Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Συγκλονίζει γιατρός στη δίκη Πισπιρίγκου: «Άλλοι καταρρέουν και κλαίνε, εκείνη ρώτησε για τον βηματοδότη»


Η καρδιά της Τζωρτζίνας είχε σταματήσει να χτυπά, όταν ειδοποιήθηκαμε και μπήκαμε στο δωμάτιο της άτυχης 9χρονης, κατέθεσε ο επικεφαλής ανάνηψης του νοσοκομείου.
Η μητέρα ρωτούσε για το…. βηματοδότη και τη νεκροτομή, όταν έμαθε για το θάνατο του τελευταίου της παιδιού. Δεν έλειπε από το βαλιτσάκι ανάνηψης κανένα ναρκωτικό σκεύασμα, ούτε κεταμίνη, υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Τζιούβας.
Απόλυτος πεπεισμένος ότι η Τζωρτζίνα ήταν ήδη νεκρή, όταν η κατηγορούμενη μητέρα της, Ρούλα Πισπιρίγκου, ειδοποίησε τους γιατρούς του νοσοκομείου, εμφανίστηκε ο Επιμελητής Α’, Παιδίατρος Εντατικολόγος της ΜΕΘ Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού, Κωνσταντίνος Τζιούβας.
« Το παιδί δεν ήταν εν ζωή τη στιγμή που κατεβήκαμε κάτω. Ήταν νεκρό, δε μπορώ να απαντήσω πόση ώρα ήταν νεκρό με ακρίβεια, η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ήταν λίγη ώρα και αυτό που είπα στη μητέρα είναι την αλήθεια, ότι το παιδί από εκείνο το σημείο και πέρα δε θα μπορούσε να είναι εν ζωή. Δε θα μπορούσαμε να το επαναφέρουμε».
Ο μάρτυρας κατέθεσε στη δίκη για τη δολοφονία και την απόπειρα δολοφονίας της 9χρονης Τζωρτζινας ότι η κατηγορούμενη μητέρα από την Πάτρα ειδοποίησε τους γιατρούς ότι κάτι συμβαίνει με το παιδί της στις 14.30 της 29ης Ιανουαρίου 2022.
« Είναι ένας όροφος, πολύ σύντομα κατέβηκα κάτω. Έκανα το πολύ 2-3 λεπτά να κατέβω. Η συνάδελφος έκανε μαλάξεις, δεν είχε καθόλου λειτουργία η καρδιά και εν συνέχεια άκουσα το θώρακα με ακουστικά. Δεν άκουσα καρδιακούς παλμούς, άκουσα ένα θρόισμα, μπορεί να ήταν και ο βηματοδότης. Πιάσαμε καρωτίδες, μηριαίες, δεν είχε πουθενά παλμό, το πιθανότερο για μένα ήταν ότι αυτό που άκουγα ήταν ο βηματοδότης», είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας. Και συμπλήρωσε:
«Αμέσως ξεκίνησα να δίνω αδρεναλίνη, σε λιγότερο από λεπτό. Έχουμε την αδρεναλίνη έτοιμη, γιατί πρέπει να τη δώσουμε πολύ γρήγορα. Στη Τζωρτζινα έφτανε για τέσσερις δόσεις. Δίναμε κάθε πέντε λεπτά, έφτανε για είκοσι λεπτά. Δεν τα καταφέραμε, δυστυχώς έφυγε το παιδί εκείνη την ημέρα».
Πρόεδρος: Ποια ήταν η εικόνα του ασθενούς όταν μπήκατε στο δωμάτιο;
Μάρτυρας: Ήταν ξαπλωμένο το παιδί στο κρεβάτι, ακίνητο, χαλαρό, με κυανά χείλη και άκρα.
Ψύχραιμη αλλά και στρεσαρισμένη
Όπως κατέθεσε ο γνωστός εντατικολόγος, όταν μετά από είκοσι λεπτά αδιάκοπης και υπεράνθρωπης προσπάθειας, βγήκε από το δωμάτιο της ασθενούς και ενημέρωσε την κατηγορούμενη μητέρα για το θάνατο του παιδιού της, η ίδια ήταν ψύχραιμη και το πρώτο πράγμα που ρώτησε ήταν αν λειτουργεί ο βηματοδότης που είχε τοποθετηθεί στο παιδί.
Πρόεδρος: Τι είπατε στην κυρία κατηγορούμενη όταν βγήκατε;
Μάρτυρας: Ήταν έξω από το δωμάτιο, βγήκα ως όφειλα, μίλησα με την κα Πισπιριγκου, της είπα ότι παιδί έχει φύγει από τη ζωή και αυτό που μου είπε είναι να προσπαθήσουμε περισσότερο και με ρώτησε αν δούλευε ο βηματοδότης.
Πρόεδρος: Αυτό σας έκανε εντύπωση;
Μάρτυρας: Είναι τεχνική ερώτηση, μου έκανε εντύπωση, συνήθως οι άνθρωποι κλαίνε, καταρρέουν ή γίνονται επιθετικοί και κατηγορούν τους γιατρούς. Η κατηγορούμενη με ρώτησε αν δουλεύει ο βηματοδότης και όντως δούλευε.
Πρόεδρος: Θα είχε αξία εκείνη την ώρα αν δούλευε; Θα μπορούσε κάτι να αλλάξει;
Μάρτυρας: Όχι δε θα μπορούσε.
Πρόεδρος: Ήταν στρεσαρισμένη;
Μάρτυρας: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι δεν είχε την αντίδραση που περίμενα να δω.
Πρόεδρος: Όταν την ενημερώσατε ότι το τελευταίο παιδί της κατέληξε;
Μάρτυρας: Είναι δύσκολο να το περιγράψω, ήταν ήρεμη σχετικά, φαινόταν ότι μέσα της κάτι έβρασε, μας ευχαρίστησε για την προσπάθεια και με ρώτησε αν θα γίνει νεκροτομή στην Αθήνα ή την Πάτρα. Μου φάνηκε περίεργο.
Πρόεδρος: Μα δε σας ρώτησε γιατί πέθανε;
Μάρτυρας: Αυτό έπρεπε να το έχει ρωτήσει σε πολύ περισσότερους γιατρούς, όχι σε εμένα που το είδα το παιδί μια ώρα.
Δε χορηγήθηκε κεταμίνη από γιατρό του νοσοκομείου
Κατηγορηματικά απέκλεισε το ενδεχόμενο χορήγησης κεταμίνης στο 9χρονο παιδί εσφαλμένα από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, ο Κωνσταντίνος Τζιούβας. Όπως εξήγησε αναλυτικά ο μάρτυρας, στο βαλιτσάκι ανάνηψης των ασθενών εμπεριέχεται η κεταμίνη, αλλά κατά την προσπάθεια ανάνηψης της 9χρονης, τα μόνα φάρμακα που χορήγησαν οι γιατροί στην ασθενή ήταν αδρεναλίνη, για να επαναφέρουν την καρδιακή λειτουργία της και ροκουρονιο, κατά τη διάρκεια της διασωλήνωσης.
Πρόεδρος: Χρησιμοποιείτε κεταμίνη;
Μάρτυρας: Εμείς δεν τη χρησιμοποιούμε πολύ στο Αγλαΐα Κυριακού, τη χρησιμοποιούμε κυρίως όταν θέλουμε να διασωληνώσουμε παιδιά με άσθμα.
Πρόεδρος: Χορηγήθηκε κεταμίνη στην ασθενή;
Μάρτυρας: Δεν είχαμε κανένα λογο, ποτέ.
Πρόεδρος: Είναι και τα υπόλοιπα φάρμακα σε φιαλίδια;
Μάρτυρας: Όλα είναι σε φιαλίδια στα νοσοκομεία.
Πρόεδρος: Μοιάζουν μεταξύ τους;
Μάρτυρας: Κάποια μοιάζουν, κάποια δε μοιάζουν.
Πρόεδρος: Μοιάζει το ροκουρόνιο και η αδρεναλίνη με το φιαλίδιο της κεταμίνης;
Μάρτυρας: Μοιάζουν ναι, αλλά για εμάς έχουν μεγάλες διάφορες. Αλλάζει η ποσότητα στο μπουκάλι, τα γράμματα. Η αδρεναλινη έχει μια κόκκινη γραμμή πάνω πάνω στο σκεύασμα. Τα φιαλίδια της κεταμίνης αλλάζουν συνέχεια γιατί αλλάζουν οι προμηθεύτριες εταιρείες.
Ο κος Τζιούβας εξήγησε στο ακροατήριο, ότι όλα τα ναρκωτικά σκευάσματα που χορηγούνται στο νοσοκομείο, καταγράφονται και χρεώνονται σε κάθε ασθενή, ονομαστικά. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε γράφτηκε τίποτα, γιατί δε χρησιμοποιήθηκε τίποτα. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι η νοσηλεύτρια έδωσε το σωστο φάρμακο. Άλλωστε, δεν έλειπε κάποιο φάρμακο από το ιατρικό κιτ», κατέληξε ο μάρτυρας.
Παρών στη δικαστική αίθουσα είναι σήμερα ο εν διαστάσει σύζυγος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Μάνος Δασκαλάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα