Σήμερα στη μία μετά το μεσημέρι θα επισκεφθεί το ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Ο Δήμος Καλαμάτας θα τον υποδεχθεί με τις προσήκουσες τιμές και θα τον αναγορεύσει σε επίτιμο δημότη.
Τον υψηλό επισκέπτη θα συνοδεύει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος.
Ο δήμαρχος ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι στον Πρόεδρο της Γερμανίας θα επιδοθεί το χρυσό κλειδί της πόλης, το κείμενο της «Προειδοποιήσεως εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς» και καλλιτεχνικό έργο που είναι εμπνευσμένο από την πρώτη σφραγίδα του Δήμου Καλαμάτας, εκείνη της Επαρχιακής Δημοκρατίας Καλαμάτας, το 1830.
Ο Π. Νίκας τόνισε πως «ο πρόεδρος της Γερμανίας είναι ένας ανθρωπιστής, ειρηνιστής πρόεδρος, με ιδιαίτερη αγάπη για τον ελληνικό πολιτισμό. Είναι μεγάλη τιμή το γεγονός ότι θα βρίσκεται εδώ και η προβολή της Καλαμάτας και στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι σπουδαία».
Προηγουμένως ο πρόεδρος της Γερμανίας μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του θα επισκεφθούν την Αρχαία Μεσσήνη, όπου θα ξεναγηθούν στον πολιτιστικό χώρο από τον αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη.
Ο κ. Σταϊνμάιερ βρίσκεται από χθες στην Ελλάδα, οπότε συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Κατά τη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ ζήτησε συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού και μίλησε για ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας, ενώ από το Προεδρικό Μέγαρο έστειλε μήνυμα για κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον στην επίλυση του προσφυγικού και για την ανάγκη εξάλειψης του σκεπτικισμού στις επικείμενες ευρωεκλογές.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επανέλαβε στο Γερμανό πρόεδρο τις πάγιες θέσεις της κυβέρνησης για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Την πεποίθηση ότι η επίσκεψη Σταϊνμάιερ θα αποτελέσει την αφορμή για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να αφήσουν πίσω τα οκτώ χρόνια των μνημονίων και τα εκατέρωθεν στερεότυπα που δηλητηριάζουν τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας προσβλέποντας σε ένα μέλλον ισότιμης συνεργασίας.
Ταυτόχρονα είπε ότι δεν πρέπει να κρύψουν «κάτω από το χαλί» τις όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν, για τις οποίες σημείωσε ότι «πρέπει να λυθούν με βάση το διεθνές δίκαιο, το οποίο όλοι σεβόμαστε» και να δουλέψουν σκληρά προκειμένου να περιορίσουν τις ακραίες και λαϊκιστικές φωνές στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι.
Ο κ. Σταϊνμάιερ ζήτησε συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι δε θέλει να ξεχάσουμε το παρελθόν, ούτε να παραβλέψει την ηθική ενοχή για αυτές τις φρικαλεότητες.
Συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, λέγοντας: «Δικαίως αναφερθήκατε σε μια νέα αρχή, μπορούμε να γράψουμε ένα καινούργιο κεφάλαιο των σχέσεων των δύο χωρών».
Στο Προεδρικό Μέγαρο
Λίγο νωρίτερα, κατά την προσφώνησή του προς τον Γερμανό ομόλογο, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις μεγάλες ευρωπαϊκές προτεραιότητες της επόμενης περιόδου -με πρώτη το προσφυγικό- και εξήρε τη στάση του Βερολίνου στο ζήτημα, εν αντιθέσει, όπως είπε, με κάποιους άλλους εταίρους.
Δεύτερη προτεραιότητα, η υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, χωρίς επιστροφή σε εποχές σπατάλης.
Η τρίτη προτεραιότητα είναι τα εθνικά θέματα της Ελλάδας που αποτελούν ταυτοχρόνως ευρωπαϊκά θέματα, ανέφερε με έμφαση ο κ. Παυλόπουλος και εξήγησε: Κυπριακό, ελληνοτουρκικά και οι σχέσεις με την ΠΓΔΜ.
tharrosnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα