Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Δήμος Τριφυλίας: Αθώα η Πετροπούλου, πολλαπλώς εκτεθειμένος ο Κατσίβελας…

Πανηγυρικά αθώα με ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κυπαρισσίας κρίθηκε την Πέμπτη η υπάλληλος του Δήμου Τριφυλίας, πρώην προϊσταμένη Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος & Πρασίνου και νυν προϊσταμένη της Διεύθυνσης ΚΕΠ, Ζωή Πετροπούλου, η οποία βρέθηκε κατηγορούμενη έπειτα από μηνυτήρια αναφορά ιδιωτικής εταιρείας και ύστερα από έγγραφο του δημάρχου Τριφυλίας, Παναγιώτη Κατσίβελα, που την «κατονόμαζε» ως αρμόδια και υπεύθυνη υπάλληλο του Δήμου για την υπόθεση, χωρίς ωστόσο η ίδια να έχει καμία απολύτως σχέση και εμπλοκή, σύμφωνα και με την αθωωτική δικαστική απόφαση.
Ύστερα από ταλαιπωρία ετών λόγω αυτής της δικαστικής περιπέτειας, η Ζωή Πετροπούλου επιβεβαιώθηκε στους ισχυρισμούς της επί του θέματος και το δικαστήριο τη δικαίωσε. Όπως συζητείται σε νομικούς κύκλους, από την υπόθεση αυτή και κυρίως την έκβασή της πολλαπλώς εκτεθειμένος «βγαίνει» ο κ. Κατσίβελας, καθώς με έγγραφό του η κα Πετροπούλου «κατονομάστηκε» στις εισαγγελικές Αρχές ως υπεύθυνη, ενώ η ίδια δεν είχε καμία απολύτως αρμοδιότητα και ευθύνη. Μάλιστα, συσχετίζουν το έγγραφο αυτό που, ουσιαστικά, την «έδειχνε» και την «έδινε» ως υπεύθυνη, με συνέπεια να καθίσει στο

εδώλιο του κατηγορουμένου, με την όλη ιστορία της πολιτικής δίωξης, όπως τη χαρακτηρίζουν, σε βάρος της από τη Δημοτική Αρχή και τον ίδιο το δήμαρχο Τριφυλίας.
Ιστορικό υπόθεσης
Το 2012 ιδιωτική εταιρεία ανακύκλωσης υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά σύμφωνα με την οποία καταγγέλλονταν Δήμοι της Μεσσηνίας, μεταξύ των οποίων και της Τριφυλίας για μεταφορά τοξικών υλικών και Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (εγκαταλελειμμένα οχήματα), παράνομα και χωρίς την απαραίτητη αδειοδότηση.
Το Δεκέμβρη του 2012 η Τροχαία Κυπαρισσίας, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, διενέργησε έρευνα με ελέγχους σε Ι.Χ.Φ. και Δ.Χ.Φ. αυτοκίνητα, κατά την οποία δε διαπιστώθηκε μεταφορά τοξικών αποβλήτων και οχημάτων τέλους κύκλου ζωής.
Το 2016, η Εισαγγελία, με βάση την καταγγελία, διενέργησε προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση.
Το Μάιο του 2016 ζητήθηκε από το Δήμο Τριφυλίας να οριστεί αρμόδιος υπάλληλος επί του θέματος, ώστε να κληθεί να καταθέσει.
Ο κ. Κατσίβελας «έστειλε» να καταθέσει η τότε προϊσταμένη Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος & Πρασίνου, Ζωή Πετροπούλου, ως αρμόδια υπάλληλος, σχετικά με τη μηνυτήρια αναφορά της ιδιωτικής εταιρείας ανακύκλωσης. Η κα Πετροπούλου στην κατάθεσή της φέρεται να έκανε γνωστό στην Εισαγγελία ότι είχε αναλάβει ως αρμόδια διευθύντρια στον τομέα αυτό το Μάρτιο του 2014, δηλαδή 2 χρόνια μετά την καταγγελία της ιδιωτικής εταιρείας, συμπληρώνοντας ότι από την ανάληψη της υπηρεσίας της ουδέποτε περισυνέλεξε τοξικά απόβλητα και οχήματα τέλους κύκλου ζωής. Και μάλιστα, ότι έπειτα από δύο άγονους διαγωνισμούς ορίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας ανάδοχος – ιδιωτική εταιρεία για την περισυλλογή.
Παρά την πλήρη αλήθεια των ισχυρισμών της κας Πετροπούλου στην κατάθεσή της, η ίδια ταλαιπωρήθηκε δικαστικά ως κατηγορούμενη ότι τον Ιούλιο του 2012 – που δεν ήταν προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος & Πρασίνου Δήμου Τριφυλίας – με την ιδιότητά της ως «διευθύντριας καθαριότητας και περιβάλλοντος του Δήμου Τριφυλίας» προκάλεσε ρύπανση κατ’ εξακολούθηση και υποβάθμισε το περιβάλλον και, μάλιστα, με πρόθεση και τουλάχιστον ενδεχόμενο δόλο!
Δηλαδή, για να γίνει κατανοητό, βρέθηκε κατηγορούμενη με την ιδιότητα της «διευθύντριας καθαριότητας και περιβάλλοντος» για πράξη που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τελέστηκε τον Ιούλιο του 2012, ενώ η ίδια τον Ιούλιο του 2012 δεν ήταν «διευθύντρια καθαριότητας και περιβάλλοντος». Δύο ολόκληρα χρόνια μετά, το 2014, ορίστηκε προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος & Πρασίνου Δήμου Τριφυλίας.
Όμως – μη διαφεύγει της προσοχής κανενός – υπήρχε στη συνταχθείσα δικογραφία το έγγραφο του δημάρχου Τριφυλίας, Παναγιώτη Κατσίβελα, που την ανέφερε ως υπεύθυνη υπάλληλο επί του θέματος για να καταθέσει.
Το χρονικό διάστημα από το 2016 έως και το 2018 έγιναν πέντε δικαστήρια για την υπόθεση, αναβλητικά. Το πρώτο στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κυπαρισσίας (Γενάρης 2017), όπου δηλώθηκε από το δικαστήριο αναρμοδιότητα και παρεπέμφθη η υπόθεση στο Τριμελές.

Η αθώωση
Την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου, σε πέμπτη επανάληψη μετά την παραπομπή και αλλεπάλληλες αναβολές, διεξήχθη η δίκη, η υπόθεση τελεσιδίκησε και η Ζωή Πετροπούλου κρίθηκε πανηγυρικά αθώα, με ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κυπαρισσίας για τα αναφερόμενα στην καταγγελία και μήνυση, αφού διαπιστώθηκε πως το διάστημα της καταγγελίας: α) ούτε προϊσταμένη Διεύθυνσης ήταν, β) δεν είχε καμία ανάμειξη με την αρμοδιότητα των εγκαταλειμμένων οχημάτων και γ) δεν υπήρχε το πρόβλημα της ρύπανσης και της περισυλλογής εγκαταλελειμμένων οχημάτων!
Στο πλευρό της Ζωής Πετροπούλου στα δικαστήρια βρέθηκαν ως μάρτυρες δυο συνάδερφοί της, καθώς και ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας. Συνήγορος υπεράσπισης ήταν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Θανάσης Πετρόπουλος.
Η αθωωτική αυτή απόφαση θεωρείται και ως νίκη της Ζωής Πετροπούλου απέναντι στη διοίκηση της Δημοτικής Αρχής Κατσίβελα, η οποία θα μπορούσε να έχει αναλάβει τις ευθύνες της ώστε να μη σύρεται μια υπάλληλος, ένα στέλεχος του Δήμου Τριφυλίας, επί τρία χρόνια στα δικαστήρια. Κι αυτό, διότι η δημοτική Αρχή Τριφυλίας και προσωπικά ο ίδιος ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας γνώριζαν – αυτό που ειπώθηκε και στο δικαστήριο και έγινε δεκτό – ότι το διάστημα της καταγγελίας η κα Πετροπούλου δεν ήταν της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος & Πρασίνου, το ίδιο διάστημα δεν υπήρχε οργανωμένη υπηρεσία (σ.σ. ο ΟΕΥ του Δήμου Τριφυλίας συνέπεσε να έχει ψηφιστεί την ίδια ακριβώς ημερομηνία, χρονικά με την καταγγελία των εγκαταλειμμένων οχημάτων), ενώ γνώριζε ότι δεν είναι δυνατόν στο Δήμο Τριφυλίας (όπως και σε όλους τους δήμους) να μην υπάρχει μια διοικητική, έστω και άτυπη, συνέχεια στο μεταβατικό στάδιο από τους τέως Καποδιστριακούς Δήμους στον νέο Καλλικράτειο Δήμο Τριφυλίας.  Του Ηλία Γιαννόπουλου tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα