίμηση, όμως το τίμημα ήταν να θυσιαστούν ξανά και οι επικουρικές συντάξεις.
Με δεδομένο άλλωστε ότι οι προσωπικές διαφορές στις επικουρικές έχουν υπολογιστεί ήδη από πέρσι, θεωρητικά είναι πιο εύκολο να καθοριστούν οι περικοπές εκεί. 
Σε κάθε περίπτωση το άθροισμα των μειώσεων, που θα τεθούν εν ισχύ το 2019 παραμένει το ίδιο: Αφαιρείται το 1% του ΑΕΠ από την ετήσια συνταξιοδοτική δαπάνη, δηλαδή σχεδόν 1,8 δισ. ευρώ. 
Αν προστεθεί και η αλλαγή επί τω δυσμενέστερο και στο αφορολόγητο που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το 2020, τότε υπολογίζεται ότι οι συνταξιούχοι θα υποστούν απώλεια που θα προσεγγίσει τις δύο συντάξεις σε ετήσια βάση, από τη συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα