Σάββατο 6 Μαΐου 2017

ΕΞΤΡΑ ΕΙΣΦΟΡΕΣ Ποιοι γλιτώνουν τη μείωση στις συντάξεις τους, λόγω αγροτικού εισοδήματος


Ποιοι γλιτώνουν τη μείωση στις συντάξεις τους, λόγω αγροτικού εισοδήματος

Γλιτώνουν τον κόφτη του 60% στη σύνταξή τους, οι συνταξιούχοι όλων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, που συνεχίζουν να πραγματοποιούν αγροτικές εργασίας.
Αντίθετα, κινδυνεύουν με πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές όσοι, μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες, συνεχίζουν να δηλώνουν φορολογητέο αγροτικό εισόδημα Όπως αποκάλυψε χθες από το βήμα της Βουλής ο ίδιος ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τάσος Πετρόπουλος όσοι ήταν συνταξιούχοι πριν από τη 13η Μαΐου 2016 (ημερομηνία που τέθηκε εν ισχύ το νέο Ασφαλιστικό) και προέρχονται από το Δημόσιο, το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ και το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, αν μπορεί να αποδειχθεί ότι ασκούσαν παράλληλα και αγροτική δραστηριότητα, αποφεύγουν τον κόφτη του 60% στη σύνταξή τους. 
Ερωτηματικό υπάρχει εάν οι ίδιοι συνταξιούχοι έχουν υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών
υπέρ του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για το αγροτικό εισόδημα που έχουν δηλώσει στην Εφορία.
Στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι να απαλλάσσονται όσοι διαπιστώνεται ότι αυτό το αγροτικό εισόδημα είναι περιστασιακό και δεν υπερβαίνει το 10% του συνολικού εισοδήματός τους. Για το θέμα αυτό όμως αναμένεται σχετική εγκύκλιος. 
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει εγκύκλιος που εξαιρεί τους συνταξιούχους του ΟΓΑ από αυτή τη διαδικασία περικοπής της σύνταξής τους έως το τέλος του 2024. 
Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους «νέους» συνταξιούχους, δηλαδή εκείνους που θα συνταξιοδοτηθούν με τους όρους του Ασφαλιστικού Κατρούγκαλου.
Ουσιαστικά όσοι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων, πλην ΟΓΑ, προβούν σε δήλωση ΟΣΔΕ το 2017, θα υποστούν την παραπάνω περικοπή στη σύνταξή τους.  
Αντίστοιχα, αναμένεται να υπάρξει υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών σε «νέους» συνταξιούχους που θα διαπιστωθεί ότι λαμβάνουν κάποιας μορφής επιδότηση για αγροτικές καλλιέργειες ή έχουν εισόδημα από αγροτική εργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα