Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Μάσκα που παγιδεύει και εξοντώνει τον κορονοϊο κατασκεύασε το ΜΙΤ


Οι ερευνητές του MIT στοχεύουν να δημιουργήσουν μάσκες που ενσωματώνουν ένα θερμαινόμενο πλέγμα χαλκού και απενεργοποιεί τον κορονοϊο αλλά και άλλους ιούς χρησιμοποιώντας θερμότητα.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του MIT, οι ερευνητές του πανεπιστημίου συνεργάστηκαν και δημιούργησαν μια μάσκα που παγιδεύει και εξουδετερώνει την επιβλαβή δράση του κορονοϊού με όπλο την θερμότητα.
Καθώς το άτομο που φορά τη μάσκα αναπνέει μέσα και έξω, ο αέρας ρέει επανειλημμένα στο πλέγμα της μάσκας και τυχόν ιικά σωματίδια στον αέρα επιβραδύνονται και απενεργοποιούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Μια τέτοια μάσκα θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας, λένε οι ερευνητές, καθώς και για το κοινό σε καταστάσεις όπου η κοινωνική απόσταση θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί, όπως τα ΜΜΜ.
Οι ερευνητές του ΜΙΤ τονίζουν πως η έρευνα τους έχει προ-δημοσιευτεί επιστημονικό διαδικτυακό τόπο, αλλά δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από επιστημονικούς ή ιατρικούς εμπειρογνώμονες.
Η έρευνα έδειξε ότι ο ιός εξουδετερώνεται στους 90 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα, η μάσκα αυτή δεν έχει εφαρμογή μόνο στον κορωνοϊό, αλλά σε κάθε είδους επικίνδυνο για τον άνθρωπο ιό.
«Αυτή είναι μια εντελώς νέα ιδέα για τη μάσκα στο ότι δεν αποκλείει κυρίως τον ιό. Στην πραγματικότητα αφήνει τον ιό να περάσει από τη μάσκα, αλλά το επιβραδύνει και το απενεργοποιεί », λέει ο Michael Strano, ο καθηγητής χημικών μηχανικών Carbon P. Dubbs στο MIT.

Οι ερευνητές έχουν αρχίσει να κατασκευάζουν πρωτότυπα μασκών και ελπίζουν να αρχίσουν να τα δοκιμάζουν σύντομα. Περιέγραψαν τη νέα ιδέα και σχεδιασμό σε άρθρο που δημοσίευσαν στο bioRxiv.
«Οι μάσκες που φοράμε τώρα έχουν σχεδιαστεί για να συλλάβουν μέρος του ιού. Προσφέρουν προστασία, αλλά κανείς δεν σκέφτεται πραγματικά να απενεργοποιήσει τον ιό και να αποστειρώσει τον αέρα. Αυτό με εξέπληξε », λέει ένας από τους ερευνητές.
Η ομάδα ξεκίνησε να σχεδιάσει μια μάσκα που θα σκότωνε ιούς χρησιμοποιώντας την θερμότητα. Αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το πλέγμα χαλκού ως στοιχείο θέρμανσης και σύλληψης και πραγματοποίησαν κάποια μαθηματική μοντελοποίηση για να καθορίσουν το βέλτιστο εύρος θερμοκρασίας που θα πρέπει να επιτύχουν για να σκοτώσουν τους κοροναϊούς που ρέουν προς τα μέσα ή προς τα έξω από τη φυσική αναπνοή.
«Η συντριπτική πλειονότητα των μασκών λειτουργεί σήμερα με διήθηση, φιλτράρισμα σωματιδίων κατά μέγεθος ή ηλεκτρικό φορτίο», λέει ένας από τους ερευνητές. "Αυτή η μάσκα βασίζεται σε έναν διαφορετικό μηχανισμό και λειτουργεί κυρίως με θερμική απενεργοποίηση."
Οι ερευνητές υπολόγισαν πόσο γρήγορα εξουδετερώνονται οι κοροναϊοί σε διαφορετικές θερμοκρασίες και συνθήκες παγίδευσης και διαπίστωσαν ότι μια θερμοκρασία περίπου 90 βαθμών Κελσίου θα μπορούσε να επιτύχει μεταξύ χίλιων και εκατομμυρίων φορές μείωση των ιικών σωματιδίων, ανάλογα με το τελικό μέγεθος της μάσκας. Έδειξαν επίσης ότι αυτή η θερμοκρασία μπορεί να επιτευχθεί με τη λειτουργία ενός ηλεκτρικού ρεύματος σε χαλκό πλέγματος πάχους 0,1 χιλιοστών ή θερμοηλεκτρικό θερμαντήρα, που τροφοδοτείται από μια μικρή μπαταρία. Τα τρέχοντα πρωτότυπα περιλαμβάνουν μια μπαταρία 9 βολτ, η οποία θα παρέχει αρκετή ισχύ για τη θέρμανση της μάσκας για λίγες ώρες αλλά και για να κρυώσει τον αέρα πριν εισπνευστεί.
«Φυσικά, πρέπει να προσέχουμε την ασφάλεια και την άνεση των χρηστών μάσκας», λέει ο Faucher. «Ο αέρας θα κρυώσει μετά από ιογενή απενεργοποίηση για να κάνει τη μάσκα άνετη και ασφαλής στη χρήση.»
Οι ερευνητές μπόρεσαν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της απενεργοποίησης του ιού εκμεταλλευόμενοι την αναπνοή για να δημιουργήσουν έναν τύπο αντιδραστήρα γνωστό ως αντιδραστήρα αντίστροφης ροής. Καθώς το άτομο που φορά τη μάσκα αναπνέει μέσα και έξω, η ροή του αέρα αντιστρέφεται συνεχώς, επιτρέποντας σε όλους τους ιούς να περάσουν πάνω από το πλέγμα της μάσκας πολλές φορές και καθιστώντας πιο πιθανό ότι θα εξουδετερωθούν. Ο καθαρός αέρας ρέει έξω από τους αεραγωγούς και στις δύο πλευρές της μάσκας.
Το πλέγμα χαλκού περιβάλλεται από νεοπρένιο, ένα μονωτικό υλικό που εμποδίζει το εξωτερικό της μάσκας να γίνει πολύ ζεστό για φθορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα