Σύμφωνα με τη διάταξη που κατατέθηκε σε τροπολογία στην Βουλή, δεν δικαιούνται απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όσοι το εισόδημά τους προσδιορίζεται με βάση τα τεκμήρια σε επίπεδο υψηλότερο του πραγματικού εισοδήματος και έχουν φορολογηθεί με βάση τα τεκμήρια κατά τις προηγούμενες δύο φορολογικές χρήσεις.
Η διάταξη της τροπολογίας για την απαλλαγή της εισφοράς αλληλεγγύης αναφέρει: «Ειδικά για το φορολογικό έτος 2020 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α τα εισοδήματα που προβλέπονται στο άρθρο αυτό, με εξαίρεση τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις. Αν το εισόδημα προσδιορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 34, η απαλλαγή της παρούσας παρέχεται εφόσον για τα δύο (2) προηγούμενα φορολογικά έτη δεν έτυχε εφαρμογής ο εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας σύμφωνα με τα άρθρα 30, 31, 32, 33 και 34. Για το φορολογικό έτος 2021 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α τα εισοδήματα που αποκτώνται από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Αν το εισόδημα προσδιορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 34, η απαλλαγή της παρούσας παρέχεται εφόσον για τα δύο (2) προηγούμενα φορολογικά έτη δεν έτυχε εφαρμογής ο εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας σύμφωνα μετά άρθρα 30, 31, 32, 33 και 34.».
Η παραπάνω διάταξη έχει ως αποτέλεσμα ότι στην περίπτωση κατά την οποία τα εισοδήματα του φορολογούμενου προσδιορίζονται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα, για να ισχύσει η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης θα πρέπει ο φορολογούμενος να μην έχει φορολογηθεί τα προηγούμενα δύο χρόνια με βάση τα τεκμήρια.
Δηλαδή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, δεν θα πληρώσουν εισφορά αλληλεγγύης το έτος 2021, μόνο εφόσον δεν έχουν φορολογηθεί βάσει τεκμηρίων για τα έτη 2020 και 2019.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα