Από την ώρα της ανακοίνωσης του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την υπογραφή συμφωνίας με την Ολυμπία Οδό για την ένταξη του τμήματος Πάτρα-Πύργος, έχει ξεκινήσει μία νέα διαδικασία για το πολύπαθο έργο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com αυτό που καθορίστηκε αρχικά, ήταν το τίμημα το οποίο ανέρχεται σε 224εκατ.ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ) ως χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου. Από αυτό, ποσό περίπου 18εκατ.ευρώ, αφορά την κατασκευή σταθμών διοδίων στα πλαίσια της παραχώρησης. Το ποσό αυτό είναι κατ`αποκοπή, δηλαδή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένα ποσό στο οποίο ο παραχωρησιούχος δεν μπορεί να επιδιώξει αύξηση του. Έχει δεχθεί δηλαδή ότι με αυτά τα χρήματα ότι μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς claims.
Επιπρόσθετα, θα αναλάβει χωρίς επιπλέον κόστος και την απομάκρυνση των 100.000 και πλέον τόνων απορριμμάτων, που εναποτέθηκαν πάνω στην Πατρών-Πύργου. Από την
πλευρά της η παραχωρησιούχος, συμφώνησε να συμβάλλει με ένα επιπρόσθετο ποσό που αγγίζει τα 80εκατ.ευρώ. Συνολικά μιλάμε για ένα κόστος κατασκευής περίπου 305εκατ.ευρώ.
Αυτό που κατάφερε ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, είναι να επιτύχει την ένταξη του έργου και στο επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027 ως έργο-γέφυρα, εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση την ολοκλήρωση του. Μέχρι σήμερα, όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο, υπήρχε δέσμευση για ολοκλήρωση του εργου εντός του τρέχοντος ΕΣΠΑ, δηλαδή το αργότερο μέχρι το τέλος του 2023.
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Οι επόμενες κινήσεις όπως άλλωστε αναλύθηκε και στην ανακοίνωση του Υυποδομών, είναι η έγκριση της συμφωνίας από την Κομισιόν και τις αρμόδιες διευθύνσεις. Ήδη έχουν γίνει αρκετές επαφές μεταξύ του υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή και της Επιτρόπου Βεστάγκερ για το θέμα. Στο υπουργείο εκτιμούν ότι θα χρειαστεί ένα διάστημα 3-6 μηνών για τη τελική απάντηση.
Το μεγάλο ζητούμενο, που είναι η έγκριση, θεωρητικά είναι άγνωστο, όμως παράγοντες της αγοράς σημειώνουν στο ypodomes.com, ότι η παρουσία ως leader στο έργο της Γαλλικής πολυεθνικής Vinci, θα λειτουργήσει καταλυτικά στην τελική απόφαση από τις Βρυξέλλες. Επιπλέον η εγκατάσταση και λειτουργία διοδίων, θα δώσει έσοδα από την πρώτη μέρα λειτουργίας του νέου τμήματος, γεγονός που θα συνεκτιμηθεί θετικά στην απόφαση.
Αν υποθέσουμε ότι θα έχουμε μία θετική έκβαση, οι διαδικασίες θα πρέπει να τρέξουν με μεγάλη ταχύτητα. Θα πρέπει να τροποποιηθεί η σύμβαση παραχώρησης, να υπογραφεί από το υπουργείο ΥΠΟΜΕ και το σχήμα του παραχωρησιούχου και να κυρωθεί εκ νέου από τη Βουλή των Ελλήνων.
Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Σύμφωνα με όσα είπαν στο ypodomes.com, στελέχη με γνώση γύρω από το θέμα, εφόσον η έναρξη των έργων συμβεί το καλοκαίρι, τότε τα πρώτα 55χλμ από την Κάτω Αχαγιά μέχρι τον Πύργο θα παραδοθούν περίπου τον Μάρτιο του 2023, τα υπόλοιπα χιλιόμετρα από το Μιντιλόγλι (εκεί που τελειώνει σήμερα η Ολυμπία Οδός) μέχρι την Κάτω Αχαγιά τον Σεπτέμβριο του 2023 και η πλήρης παραλαβή του έργου θα μπορέσει να επιτευχθεί τον Οκτώβριο του 2023.
ΟΙ 8 ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου ΥΠΟΜΕ για αλλαγή του σχεδιασμού υλοποίησης της Πατρών-Πύργου, οι 8 εργολαβίες που δημιουργήθηκαν το 2015 από τον τέως υπουργό ΥΠΟΜΕ, Χρήστο Σπίρτζη θα διακοπούν. Για τις 3 εργολαβίες που οι διαγωνισμοί τους δεν είχαν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, οι προσφορές δεν ανανεώθηκαν και ως εκ τούτου (όπως έγινε και στο διαγωνισμό της Αμβρακίας Οδού) ακυρώνονται.
Για τις 5 υπογεγραμμένες εργολαβίες προβλέπεται, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, να αναρτηθεί, από τη διευθύνουσα υπηρεσία στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, απόφαση διακοπής τους και να κοινοποιηθεί στους αναδόχους των έργων. Παράλληλα θα δοθεί και η προβλεπόμενη από το νόμο αποζημίωση.
Για τις δύο εργολαβίες που έχει αναλάβει η GD Infrastrutture, έχει ήδη ανακοινωθεί από την εταιρεία η πρόθεση προσφυγής στα δικαστήρια. Το δικαστήριο που θα κρίνει την απόφαση, εφόσον τελικά γίνει προσφυγή, είναι το Διοικητικό Εφετείο Πάτρας. Νίκος Καραγιάννης ypodomes
Φορολογικές δηλώσεις: Οι προθεσμίες και η διαδικασία
-
Ετοιμότητα για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τις 15
Μαρτίου δηλώνουν το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η
ΑΑΔΕ, μετά τη...
Πριν από 3 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα