Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Λαμπρόπουλος προς Βορίδη και Βρούτση: “Πότε, επιτέλους, αυτή η ομάδα εργασίας, θα καταθέσει τις προτάσεις της για το εργόσημο;”


Την ανησυχία του για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται όσο αφορά το εργόσημο εκφράζει με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, Γιάννης Λαμπρόπουλος. Χαρακτηρίζει ως “δύσκολη για τους ελαιοπαραγωγούς, πολύπλοκη, ασαφή, χρονοβόρα και αναποτελεσματική”, την ΠΝΠ, βάσει της οποίας καλούνται να συμπληρώσουν αιτήσεις οι ελαιοπαραγωγοί προκειμένου να απασχολήσουν εργάτες από τρίτες χώρες, εν προκειμένω από την Αλβανία. Με τον ίδιο να έχει καταθέσει όχι μία αλλά 3 σχετικές ερωτήσεις για το εργόσημο, ήδη από το 2019, και ξεκάθαρη απάντηση δεν έχει πάρει ακόμα, και με την ελαιοσυγκομιδή να ξεκινά, ο Γιάννης Λαμπρόπουλος με αγανάκτηση διερωτάται “Πότε, επιτέλους, αυτή η ομάδα εργασίας, θα καταθέσει τις προτάσεις της για το εργόσημο;”, ζητώντας άμεσα να δοθεί λύση. Ταυτόχρονα ζητά να του απαντήσουν οι υπουργοί “πως θα εφαρμοστούν τα υγειονομικά μέτρα για τους εργάτες γης ώστε να αποφύγουμε την έξαρση της πανδημίας.” Αναλυτικά, η ερώτηση που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή:
26.10.20
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ
κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: 1.ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Θέμα: Αναδιοργάνωση του θεσμικού πλαισίου για το εργόσημο και απλούστευση των διαδικασιών του άρθρου 42 της Π.Ν.Π 1ης Μαΐου 2020.
Στον Νομό Μεσσηνίας, η συλλογή του ελαιοκάρπου έχει ξεκινήσει και η έλλειψη εργατών γης, κυρίως από Αλβανία, είναι εμφανής, με αποτέλεσμα οι ελαιοπαραγωγοί μας, να ανησυχούν και να αγωνιούν, για το πως θα συλλέξουν το προϊόν τους.
Η ένταση της πανδημίας στις γειτονικές χώρες, δημιουργεί ένα επιπρόσθετο πρόβλημα και φόβο μαζί.
Η διαδικασία του άρθρου 42 της Π.Ν.Π. της 1ης Μαΐου 2020, είναι δύσκολη για τους ελαιοπαραγωγούς, πολύπλοκη, ασαφής, χρονοβόρα και αναποτελεσματική, ενώ τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πολλά.
Η έλλειψη, δε, προσωπικού στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, επιτείνει το πρόβλημα.
Με τρεις ερωτήσεις, που έχω καταθέσει στη Βουλή (29/09/2019, 13/05/2020 και 15/09/2020) ζητούσα την τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για το εργόσημο, ώστε να είναι δυνατή η μετακίνηση και απασχόληση αλλοδαπών εργατών γης, που εισέρχονται στη χώρα μας, με τουριστική βίζα, τριών μηνών, για εποχιακή εργασία.
Με την υπουργική απόφαση 44116/15.10.2019, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας, με σκοπό την επεξεργασία προτάσεων, για την αναδιοργάνωση του θεσμικού πλαισίου του εργόσημου και του τίτλου κτήσης.
Στην τελευταία απάντηση του Υπουργείου σας, κάνετε γνωστόν ότι «στόχος του Υπουργείου είναι οι σχετικές διατάξεις να οριστικοποιηθούν εντός του 2020».
Επειδή το πρόβλημα της συγκομιδής, για την φετινή ελαιοκομική περίοδο, που έχει ήδη αρχίσει, είναι τεράστιο, επιβάλλεται η άμεση-τώρα-λήψη αποφάσεων και ενεργειών.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κκ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
Πρόκειται να επισπευσθούν αλλά και να απλουστευθούν οι διαδικασίες, που προβλέπονται στο άρθρο 42 της Π.Ν.Π. της 1ης Μαΐου 2020 και να ενισχυθεί η αρμόδια υπηρεσία με το απαραίτητο προσωπικό;
Πότε, επιτέλους, αυτή η ομάδα εργασίας, θα καταθέσει τις προτάσεις της για το εργόσημο, ώστε να δοθούν οι λύσεις, που περιμένουν οι αγρότες μας, για να μην κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα και άλλες συνέπειες, αλλά και να εισπράττει το ασφαλιστικό μας σύστημα;
Πως θα εφαρμοστούν οι υγειονομικοί κανόνες, για τους εργάτες γης, που θα έλθουν στην Ελλάδα από τις γειτονικές χώρες, ώστε να αποφύγουμε την έξαρση της πανδημίας και να προστατεύσουμε τους αγρότες μας και την ελληνική περιφέρεια;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα