Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Παράταση για την ολοκλήρωση του προηγούμενου νόμου τακτοποίησης αυθαιρέτων ζητούν οι μηχανικοί

Να δοθεί παράταση στην υποβολή σχεδίων και μελετών για την ολοκλήρωση του προηγούμενου νόμου αυθαιρέτων, του 4178/2013, ζητά άμεσα το ΤΕΕ από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος ακύρωσης υπαγωγών χιλιάδων αυθαιρέτων.
Όπως υπογραμμίζουν οι μηχανικοί, οι διαδικασίες αυτές δεν μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι τις 3 Νοεμβρίου που λήγει η προθεσμία υποβολής όλων των σχετικών αρχείων στο πληροφοριακό σύστημα και υπάρχει κίνδυνος οι υπαγωγές των αυθαιρέτων, ακόμα κι αν έχουν πληρωθεί τα πρόστιμα, να είναι άκυρες.
Παράταση
Πάντως, το υπουργείο φαίνεται να αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα να δοθεί παράταση για την ολοκλήρωση υπαγωγής στο ηλεκτρονικό σύστημα των δηλώσεων αυθαιρέτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, με τον προηγούμενο νόμο αυθαιρέτων,

4178/2013, έχουν υποβληθεί για υπαγωγή και χωρίς να έχουν μεταφερθεί στο νέο νόμο πάνω από 700.000 αυθαίρετα.
Μάλιστα, πρόσφατα σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ είχε τονίσει: «Δεν ξέρω αν οι ιδιοκτήτες και μηχανικοί θέλουν να μεταφέρουν αυτές τις δηλώσεις στο νέο νόμο, που έχει μεν πλεονεκτικούς όρους στα πρόστιμα, αλλά δεν έχει ακόμη κριθεί συνταγματικά. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, για αυτά τα 700 χιλιάδες και πλέον αυθαίρετα οι μηχανικοί πρέπει να υποβάλουν όλα τα αρχεία, τα σχέδια και τις μελέτες στο πληροφοριακό σύστημα μέχρι τις 3 Νοεμβρίου. Είναι σχεδόν αδύνατον να υλοποιηθεί αυτό, ενώ παράλληλα τρέχει η προθεσμία της ένταξης στο νέο νόμο. Οπότε ζητήσαμε από το υπουργείο και ελπίζω να γίνει αποδεκτό, να δοθεί παράταση».
Πάντως, ο νέος νόμος περί τακτοποίησης αυθαιρέτων, που βρίσκεται τώρα σε ισχύ, θα είναι πιθανότατα η τελευταία ευκαιρία όσων θέλουν να δηλώσουν το αυθαίρετο και να γλιτώσουν από υπέρογκα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία.
Β.Β.  tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα