Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Ως 2,5 ευρώ το λάδι Καλαμών, οι αγρότες λένε πως οι εργάτες έγιναν... συνεταίροι τους

Μιας μορφής ανάσα, η ελαιοποίηση για τους παραγωγούς που πλήττονται από τις εξευτελιστικές τιμές ενώ η αγορά οδηγείται σε αποσυμφόρηση.
Δίχως προηγούμενο η εφετινή χρονιά στην Καλαμών, με τους παραγωγούς να εξακολουθούν να προτιμούν το δρόμο της ελαιοποίησης για τη φετινή σοδειά τους, λόγω των πολύ χαμηλότερων -από το κόστος παραγωγής- τιμές που τους προσφέρονται.
Έτσι, μια τυπική ημέρα έξω από ένα ελαιοτριβείο σε νομούς όπως η Αιτωλοακαρνανία, η Φθιώτιδα και η Λακωνία περιλαμβάνει τόνους Καλαμών προς ελαιοποίηση. Πολλά ελαιοτριβεία πάνε σε έκθλιψη ξεχωριστά από την Κορωνέϊκη, ενώ το έλαιο από Καλαμών πιάνει πλέον και σχετικά καλές τιμές.
Όπως μαθαίνει ο ΑγροΤύπος, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γερακίου Λακωνίας, μιας περιοχής κατάφυτης σε Καλαμών, πλήρωσε τον παραγωγό 2,50 ευρώ το κιλό για το λάδι από Καλαμών τις προηγούμενες ημέρες. Ο εν λόγω Συνεταιρισμός λένε πληροφορίες πέρσι τέτοια εποχή είχε παραλάβει ήδη 500 τόνους Καλαμών από παραγωγούς, προκειμένου να διαπραγματευτεί την πώλησή τους, όμως φέτος μόλις που έχει πάρει μια ποσότητα που ξεπερνά τους 100 τόνους.
Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο κάποιος παραγωγός από την περιοχή, υπάρχουν αγρότες που πάνε για ελαιοποίηση όλον τον καρπό ανεξαρτήτως μεγέθους, ως αντίδραση για τις χαμηλές τιμές που τους προσφέρονται, τιμές σαφώς κάτω του κόστους, ενώ την ίδια ώρα από την αντίθετη πλευρά διαρρέονται ήδη τιμές προς τα... πάνω για το προϊόν.
Παρόμοια με τη Λακωνία είναι η εικόνα και στο νομό Φθιώτιδας, όπου, όπως μας ανέφερε ο ελαιοπαραγωγός Γιώργος Μπουράμας, οι περισσότεροι επιλέγουν την ελαιοποίηση, καθώς υπάρχουν λάδια από Καλαμών που πληρώνονται έως και 2,30 ευρώ το κιλό, ενώ οι τιμές για το βρώσιμο προϊόν... σέρνονται.
Και στην Αιτωλοακαρνανία, όμως, με την δραματικά μειωμένη φέτος παραγωγή ελιάς για μια σειρά από λόγους, η συντριπτική πλειοψηφία πάει για ελαιοποίηση τις Καλαμών, με τις τιμές στο έλαιο να φθάνουν επίσης έως 2,30 ευρώ. Στην ίδια περιοχή, πολύς κόσμος δεν μαζεύει εξάλλου καν, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε εις εξ αυτών στον ΑγροΤύπο, οι εργάτες με τα μαζευτικά (από 30 έως 40 ευρώ μεροκάματο) που ζητούν μπαίνουν φέτος συνεταίροι επί της ουσίας και τα έξοδα δεν βγαίνουν. Μπίκας Αλέξανδρος agrotypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα