Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Αυτά τα επιστημονικά κανάλια αποκαθιστούν τη σχέση μας με τις θετικές επιστήμες


Πόσοι από σας θεωρείτε τη φυσική βαρετή και δυσκολονόητη; 
Σίγουρα η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων γαλουχήθηκε με την ιδέα πως οι θετικές επιστήμες απαιτούν κόπο και ώρες ατελείωτες μπροστά από μαυροπίνακες με εξισώσεις προκειμένου να επέλθει η κατανόηση. 
Η προκατάληψη αυτή κατά τα σχολικά χρόνια οδηγεί τους περισσότερους μαθητές στο να θεωρήσουν à priori πως η επιτυχία τους σε αυτά τα μαθήματα μοιάζει σχεδόν αδύνατη, πεποίθηση που τους ακολουθεί προφανώς και στην ενήλικη ζωή.

Ή μάλλον όχι ακριβώς προκατάληψη. Γιατί πράγματι έτσι είναι. Η επιστημονική έρευνα απαιτεί σκληρή δουλειά μηνών για μια μέρα επιβράβευσης- η οποία δεν είναι καν σίγουρο ότι θα έρθει. Η ωραιοποιημένη εικόνα που απολαμβάνει η επιστήμη όταν παρουσιάζεται στον κινηματογράφο και στις σειρές έχει φέρει πολλούς προ εκπλήξεως, όταν αποφάσισαν να ακολουθήσουν το δύσκολο μονοπάτι του ερευνητή.
Στα καλά νέα τώρα· δε χρειάζεται να σπουδάσουμε για να πάρουμε μια γεύση του κόσμου αυτού. Δε χρειάζεται καν να έχουμε τις βασικές γνώσεις.
Ένα τσούρμο επιστημόνων και ειδικών, αποφάσισαν κάποια στιγμή πως οι νόμοι που διέπουν τη φύση είναι υπερβολικά συναρπαστικοί για να τους κρατάνε για τους εαυτούς τους. Κι έτσι εγένετο η τάση, που σήμερα αποκαλούμε εκλαϊκευμένη επιστήμη.

Η Wikipedia αναφέρει σχετικά με τον όρο :
«Η εκλαΐκευση της επιστήμης είναι η παρουσίαση της τελευταίας με τρόπο κατανοητό από το ευρύ κοινό, τον μέσο δηλαδή άνθρωπο, στον οποίο και απευθύνεται. (…) Οι μορφές εκλαϊκεύσεως περιλαμβάνουν τα βιβλία, τα άρθρα σε περιοδικά και ιστοσελίδες, τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά ντοκιμαντέρ, και τα μουσεία φυσικών επιστημών.»
Αν και όλες οι παραπάνω μορφές της είναι εξίσου άξιες ενασχόλησης, σήμερα θα σταθούμε στην στροφή της εκλαϊκευμένης επιστήμης προς την πλατφόρμα του YouTube, καθώς αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα για το δικό μου προσωπικό ταξίδι στον κόσμο της φυσικής, των μαθηματικών, της βιολογίας και άλλων πολλών μέχρι πολύ προσφάτως ανεξερεύνητων για μένα τομέων.
Ένα μέσο φρέσκο, νεανικό, εύκολα προσβάσιμο, που έχει μαζέψει τα μεγαλύτερα ταλέντα της εγχώριας και μη επιστημονικής κοινότητας που προσπαθούν να μας εξηγήσουν πως λειτουργεί ο γαλάζιος πλανήτης μας -αλλά και άλλοι έξω απ’ αυτόν- και να απαντήσουν σε -περίεργες και μη- καθημερινές απορίες.
Παρακάτω, θα βρείτε τα τέσσερα -κατά τη γνώμη μου- κορυφαία στο είδος κανάλια, όλα παιδιά Ελλήνων δημιουργών, και άψογα στην ποιότητα του περιεχομένου που παρουσιάζουν.

Astronio

Ο γλυκύτατος Παύλος Καστανάς δε θα κρύψω πως αποτελεί τη δική μου προσωπική αδυναμία. To μακράν δημοφιλέστερο ελληνικό επιστημονικό κανάλι σπάει ρεκόρ, αγγίζοντας φέτος τον αστρονομικό αριθμό των 174 χιλιάδων συνδρομητών. Ο Παύλος, φυσικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο επάγγελμα και με εξειδίκευση στην αστροφυσική, μας συστήνει έναν κόσμο που σχεδόν όλοι σκεφτήκαμε έστω και μια φορά πως θα ήταν συναρπαστικό να ανακαλύψουμε, καθώς ψάχναμε τον αστερισμό της Κασσιόπης στον καλοκαιρινό νυχτερινό ουρανό.
«Οι υπόλοιπες επιστήμες ασχολούνται με το 0,0001+% του τι συμβαίνει στον κόσμο. Η αστροφυσική με όλα τα υπόλοιπα», δηλώνει σε συνέντευξή του.
Αν αφεθούμε στη δίνη του πηγαίου ενθουσιασμού του γι’ αυτό που αγαπάει, θα οδηγηθούμε σε μια απολαυστική περιπέτεια, σ’ ένα νοητό ταξίδι που θα μας μεταφέρει πολλά έτη φωτός μακριά απ’ τον μικρόκοσμό μας.
Μεταξύ άλλων θα μάθουμε πως τελειώνει η ζωή των άστρων, γιατί δεν έχουμε επικοινωνήσει ακόμα με εξωγήινους, ποιοι είναι οι πιο παράξενοι πλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα, ενώ θα ενημερωνόμαστε συχνά και για τα πιο καυτά νέα της αστροφυσικής.

Mad scientist

Σε λίγο (…πολύ) πιο κυνικό ύφος, ο Mad Scientist μας προσγειώνει ανώμαλα στα γήινα. Ο χημικός ονόματι Σταμάτης, με το ιδιαίτερο και -δικαίως- οξύθυμο ταμπεραμέντο του, είναι μια χρήσιμη παρουσία στο ιντερνετικό χάος των fake news και της ψευδοεπιστήμης.
Τα βίντεο του Mad Scientist είναι ένα τεκμηριωμένο και βασισμένο σε γεγονότα μανιφέστο ενάντια στους αντιεμβολιαστές, στα ζώδια, στους flat earthers, και γενικότερα σε όλους αυτούς που καταπατούν συνεχώς τις βασικές αρχές που διέπουν την επιστημονική έρευνα, παρουσιάζοντας κάποιες αβάσιμες εικασίες ως γεγονότα και χειραγωγώντας συναισθηματικά το κοινό τους.
Με τον Σταμάτη θα μάθετε να αναγνωρίζετε πλέον όλες τις παγίδες που στήνουν οι συνομωσιολόγοι και να προσπερνάτε τα clickbate άρθρα, των οποίων η ύπαρξη τόσο ταλαιπωρεί και συγχύζει τον ιντερνετικό μας φίλο -δηλαδή το συμπαθητικό animated ανθρωπάκι με τα γυαλιά που μας μιλάει σε όλα του τα βίντεο.
Προειδοποίηση: ίσως μετά από ένα γερό binge watching να τον ακούσετε κάποια μέρα να φωνάζει στον ύπνο σας: «Πηγή παρακαλώ!».

The Sceptic Theory

Στο The Sceptic Theory συναντάμε μια μεγάλη γκάμα βίντεο, η οποία δε περιορίζεται μόνο σε ερωτήματα θετικών επιστημών. Με εμφανείς επιρροές από το βρετανικό κανάλι Vsauce, στο The Sceptic Theory θα ακούσουμε για την επιστημονική μέθοδο και την προκατάληψη της επιβεβαίωσης, για τις επιλογές στις οποίες μας οδηγεί το ασυνείδητό μας, για τα κοινωνικά πειράματα καθώς και για διάφορα παράδοξα και τις εξηγήσεις τους.
Σίγουρα ένα κανάλι που θα εμφανιστεί πολλές φορές στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης εκείνες τις βραδινές ώρες που οι ξενύχτηδες πληκτρολογούν στην μπάρα του google υπαρξιακά ερωτήματα όπως «γιατί πιστεύουμε σε θρησκείες»
Και για του λόγου το ασφαλές:

Καθημερινή φυσική

Στους τίτλους των βίντεο του συγκεκριμένου καναλιού, θα αναγνωρίσουμε φευγαλέα κάποιος που μας παραπέμπουν σε βιβλίο φυσικής Β’ Γυμνασίου. Μη βιαστείτε να φύγετε όμως. Ο Στέφανος θα μας μιλήσει για τα ίδια θέματα με πολύ πιο μεταδοτικό και φρέσκο τρόπο από εκείνον που βιώσαμε καθούμενοι στα σχολικά έδρανα.
Άλλωστε το όνομα «Καθημερινή Φυσική» καθόλου τυχαίο δεν είναι. Θεωρία της σχετικότητας, εντροπία, θερμότητα, όλα εξηγημένα με τον πιο απλουστευμένο τρόπο, προκειμένου ακόμα και ο πιο αδαής να μπορέσει να σταθεί αξιοπρεπώς σε μια σχετική συζήτηση.
Εσείς δε θέλατε πάντα να μάθετε  τι είναι η Κβαντική Φυσική και να το συζητήσετε με την παρέα σας;


«You, me, everyone. We are all made of star stuff»- Cosmos: a space-time odyssey
Ντορίνα Παπαγεωργίου speedynews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα