Αλλάζουν όλα στη διαδικασία για τη δήλωση γέννησης παιδιού και το επίδομα γέννησης θα απονέμεται ηλεκτρονικά. Θα ξεκινά και θα τελειώνει για τους γονείς μέσα στο μαιευτήριο, με μόνο απαιτούμενο δικαιολογητικό την ταυτότητά τους, ενώ η διαδικασία αυτή θα περιλαμβάνει και την απονομή του επιδόματος γέννησης, η οποία θα ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά.
Οι ανακοινώσεις έγιναν από τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκης στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης για το σχέδιο νόμου για το επίδομα γέννησης. Ο υπουργός αναφέρθηκε στη νέα διαδικασία που θα ξεκινά και θα τελειώνει μέσα στο μαιευτήριο, ενώ εξήγησε ότι θα αναζητούνται ηλεκτρονικά τα απαιτούμενα πιστοποιητικά.
Αναφερόμενος στην αυτοματοποίηση της δήλωσης γέννησης παιδιού στα μαιευτήρια,
σημείωσε ότι είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής. «Να χτίσουμε ένα ψηφιακό κράτος που θα είναι απλό, γρήγορο και αποτελεσματικό για όλους. Θεσπίζουμε έτσι αυτή τη νέα διαδικασία», τόνισε.
Τι ισχύει σήμερα
Μέχρι σήμερα όταν ένα παιδί γεννιέται χρειάζεται να συγκεντρώσουν οι γονείς μια σειρά από δικαιολογητικά: να πάνε αρχικά στα ΚΕΠ, έπειτα στο ίδιο το μαιευτήριο για τη σύνταξη μιας βεβαίωσης γέννησης. Έπειτα στο ληξιαρχείο για να συνταχθεί η Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης σε προθεσμία δέκα ημερών και έπειτα χρειάζεται να γίνει η δήλωση της γέννησης στους υπόλοιπους φορείς: για παράδειγμα στο δημοτολόγιο, ΑΜΚΑ, στον ασφαλιστικό φορέα του πατέρα ή της μητέρας και βέβαια και στους φορείς χορήγησης επιδομάτων.
Από όλα αυτά τα στάδια το μόνο που μέχρι στιγμής έχει απαλειφθεί ήταν η δήλωση στο δημοτολόγιο. Όλα τα υπόλοιπα είναι μια σειρά από γραφειοκρατικά βήματα τα οποία μέχρι σήμερα χρειάζεται κανείς να υλοποιήσει σε μια τέτοιου τύπου διαδικασία.
Τι αλλάζει με τη νέα διαδικασία
Η διαδικασία της δήλωσης γέννησης αρχίζει και τελειώνει στο μαιευτήριο. Πιο συγκεκριμένα, από τέλη Φεβρουαρίου οι γονείς θα προσέρχονται στην υπηρεσία που υπάρχει εντός των μαιευτηρίων και, μετά την ταυτοποίησή τους, όλα τα δικαιολογητικά θα αντλούνται αυτόματα από το Μητρώο Πολιτών ή θα αναζητούνται αυτεπαγγέλτως ηλεκτρονικά.
Θα εκδίδεται έτσι η δήλωση γέννησης, η οποία θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά απευθείας στο αρμόδιο Ληξιαρχείο ως εκκρεμότητα. Το Ληξιαρχείο θα εκδίδει με τη σειρά του, με βάση τα στοιχεία αυτά, τη ληξιαρχική πράξη γέννησης, την οποία θα αποστέλλει – πάλι ηλεκτρονικά – σε μία σειρά από φορείς: στο Μητρώο ΑΜΚΑ, στο Μητρώο ΑΦΜ, στο Δημοτολόγιο, και έτσι θα διεκπεραιώνονται ουσιαστικά σε πραγματικό χρόνο η απόδοση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και η εγγραφή στην οικογενειακή μερίδα και θα ενημερώνονται τα «τρίτα μητρώα», όπως ο ΕΦΚΑ για το ταμείο.
Ενημέρωση στους γονείς με sms και email
Όλη αυτή η διαδικασία θα διεκπεραιώνεται χωρίς να απαιτούνται ενέργειες από την πλευρά των γονέων, οι οποίοι στο τέλος της θα ενημερώνονται αυτόματα είτε με SMS είτε με e-mail αναφορικά με την εξέλιξή της, την απόδοση ΑΜΚΑ, την εγγραφή στο ασφαλιστικό ταμείο – φυσικά αν προκύπτουν εκκρεμότητες θα ενημερώνονται και για αυτές.
Υπάρχει όμως και ένα επιπλέον στάδιο το οποίο θα διεκπεραιώνεται πλέον ηλεκτρονικά – και είναι αυτό που συσχετίζει τη νομοθέτηση της νέας διαδικασίας με το προς ψήφιση σχέδιο νόμου: η αυτόματη ηλεκτρονική απόδοση του επιδόματος γέννησης.
Αυτή θα γίνεται ως εξής: ο ΟΠΕΚΑ θα αντλεί τα οικονομικά στοιχεία από την ΑΑΔΕ των γονέων, προκειμένου να πιστοποιείται ότι πληρούνται τα κριτήρια αναφορικά με το αν μπορεί ένα ζευγάρι ή ένας γονιός να πάρει ένα συγκεκριμένο επίδομα. Η ενημέρωση θα γίνεται μέσα από SMS ή e-mail.
«Αυτό θα γίνει σταδιακά για τις περισσότερες αλληλεπιδράσεις των πολιτών με το κράτος: μέσω της χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών θα απλοποιήσουμε όσον το δυνατόν περισσότερες διαδικασίες. Είναι τα λεγόμενα “γεγονότα ζωής” – είναι ίσως και συμβολικό ότι ξεκινάμε σήμερα από τη γέννηση», εξήγησε ο υπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή.
Σοκ και ΔΕΟΣ στους φορολογικούς ελέγχους από την ΑΑΔΕ!
-
Τον εντυπωσιακό τίτλο «ΔΕΟΣ» επέλεξε η ΑΑΔΕ για να ονομάσει τη νέα
ελεγκτική υπηρεσία των «Ράμπο» που ιδρύει και η οποία θα λειτουργεί
παράλληλα με τους άλ...
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα