Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Δήμοι -Αδήλωτα τετραγωνικά: Έτσι θα λειτουργεί η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ -Πότε ανοίγει

Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες της afodioikisi.gr, να είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ στην οποία χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να υποβάλλουν στους δήμους τις δηλώσεις για τη διόρθωση των στοιχείων των επιφανειών των ακινήτων τους, ώστε να επωφεληθούν από την ευνοϊκή ρύθμιση της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του Ν. 4647/2019, που θα τους απαλλάξει από πρόστιμα και αναδρομικές επιβαρύνσεις με δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη για τα τετραγωνικά μέτρα που είχαν αφήσει αδήλωτα την πενταετία 2015-2019.
Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πλατφόρμα θα ανέβει σε ιστοσελίδα του Δημοσίου (σ.σ. πιθανότατα στο gov.gr) και οι πολίτες θα εισέρχονται σε αυτή με τους κωδικούς taxisnet και μέσω του Ε9 το οποίο θα εμφανίζεται στην οθόνη τους θα μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους για ακίνητα που έχουν την ιδιοκτησία σε όλους τους δήμους της χώρας. Στη συνέχεια οι σχετικές δηλώσεις θα στέλνονται στους αρμόδιους δήμους, όπου και θα γίνονται οι σχετικές διορθώσεις.
Να σημειωθεί ότι η ΚΕΔΕ, μετά από σχετική συζήτηση με τα υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανέλαβε να δημιουργήσει μία πλατφόρμα για όλους τους δήμους της χώρας η οποία θα κοστίσει ελάχιστα (σ.σ. μόλις 20.000 ευρώ) σε σχέση με το

τι θα κόστιζε αν καθένας από τους 332 δήμους, όπως ήταν η αρχική σκέψη (σ.σ. την αρχή έκανε ο δήμος Γλυφάδας) δημιουργούσε την δική του. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου είναι φανατικός υποστηριχτής της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των λύσεων που παρέχουν οι σύγχρονες τεχνολογίες και στόχος του είναι, μετά τα Τρίκαλα, να τις εφαρμόσει κεντρικά για όλους τους δήμους, μέσω της ΚΕΔΕ.
Αδυναμία των δήμων
Παράλληλα λόγος για τον οποίο προκρίθηκε η λύση της δημιουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας από την ΚΕΔΕ, ώστε οι δηλώσεις να γίνονται σε κεντρικό επίπεδο και τα στοιχεία να αποστέλλονται στους αρμόδιους ΟΤΑ, είναι το γεγονός ότι πολλοί δήμοι της χώρας δεν είναι σε θέση να υποδεχθούν τις απαιτούμενες διορθωτικές δηλώσεις και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους δημότες τους που ενδιαφέρονται να υπαχθούν στη ρύθμιση του Ν. 4647/2019, με σοβαρό κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα το όλο εγχείρημα για την εφαρμογή της.
Η εν λόγω ρύθμιση, η οποία νομοθετήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών κατόπιν αιτήματος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), προβλέπει, συγκεκριμένα, ότι: «Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισµό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισµού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ Α’ βαθµού µπορούν να υποβάλουν δήλωση µε τα ορθά στοιχεία µέχρι 31-3-2020, χωρίς την επιβολή προστίµων για τη µη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγούµενου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται µόνο από την 1η-1-2020».
Ποιους αφορά η δήλωση
Τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση αυτή έχουν, μεταξύ άλλων, όσοι έχουν δηλώσει ανακριβώς εδώ και πολλά χρόνια τα τετραγωνικά μέτρα των ιδιοκτησιών τους στους δήμους, όσοι τακτοποίησαν πρόσφατα αυθαίρετα κτίσματα, καθώς και όσοι έχουν αφήσει αδήλωτα στους δήμους ολόκληρα ακίνητα. Για τους ιδιοκτήτες που θα υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση η χρέωση με τα επιπλέον ποσά δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών θα αρχίσει να υπολογίζεται από την 1η-1-2020. Ως προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δηλώσεων έχει οριστεί η 31η Μαρτίου 2020, ωστόσο ο κ. Ο κ. Θεοδωρικάκος έχει προαναγγείλει ότι θα δοθεί παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2020 στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να μην επιβαρύνονται με δημοτικά τέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα