Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Διαβατήριο για την είσοδο στη Βρετανία και για τους πολίτες της ΕΕ στην μετά-Brexit εποχή


Όπως ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, οι ταυτότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και της Ελβετίας δεν θα γίνονται δεκτές ως έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο για την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Οκτώβριο του 2021.
Την Πέμπτη δημοσιεύθηκε το επικαιροποιημένο μοντέλο λειτουργίας των συνόρων ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία στην εποχή μετά το Brexit, από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο παρέχει λεπτομέρειες για τους κανίνες που θα ισχύουν από 01/10/2021.
«Τα δελτία ταυτότητας είναι μεταξύ των λιγότερο ασφαλών εγγράφων που απαιτούνται στα σύνορα. Ο τερματισμός της χρήσης τους θα ενισχύσει την ασφάλειά μας καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο επανακτά τον έλεγχο των συνόρων του στο τέλος της μεταβατικής περιόδου», ανέφερε η κυβέρνηση σε δήλωσή της. Έτσι, φαίνεται ότι τα διαβατήρια επανέρχονται στο τραπέζι, για όποιον θέλει να βρεθεί στη Βρετανία.
Από το σχέδιο, θα εξαιρούνται οι πολίτες Ιρλανδίας και Γιβραλτάρ. Παράλληλα, επιβεβαιώνονται τα σχέδια να γίνει υποχρεωτικό για όλους τους οδηγούς φορτηγών να αποκτήσουν ειδική άδεια πρόσβασης στη κομητεία του Κεντ και για τη διέλευση των καναλιών του Ντόβερ μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στις 31 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, μια «εύχρηστη» διαδικτυακή υπηρεσία θα επιτρέπει στους μεταφορείς να ελέγχουν εάν έχουν τα σωστά τελωνειακά έγγραφα ώστε να λάβουν άδεια πρόσβασης στο Κεντ.
Η πρόταση υιοθετήθηκε από τον υπουργό παρά των πρωθυπουργώ Μάικλ Γκοβ τον περασμένο μήνα, όμως συνάντησε εξαρχής την έντονη αντίδραση πολλών βουλευτών, με ορισμένους να δηλώνουν ότι η κίνηση αυτή ισοδυναμεί με τη «δημιουργία συνόρων στην Αγγλία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα