Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Τραπεζοϋπάλληλοι: Από τις τράπεζες στους servicers – Τα πακέτα προσφορών σε Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς

Ομοιότητες ως προς τον βασικό «κορμό» των παροχών, αλλά και ουσιώδεις διαφορές, που έχουν να κάνουν, τόσο με τον τρόπο, όσο και με τον χρόνο ολοκλήρωσης των σχετικών συνομιλιών, εντοπίζονται στις επίμαχες συμφωνίες των «3». Παράλληλο τραπεζικό σύστημα οι servicers με 5.000 εργαζόμενους.
Ομοιότητες ως προς τον βασικό «κορμό» των παροχών και την εξασφάλιση των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αλλά και ουσιώδεις διαφορές, που έχουν να κάνουν, τόσο με τον τρόπο, όσο και με τον χρόνο ολοκλήρωσης των σχετικών συνομιλιών, εντοπίζονται στις συμφωνίες μεταβίβασης των εργαζομένων, που υπέγραψαν οι διοικήσεις των Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζας

Πειραιώς με τα σωματεία.
Πιο αναλυτικά:
Μπόνους: Όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου των εργαζομένων στην Alpha Bank, οι περίπου 800 υπάλληλοι (εκ των οποίων ένα ποσοστό της τάξεως του 25% αφορά σε «ενοικιαζόμενους») θα λάβουν μπόνους 10 μικτών μηνιαίων μισθών, με κατώτατο πλαφόν, που ανέρχεται στο ποσό των 25.000 ευρώ, προκειμένου να μετακινηθούν στη νέα Cepal. Αντίστοιχο ήταν και το deal της διοίκησης της Eurobank με το Σωματείο Union για τη μεταγραφή περίπου 800 εργαζομένων στην FPS, ενώ μπόνους πέντε μισθών συν πριμ μετάβασης και πριμ παραμονής στην Intrum τεσσάρων μισθών ενέκρινε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για σχεδόν 1.200 άτομα.
Ασφαλιστικά προγράμματα: Οι εργαζόμενοι της Alpha Bank έχουν την δυνατότητα να διατηρήσουν, τόσο το ομαδικό νοσοκομειακό, όσο και το εξωνοσοκομειακό πρόγραμμα με τους υφιστάμενους όρους, ενώ η Cepal και κατ’ επέκταση ο επενδυτής, που θα την αγοράσει μετά από τον διαγωνισμό, ο οποίος είναι σε εξέλιξη, αναλαμβάνει τη δέσμευση να συνεχίσει τις καταβολές εισφοράς στο αποταμιευτικό πρόγραμμα της ΑΧΑ. Όσον αφορά στους υπό µεταφορά εργαζόµενους στην FPS, αυτοί διατήρησαν τα ίδια οµαδικά προγράµµατα Ζωής και Υγείας (συνταξιοδοτικό και ιατροφαρµακευτικό πρόγραµµα), που είχαν στην Eurobank, ενώ ειδικά για εκείνους, οι οποίοι θα επέλεγαν τη ρευστοποίηση του συσσωρευµένου ποσού του οµαδικού ασφαλιστήριου διαχείρισης συνταξιοδοτικού κεφαλαίου, για το όριο θεµελίωσης δικαιώµατος θα συνυπολογίζονταν τα συνολικά έτη προϋπηρεσίας στον Όμιλο. Εξίσου διασφαλισμένα ήταν και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των υπαλλήλων της Πειραιώς.
Δέσμευση από πλευράς του επενδυτή: «Όλα αυτά, που συμφωνήσαμε – πέρα από τη σύμβαση, που κάναμε εμείς με την τράπεζα – θα είναι και όροι της ατομικής σύμβασης του εκάστοτε εργαζόμενου, δηλαδή, ισχυροποιούνται απόλυτα. Που σημαίνει ότι ο μελλοντικός επενδυτής δεσμεύεται ‘μέχρι κεραίας’», εξηγεί στο ΝΜ ο πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζομένων της Alpha Bank, κ. Τάσος Γκιάτης. Αυτή είναι, ίσως και η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τις αντίστοιχες συμφωνίες των Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς, αφού, τόσο η DoValue, όσο και η Intrum, κλήθηκαν εκ των υστέρων και ενόσω είχαν κλείσει deal με τις τράπεζες να συναινέσουν στους όρους μεταφοράς του προσωπικού, γεγονός, που μείωνε τα όποια περιθώρια από πλευράς τους για τυχόν ενσωμάτωση του επίμαχου κόστους στο τίμημα.
Servicers: Ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα με 5.000 εργαζόμενους
Για ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, που έχει φτάσει να απασχολεί σήμερα περισσότερους από 5.000 εργαζόμενους, κάνει λόγο στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος εργαζομένων στην Alpha Bank.
«Έχουμε τονίσει με ξεκάθαρο τρόπο ότι παράλληλα με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αναπτύσσεται ένας τεράστιος κλάδος, αυτός των εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων και γι’ αυτό τον λόγο μεγάλες εταιρίες επενδύουν σ’ αυτόν τον τομέα. Δεν είναι μόνο η διαχείριση των σημερινών κόκκινων δανείων, αλλά και των αυριανών ή ακόμη και της διαχείρισης ακινήτων κ.ά. Ήδη αυτές οι εταιρίες (δηλ. ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα) ξεπέρασαν τις 23, με προσωπικό που ξεπερνά τις 5.000 εργαζομένων, αφού ήδη μόνο από τις τράπεζες οι εργαζόμενοι θα είναι πάνω από 3.000», σημειώνει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως για τη μεταβίβαση στη νέα Cepal υπήρχαν δύο δρόμοι:
Με μονομερή απόφαση της τράπεζας, χωρίς καμία συμφωνία, στηριζόμενοι στο προεδρικό διάταγμα 178/2002, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα είχαν διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας, τις μισθολογικές ρυθμίσεις και τις παροχές για χρόνο μέχρι τη λήξη της κλαδικής σύμβασης (δηλαδή, λιγότερο από έναν χρόνο) και στη συνέχεια, θα ήταν εργαζόμενοι στη Cepal χωρίς κανένα δικαίωμα.
Με διαπραγμάτευση με τη διοίκηση της τράπεζας, ώστε η μεταφορά να γίνει με όρους, που κατοχυρώνουν απόλυτα τα επαγγελματικά τους συμφέροντα.
«Είχαμε παρακολουθήσει ανάλογες διαδικασίες μεταβίβασης κλάδου στις τράπεζες που προηγήθηκαν της δικής μας και ήμασταν αποφασισμένοι να αποφύγουμε λάθη, παραλείψεις, εκκρεμότητες και συγκρούσεις, που λόγω διοικητικών λαθών και επαναστατικών συνδικαλιστικών πρακτικών οδήγησαν για πρώτη φορά σε ομαδικές απολύσεις εργαζομένων», καταλήγει ο Σύλλογος, «φωτογραφίζοντας», ουσιαστικά, τις εξελίξεις στην Πειραιώς, με την απομάκρυνση περί των 25 υπαλλήλων, οι οποίοι δεν δέχθηκαν αφενός, τη μετακίνηση στην Intrum και αφετέρου, τις άλλες εναλλακτικές επιλογές (απασχόληση στο δίκτυο καταστημάτων της τράπεζας ή σε θυγατρική της στην Αττική, ένταξη σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με ενισχυμένες απολαβές κ.ο.κ.).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα