Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Μαγιορκίνης: Θα αυξηθούν τα κρούσματα στα τέλη Οκτώβρη - Ανακοινώθηκε παράταση μέτρων κορονοϊού

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, υποστήριξε ότι προς τα τέλη Οκτώβρη πρέπει να αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων. Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε παράταση μέτρων
Στην Ελλάδα η πανδημία διατηρεί τα επίπεδα των διαγνώσεων σε περισσότερα από 300 ανά ημέρα με ανοδικές τάσεις, καθότι μέσα στην τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν περισσότερες από 400 διαγνώσεις ανά ημέρα σε 3 περιπτώσεις. Η μία είναι και σήμερα (χθες)
Η τάση επέκτασης της επιδημίας φαίνεται και από τους διασωληνωμένους σύμφωνα με

τον κ. Μαγιορκίνη, η οποία αυξάνει την πίεση στο Σύστημα Υγείας.
Από χθες (1/10) αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι πάνω από 80.
«Η δυναμική της πανδημίας παραμένει δυσανάλογα κατανεμημένη στην Αττική, με τον αριθμό των διαγνώσεων να υπερβαίνει τις μισές με αυξητικές τάσεις. Η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων από την έναρξη του δεύτερου κύματος στο πρώτο δεκαημερο του Αυγούστου γίνεται αργά αλλά όχι σταθερά και ακολουθεί διακυμάνσεις με βραχυχρόνιες εφέσεις. Υπάρχει ακόμα μεγαλο περιθώριο βελτίωσης για να οδηγηθούμε σε σταθεροποίηση και ύφεση».
Ο κ. Μαγιορκίνης προειδοποίησε ότι δεύτερο κύμα στο βόρειο ημισφαίριο μπαίνει σε περίοδο αυξημένης μεταδοτικότητας, η οποία σταθερά θα επηρεάζεται από τη μείωση της θερμοκρασίας. Με τη σταδιακή μεταφορά των κοινωνικών δραστηριοτήτων σε κλειστούς χώρους, θα αρχίσουμε να μπαίνουμε σε πιο ζεστούς χώρους, όπου η μετάδοση του ιού είναι μέχρι και 10 φορές υψηλότερη
«Είναι λογικό να υπάρξει αύξηση της μετάδοσης προς τα τέλη Οκτώβρη» κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.
Παράταση μέτρων
Τα 2 πιο επικίνδυνα χαρακτηριστικά του ιού
Ο καθηγητής επιδημιολογίας αναφέρθηκε και στις εστίες υπερμετάδοσης που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες και μίλησε για τα 2 χαρακτηριστικά του ιού που τον καθιστούν δύσκολα ελέγξιμο
μετάδοση από άτομα που δεν έχουν εκδηλώσει σημαντικά συμπτώματα - άρα δε μπορούν να αντιληφθούν ότι έχουν κολλήσει
η μετάδοση υπό κατάλληλες και όχι πλήρως κατανοητές από μας συνθήκες μπορεί να γίνει σε μεγάλο αριθμό ατόμων
Αυτή η υπερμετάδοση μπορεί να αλλάξει την πορεία της πανδημίας του ιού από τη μία μέρα στην άλλη.
«Γι΄αυτό πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας σιωπηλούς φορέις της πανδημίας και να τρηούμε τα μέτρα. Η μάσκα και η κοινωνική απόσταση παραμένουν η ραχοκοκαλιά της πρόληψης της μετάδοσης και δρουν αποτελεσματικά τόσο στην ασυμπτωματική μετάδοση όσο και δυναμική υπερμετάδοσης.
Παράταση των μέτρων μέχρι 12 Οκτωβρίου
Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως το δεύτερο κύμα του ιού είναι σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο ενώ ενημέρωσε πως την τελευταία εβδομάδα υπάρχει σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων τα οποία καταγράφονται κάθε μέρα.
«Μέσα από την καθημερινότητα βλέπουμε πόσο μεταδοτικός είναι ο κορονοϊός. Ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση αυξάνεται», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς και απέυθυνε έκκληση για τήρηση μέτρων στους οίκους ευγηρίας και στους κατοίκους της Πέλλας, όπου εντοπίστηκαν 115 κρούσματα σε κονσεσβοποιία.
«Ακούω συνεχώς το ερώτημα αν θα πάρουμε νέα μέτρα, αλλά το σημαντικό είναι να τηρήσουμε τα ήδη επιβληθέντα. Η τήρηση των μέτρων δεν είναι καταναγκασμός. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και να προφυλασσόμαστε. Άλλος τρόπος αντιμετώπισης δεν υπάρχει κι έρχεται χειμώνας που τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα», τόνισε
«Η παρούσα κατάσταση απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και ανακοίνωσε την παράταση των ισχυόντων μέτρων μέχρι και τις 12 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα