Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Συγκινητική η απονομή του Βραβείου Αριστείας «Αριστέα Μπουγάτσου»

Περίσσεψε η συγκίνηση χθες το πρωί στο Γενικό Λύκειο Γαργαλιάνων, όπου έγινε η απονομή του Βραβείου Αριστείας «Αριστέα Μπουγάτσου» στη μαθήτρια της Γ’ Λυκείου του σχολικού έτους 2017 – 2018, Αλεξάνδρα Αναστασοπούλου, η οποία συγκέντρωσε το μεγαλύτερο βαθμό πρόσβασης και με 19.374 μόρια στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις εισήχθη στην Ιατρική Αθηνών.
Το Βραβείο Αριστείας «Αριστέα Μπουγάτσου» θεσπίστηκε από φίλους και συναδέλφους της δημοσιογράφου Αριστέας Μπουγάτσου, από τους Γαργαλιάνους, στη μνήμη της, μετά τον πρόωρο χαμό της το Φεβρουάριο του 2013.
Τα Βραβεία Αριστείας προκηρύχτηκαν στη μνήμη της το 2013 και για έξι συναπτά έτη με αυτά (ένα ανά έτος) επιβραβεύεται ο μαθητής ή η μαθήτρια του Γενικού Λυκείου
Γαργαλιάνων που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο γενικά βαθμό πρόσβασης, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση που ακολουθεί, για την εισαγωγή του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Το Βραβείο Αριστείας αποσκοπεί στην οικονομική στήριξη του βραβευόμενου ή της βραβευόμενης για την αντιμετώπιση μέρους των δαπανών των σπουδών και συνίσταται στην καταβολή χρηματικού ποσού 2.500 ευρώ εφάπαξ και τιμητικού διπλώματος.
Για την Αριστέα Μπουγάτσου μίλησε, προλογίζοντας την απονομή του βραβείου, η πρόεδρος του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου, Αθανασία Βλαχαδάμη: «Όσον αφορά στο χαρακτήρα της Αριστέας, ήταν άνθρωπος σταθερός και λαϊκός, γυναίκα με αρχές, τίμησε την καταγωγή και την αγωγή της. Και ας μην ξεχνάμε ότι γεννήθηκε στους Γαργαλιάνους και φοίτησε στο Γυμνάσιο και Λύκειο Γαργαλιάνων. Κράτησε την ψυχή της γεμάτη καλοσύνη και ταυτόχρονα έψαχνε την αλήθεια και το δίκιο. Ήταν αυστηρή με τον εαυτό της, αλλά μέσα της έκρυβε όλη αυτή την τρυφερότητα που την εμπόδισε να γίνει ο ψυχρός εκτελεστής των υποθέσεων που έφερνε στο φως. Η Αριστέα ήταν υπερασπιστής και όχι διώκτης. Πάντα με απολυτή αφοσίωση έλεγχε τα πάντα αφιερώνοντας ώρες και ώρες ώσπου να αναδείξει τα ζητούμενα θέματά της, χωρίς προχειρότητες και ευκολίες.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι δε διαψεύσθηκε ούτε μια φορά. Οι φίλοι της, που την τιμούν για έκτη φορά, φαίνεται ότι αναγνωρίζουν την αξία της».
Την απονομή του Βραβείου Αριστείας έκανε ο διευθυντής του Λυκείου μαζί με την αδερφή της Αριστέας Μπουγάτσου, Γιάννα.
Από την πλευρά της, η βραβευθείσα Αλεξάνδρα Αναστασοπούλου δήλωσε: «Νιώθω ιδιαίτερη τιμή που πήρα αυτό το βραβείο, ειδικά φέτος που είναι η τελευταία χρονιά. Νιώθω κι εγώ υπόχρεη να τιμήσω τη μνήμη της Αριστέας Μπουγάτσου. Αποτελεί ένα πρότυπο για εμάς και μας έχει διδάξει να ακολουθούμε πάντα την αλήθεια!». Με συγκίνηση η αδερφή της Αριστέας Μπουγάτσου, Γιάννα, σημείωσε: «Το βραβείο αυτό θεσπίστηκε από τους φίλους της Αριστέας. Ολοκληρώνεται φέτος. Είχε θεσπιστεί για έξι χρόνια. Μια γενιά του σχολείου έμαθε την Αριστέα, την έψαξε, τη βρήκε και νομίζω να αποτέλεσε ένα πρότυπο για τη δική τους συνέχεια στη ζωή!».
Πανευτυχείς μα και συγκινημένοι ήταν οι γονείς της βραβευθείσας, Νίκος Αναστασόπουλος και Παναγιώτα Σκουτέρη. Η δημοσιογράφος Αριστέα Μπουγάτσου γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου του 1964, μεγάλωσε στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας και σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ. Ως δημοσιογράφος άρχισε να εργάζεται στην εφημερίδα  «Επενδυτής». Για πολλά χρόνια δούλεψε στην εφημερίδα «Καθημερινή», αποτέλεσε στέλεχος του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ, ενώ εργάστηκε και στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Η Αριστέα έχει γίνει γνωστή για τις μεγάλες αποκαλυπτικές δημοσιογραφικές επιτυχίες της και τον ακέραιο, ασυμβίβαστο και χαλύβδινο χαρακτήρα της. Τίμησε τη δημοσιογραφία με την ανιδιοτελή, εμπεριστατωμένη και σε βάθος αναζήτηση και τεκμηρίωση της αλήθειας για δεκάδες σημαντικά θέματα της σύγχρονης πολιτικής ζωής. Διατήρησε την ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και τη μαχητικότητά της μέχρι τέλους. Για όλα τα χρόνια της δημοσιογραφικής δουλειάς της αφιερώθηκε στην ερευνητική και αποκαλυπτική δημοσιογραφία, με πηγές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, για την ενημέρωση τη ελληνικής κοινής γνώμης. Ευγενική, δυναμική, αγαπητή και άψογη, διακρίθηκε για το ήθος, τη συνέπεια και την ευσυνειδησία της. Στη σύντομη ζωή της άφησε τις καλύτερες αναμνήσεις σε όλους όσοι την έζησαν και τη γνώρισαν.
Η Αριστέα «έφυγε» το απόγευμα του Σαββάτου της 9ης Φεβρουαρίου 2013, έχοντας δώσει για μεγάλο διάστημα μια μεγάλη μάχη ζωής, παλικαρίσια και θαρρετά, όπως άλλωστε πάντα συνήθιζε, αφήνοντας τη δική της σημαντική παρακαταθήκη στην ελληνική δημοσιογραφία.

 Πηγή:Το Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα