Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Αυτοδύναμοι Δήμαρχοι


Πλειοψηφία 3/5 θα έχουν οι Δήμαρχοι στα συμβούλια, σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκηση, που προωθεί η κυβέρνηση. Έτσι, ο γενικός κανόνας που αναμένεται να ισχύσει θα είναι τα 3/5 να πηγαίνουν στον δήμαρχο και τα 2/5 στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, δεδομένης και της πάγιας κυβερνητικής θέσης ότι ο δήμαρχος απαιτείται να έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο για να μπορεί να ασκήσει την πολιτική του.
Στον κανόνα αυτό, που θα περιληφθεί στον νέο εκλογικό νόμο, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, στο πλαίσιο της συνεδριακής διάσκεψης της ΚΕΔΕ με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Μεταξύ των σκέψεων που υπάρχουν, σύμφωνα με τον κ. Λιβάνιο, είναι επίσης αν, για παράδειγμα, κάποιος πάρει πολύ μικρό ποσοστό στον α’ γύρο και εκλεγεί τελικά δήμαρχος, να έχει μία έδρα λιγότερη, έστω συμβολικά, ή κάτι αντίστοιχο.
Σε κάθε περίπτωση ο υφυπουργός σημείωσε ότι «είναι τόσο ισχυρό το πρόσωπο του δημάρχου στην εκλογική διαδικασία που πρέπει να έχει και την απαραίτητη πλειοψηφία για να κριθεί στο τέλος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα