Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

«Πάγος» Βορίδη στις εξαγγελίες Χρυσομάλλη για ελαιόλαδο


Διαβεβαιώσεις ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με την ενίσχυση των παραγωγών της ανοιξιάτικης πατάτας και του πρώιμου καρπουζιού, οι οποίοι επλήγησαν από τον κορονοϊό, παρείχε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.
Αντιθέτως για το ελαιόλαδο ο κ. Βορίδης πάτησε φρένο, επειδή τους τελευταίους μήνες διαπιστώνεται μια βελτίωση της τιμής του, γεγονός που αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η τιμή του προϊόντος από εδώ και πέρα.
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει διαπιστώσει διαταραχή στην αγορά της πρώιμης πατάτας και του πρώιμου καρπουζιού. Επισήμανε επίσης ότι έχει γίνει ήδη ο σχετικός υπολογισμός για τα ποσά με τα οποία πρόκειται να ενισχυθούν οι παραγωγοί, τοποθετώντας χρονικά τις σχετικές ανακοινώσεις εντός της επόμενης εβδομάδας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου: "Σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο, ο υπουργός

ανέφερε ότι αποτελεί σημείο μίας ευρύτερης συζήτησης η οποία θα ανοίξει το επόμενο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο μίας συνολικής στρατηγικής που καταρτίζει το υπουργείο σε σχέση με την προώθηση του προϊόντος. Σημείωσε ωστόσο ότι τους τελευταίους μήνες διαπιστώνεται μία βελτίωση της τιμής του, γεγονός που αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η τιμή του ελαιόλαδου από εδώ και πέρα.
Ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο δεν κάνει επιδοματική πολιτική, αλλά ασκεί στοχευμένη πολιτική αναπλήρωσης της απώλειας εισοδήματος των παραγωγών που έχουν υποστεί τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Παράλληλα, κάλεσε εκείνους που κατηγορούν το υπουργείο ότι δεν δίνει αρκετά χρήματα, να υποβάλουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις εκτιμήσεις τους, εφόσον ισχυρίζονται ότι κάποιος κλάδος δεν έχει ενισχυθεί ικανοποιητικά.
Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα το μέτρο της «απόσταξης κρίσης» για το οποίο διατέθηκαν 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου για το ύψος της ενίσχυσης υπερέβαιναν το κλαδικό αίτημα. «Δόθηκαν 20 εκατομμύρια ευρώ ενώ η ενίσχυση που έπρεπε να δοθεί ήταν μεγαλύτερη, καθώς οδηγήθηκαν σε απόσταξη 30.000 τόνοι, και αυτή ήταν και η εκτίμηση συνεταιριστικών ενώσεων και οινοπαραγωγών» ανέφερε χαρακτηριστικά. Αυτό, όπως εξήγησε, συνέβη επειδή οι οινοπαραγωγοί δεν υποχρεώθηκαν να παραδώσουν ολόκληρη την παραγωγή τους, καθώς προσδοκούν σε εξισορρόπηση της αγοράς.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των κατώτατων εγγυημένων τιμών, επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι καταστροφικό για τους παραγωγούς σε περίπτωση που επιχειρήσει κάποιος να το εφαρμόσει σε συνθήκες ανοιχτής και δη διεθνοποιημένης οικονομίας. Σημείωσε μάλιστα ότι η Ισπανία επιχείρησε να εφαρμόσει το συγκεκριμένο μέτρο στο ελαιόλαδο, με τραγικά αποτελέσματα που οδήγησαν ουσιαστικά στη μη εφαρμογή του μέτρου".
Η ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΣΥΚΩΝ
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Κιλκίς του ΚΙΝΑΛ Γεώργιου Φραγγίδη, σχετικά με τη διαταραχή που έχουν υποστεί στην τιμή διάθεσης οι παραγωγοί σύκων, ο κ. Βορίδης τους παρότρυνε να προχωρήσουν στην πλήρη διάθεση του προϊόντος, «έστω και στη χαμηλή τιμή στην οποία καταλαμβάνει το προϊόν αυτή την περίοδο» όπως ανέφερε - σημειώνοντας ότι αυτό είναι σημαντικό για τις εκτιμήσεις που κάνει το υπουργείο. Και δεσμεύτηκε ότι όπως το υπουργείο παρεμβαίνει όπου παρατηρείται διαταραχή, το ίδιο θα κάνει και για το σύκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα