Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Ο Βαρουφάκης γέμισε το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

“Αυτό που απαιτείται είναι ένα συγκροτημένο αντιμνημόνιο, από μόνη της η άρνηση δεν αρκεί” σημείωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας χθες το βράδυ στην Καλαμάτα.
Στο γεμάτο κόσμο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου, ο κ. Βαρουφάκης ανακοίνωσε την επικείμενη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, του ΜέΡΑ25 (Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής), η επίσημη παρουσίαση του οποίου θα γίνει στην Αθήνα στις 26 Μαρτίου.
“Μόνος μας αντίπαλος είναι η απογοήτευση” δήλωσε ο πρ. υπουργός που έκανε λόγο για μια “ευρεία προοδευτική συμμαχία” από όλο το πολιτικό φάσμα, βασισμένη στο τρίπτυχο “ευρωπαϊκός διεθνισμός - οικονομικός ορθολογισμός - κοινωνική απελευθέρωση”.
Διευκρίνισε δε ότι ο εν λόγω πολιτικός φορέας εκπορεύεται από την πανευρωπαϊκή κίνηση DiEM25 η οποία, όπως είπε, θα μετέχει με κοινό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές του 2019.
“Ποτέ και πουθενά μια πτώχευση δεν ξεπεράστηκε με δανεικά, ούτε με επιμήκυνση του

χρέους” συνέχισε ο Γ. Βαρουφάκης, που δεν συμμερίστηκε την αισιοδοξία της κυβέρνησης περί εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια φέτος το καλοκαίρι καθώς, όπως επισήμανε, διέξοδος υπάρχει “μόνο με την ριζική αναδιάρθρωση του χρέους” - για να εξηγήσει ότι η “ελάφρυνση χρέους” που αναφέρεται τελευταία, σημαίνει απλώς... ευκολίες αποπληρωμής, μέσω επέκτασης έως το 2060 ενός τοκιζόμενου χρέους.
Παράλληλα επιτέθηκε στους “ντόπιους ολιγάρχες” και στο “παρεΐστικο σύστημα”, που “επιχαίρουν και κερδοσκοπούν από τη σημερινή κατάσταση”, καθώς και στο “τρίγωνο της αμαρτίας” το οποίο -σύμφωνα με τον πρ. υπουργό- αποτελούν “εργολάβοι, τράπεζες και μέσα ενημέρωσης”.
Αναφερόμενος στο πολιτικό σκηνικό, δήλωσε ότι “κόμματα θυσίασαν τις ιδεολογίες τους, καθώς ούτε όσα εφαρμόζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ απηχούν την μαρξιστική κεϊνσιανή θεώρηση, ούτε όσα πρεσβεύει και εξαγγέλλει η Νέα Δημοκρατία εδράζονται στη θεωρία του φιλελευθερισμού”.
Ως ΜέΡΑ25, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι είναι απολύτως απαραίτητες 7 βασικές τομές οι οποίες πρέπει να υιοθετηθούν από την ελληνική κυβέρνηση μονομερώς -“από χθες, αν είναι δυνατόν”- προκειμένου η Ελλάδα να σταματήσει να αποτελεί “χρεοδουλοπαροικία”. Αυτές είναι: α) αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, β) τερματισμός της ανατροφοδοτούμενης λιτότητας, με καθορισμό πλεονάσματος από 0% ώς 1,5%, γ) δημιουργία δημόσιας εταιρείας διαχείρισης των “κόκκινων δανείων” τα οποία θα μεταβιβαστούν σε αυτή από τις τράπεζες, με τους οφειλέτες να καταβάλλουν σε αυτή ενοίκιο, καθώς “οι πλειστηριασμοί που εφαρμόζονται είναι ο χειρότερος συνδυασμός κακίας και βλακείας” όπως είπε χαρακτηριστικά, δ) μείωση φορολογικών συντελεστών, ανώτερος ΦΠΑ 15% και 18% και μέγιστος φόρος 18% (από 29% τώρα) για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ε) δημόσιο εξωτραπεζικό σύστημα πληρωμών, στ) τέρμα στο μπλοκάκι για τους μισθωτούς εργαζόμενους και 5χρονη απαλλαγή εισφορών για τις νέες επιχειρήσεις και ζ) όχι στις ιδιωτικοποιήσεις ενέργειας, νερού και κομβικών τομέων της οικονομίας, μετεξέλιξη του ΤΑΙΠΕΔ σε αναπτυξιακή τράπεζα, η οποία θα προσελκύει επενδύσεις με εχέγγυο τη δημόσια περιουσία.
Ο Γ. Βαρουφάκης, συνεχίζοντας, εκτίμησε πως εξ αρχής δεν έπρεπε να είμαστε στο ευρώ, ωστόσο επισήμανε ότι πλέον είναι πολύ μεγάλο το κόστος εξόδου από την ευρωζώνη - τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Ε.Ε. Παράλληλα επισήμανε ότι το ΜέΡΑ25 δεν είναι οπαδός του Grexit -“αλλά το προτιμούμε αν δεν ανατραπεί αυτό που συμβαίνει σήμερα”- τονίζοντας πάντως ότι “δεν πρέπει να συγχέεται η Τρόικα με την Ευρώπη”. Και συμπλήρωσε ότι “όσο σαθρά θεμέλια κι αν έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο αυταρχική και αν είναι, μια ενδεχόμενη αποδόμησή της θα ενισχύσει τη μισαλλοδοξία και τον μισανθρωπισμό. Η Ε.Ε. είτε θα εκδημοκρατιστεί είτε θα καταρρεύσει” κατέληξε.
Β.Γ.Μ. eleftheriaonline


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα